​Propunerea ministrului Finanţelor, Eugen Teodorovici, referitoare la limitarea dreptului la muncă pentru cetăţenii europeni este una anti-europeană, libera circulaţie a lucrătorilor fiind un principiu fundamental înscris în Tratatul privind funcţionarea UE, spun reprezentanţii Blocul Naţional Sindical (BNS).

Miting BNSFoto: bns.ro

„Cu foarte puțin timp înainte de preluarea președinției Consiliului Uniunii Europene, Ministrul Teodorovici, ministru desemnat de un partid social democrat, face o propunere miniștrilor de finanțe din statele membre UE în deplină contradicție cu principiile fundamentale ce stau la baza construcției europene. Considerăm că discursul Ministrului Teodorovici este unul anti-european, fără nici o legătură cu prezentul și viitorul acestui proiect politic de anvergură”, transmite BNS, marți, într-un comunicat de presă.

Condeferaţia sindicală atrage atenția că „introducerea de restricții în ceea ce privește exercitarea dreptului la muncă de către cetățenii UE încalcă indiscutabil teze din Tratatul privind funcționarea Uniunii”.

”Libera circulaţie a lucrătorilor este un principiu fundamental înscris la articolul 45 din Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene, în baza căruia cetăţenii UE au dreptul să-şi caute un loc de muncă într-o altă ţară din UE, să lucreze în ţara respectivă, fără a avea nevoie de un permis de muncă și să beneficieze de acelaşi tratament ca şi cetăţenii ţării respective în ceea ce priveşte accesul la piaţa muncii, condiţiile de muncă şi toate celelalte avantaje sociale şi fiscale”, arată BNS.

„Propunerea dnului MinistruTeodorovici, care de fapt încearcă să găsească o soluție la uriașul proces migrator românesc, este una specifică clasei noastre politice care duce din 1990 și până în prezent un război cu propriul popor. În loc de Educație și Sănătate de calitate, în loc de locuri de muncă de calitate și bine plătite, în loc de condiții de viață și muncă decente, specifice Mileniului III și unui stat membru al UE, noi propunem, nu numai României, cât și celorlalte state europene, introducerea de restricții. Și nu sunt orice fel de restricții, ci unele ce vizează chiar fundamentul construcției europene. Deviza Ministrului Teodorovici pare a fi în acest caz - dacă cei ce au migrat din România nu vor să se întoarcă în țară de bună voie, atunci să-i obligăm să se întoarcă!”, afirmă în final Blocul Naţional Sindical.

Reamintim că ministrului Finanţelor, Eugen Teodorovici, a afirmat, marți, că românii care lucrează în străinătate ar trebui să aibă un singur permis de muncă, valabil pentru o perioadă limitată.

Citește și:

AUDIO Teodorovici dorește ca românii care lucrează în străinătate să aibă un singur permis de muncă, valabil pentru o perioadă limitată. Pe urmă, să își caute de muncă în altă țară

Teodorovici face precizări, dar pe Facebook: Nu pun în discuţie cele patru libertăţi fundamentale pe care se bazează UE, dar dacă o problemă nu este discutată la nivel european, toate celelalte state membre consideră că lucrurile sunt perfecte

Care sunt drepturile lucrătorilor din UE pe care Eugen Teodorovici le-ar vrea limitate: Libera circulație este un principiu fundamental al Uniunii Europene