Președintele Klaus Iohannis le-a transmis guvernanților, miercuri, la ședinţa solemnă a plenului reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului consacrată celebrării Centenarului Marii Uniri, că încă mai au timp să revină asupra unor legi care nu au susținerea oamenilor și nici nu corespund standardelor europene, precum legile justiției și modificarea codurilor penale. "Nu faceți rău societății românești mergând mai departe cu modificările legilor justiției", a avertizat șeful statului.

Foto:

Șeful statului le-a transmis guvernanților că este responsabilitatea lor să asigurare o bună legiferare, într-un cadru de dezbateri deschise și transparente, astfel încât deciziile luate să fie adaptate la nevoile reale ale societății.

"Este încă timp să reveniți asupra unor legi care nu au nici susținerea oamenilor și nici nu corespund standardelor europene de drept. Nu puneți în joc tot efortul și sacrificiile românilor pentru care sunt atât de respectați în Uniunea Europeană, nu faceți rău societății românești mergând mai departe cu legi ale justiției și cu modificări ale codurilor penale care sunt incongruente cu o democrație veritabilă. Sunt atât de multe probleme care își așteaptă rezolvarea și asupra cărora românii își doresc să vă aplecați, de la readucerea la performanță a marilor sisteme publice, la eficientizarea administrației publice și modernizarea infrastructurii", a declarat Klaus Iohannis.

Președintele a mai spus, în discursul său, că celebrăm Centenarul într-o perioadă tumultoasă pentru societatea românească, iar "unele abordări populiste, demagogice și manipulatorii au semănat discordie" și au afectat unitatea care ar fi trebuit să caracterizeze modul în care românii sărbătoresc împlinirea unui vis de veacuri.

Iohannis a afirmat că a fi român înseamnă a fi parte a unei comunități de valori care prețuiește libertatea, solidaritatea, respectarea demnității umane, democrația și în care domnește necondiționat statul de drept.

"A fi român echivalează acum cu a fi european, iar acest lucru înseamnă mult mai mult decât semnificația istorică sau geografică a termenului. Înseamnă a fi parte a unei comunități de valori care prețuiește libertatea, solidaritatea, respectarea demnității umane, democrația și în care domnește necondiționat statul de drept. Sunt lucruri care fac parte din fibra națională și nimeni, sub nicio formă, nu are dreptul de a le contesta", a declarat șeful statului la şedinţa solemnă a plenului reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului, consacrată celebrării Centenarului Marii Uniri.

Președintele și-a încheiat discursul spunând că, dacă clasa politică de astăzi dorește să fie evocată atunci când, peste ani, se va vorbi despre România la Centenarul Marii Uniri, atunci va trebui să-și asume proiecte fundamentale și să atingă acele obiective care corespund cu adevărat așteptărilor oamenilor.