​Procurorul-șef al Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Corimă Organizată și teorirsm (DIICOT), Felix Bănilă, i-a transmis, recent, ministrului Afacerilor Interne, Carmen Dan, o adresă prin care și-a exprimat dorința ca două stricturi din MAI să fie comasate: Direcția Generală Anticorpție (DGA) și Direcția Generală de Combatere a Crimei Organizate.

Felix BanilaFoto: Agerpres

„D.I.I.C.O.T. dorește să devină partenerul Ministerului Afacerilor Interne în inițierea și concretizarea unui demers comun menit să dezvolte în cadrul acestui minister a unei structuri de poliție specializată, calificată, aptă să desfășoare activități de cercetare penală în toate cauzele aflate în competența materială a D.I.I.C.O.T. Soluția firească, de natură să sprijine o abordare multilaterală în vederea combaterii criminalității organizate, a terorismului, a finanțării terorismului și a corupției care le însoțește, este crearea în cadrul Ministerului Afacerilor Interne a Direcției Generale de Combatere a Criminalității Organizate și a Corupției, prin comasarea Direcției Generale Anticorupție cu Direcția de Combatere a Criminalității Organizate. Direcția Generală de Combatere a Criminalității Organizate și a Corupției din cadrul Ministerului Afacerilor Interne ar reuni competența materială a celor două structuri existente, asigurând planificarea și executarea unitară a activităților/acțiunilor specifice” - susține Bănilă în adresa trimisă, acum o lună, lui Carmen Dan.

În scrisoarea intrată în posesia HotNews, Felix Bănilă spune că în prezent procurorii resimt „din ce în ce mai acut lipsa unei structuri de poliție judiciară puternice, în care recrutarea ofițerilor de poliție judiciară să poată fi realizată pe baza competențelor profesionale și cunoștințelor de specialitate în materie”.

Procurorul-șef antimafia subliniază că actuala DGCCO din MAI este corespondenta polițienească a DIICOT.

Ce mai spune Felix Bănilă, procurorul-șef al DIICOT:

  • „În perioada 2007-2009 au avut loc modificări succesive ale structurii Direcției Generale de Combatere a Crimei Organizate, corespondentul DIICOT în Ministerul Afacerilor Interne și principalul partener în activitatea de urmărire penală, modificări care au diminuat permanent instrumentele care stăteau la dispoziția procurorilor direcției.
  • Ca urmare, structura de operațiuni speciale și structura de analiză a informațiilor, care funcționau în cadrul Direcției Generale de Combatere a Crimei Organizate și erau menite a asigura suport tehnic exclusiv investigațiilor realizate în dosarele penale ale DIICOT, au fost transferate sub autoritatea directă a IGPR, DIICOT devenind astfel doar un beneficiar, printre alții, al produselor acestor structuri specializate.
  • De asemenea, în luna mai 2009, urmare a reorganizării IGPR, Direcția Generală de Combatere a Crimei Organizate s-a transformat în Direcția de Combatere a Criminalității Organizate, consecința fiind aceea că direcțiile specializate care funcționau în cadrul acesteia, au devenit servicii, sau după caz birouri, fapt ce a implicat și reducerea constantă a funcțiilor de ofițeri specializați în combaterea infracțiunilor date în competența DIICOT”.

De asemenea, Felix Băncilă compară o eventuală comasare a DGA cu DGCCO din MAI cu Biroul Federal de Investigații (FBI) din SUA.

„Prezentul demers nu are un caracter inovativ, fiind doar o radiografie exactă a situației actuale din România, cu o soluție inspirată din organizarea altor state dezvoltate, unde combaterea criminalității organizate, terorismului, finanțării terorismului și corupției care le însoțește sunt instrumentate de aceiași (sic!) structură: Statele Unite ale Americii - FBI, Marea Britanie – NCA, Israel – LAHAV, Germania – BKA, etc. Prin înființarea Direcției Generale de Combatere a Criminalității Organizate și a Corupției în cadrul Ministerului Afacerilor Interne se va răspunde intereselor și necesităților de siguranță internă ale societății românești și va crea premisele dezvoltării cooperării în plan internațional”, mai spune Bănilă.

Oliver-Felix Bănilă a fost numit în funcția de procuror-șef al DIICOT pe 23 iulie 2018, de către președintele Klaus Iohannis, la propunerea ministrului Justiției, Tudorel Toader.

Propunerea procurprului-șef Bănilă de comasare a DGA cu DGCCO din cadrul Ministerului de Interne survine după o altă discuție despre care a scris presa, dar care nu a fost confirmată oficial, și anume cea legată de o eventuală comasare a DIICOT cu Direcția Națională Anticorupție (DNA). Presa a scris că PSD ar dori comsarea DIICOT cu DNA, ceea ce ar duce practic la reorganizarea întregii activități a procurorilor anticorupție.

„Vom lua câteva măsuri legislative în această vară: legea răspunderii magistraţilor, codurile, legea lobby-ului”. (...) Să comasezi parchetele, să dai cele patru legi simultan, să le ceri demisiile. În 24 de ore trebuie să faci lucrurile astea”, a declarat unul dintre liderii PSD, Codrin Ștefănescu, la Antena , în iulie 2018.

În schimb, în februarie 2018, președintele PSD, Liviu Dragnea, a negat că PSD ar intenționa comasarea DIICOT cu DNA: „Eu nu înțeleg de ce se tot reîncălzește ciorba asta prostească, comasarea DNA cu DIICOT... Noi n-am discutat niciodată, nici în partid, nici în coaliție despre asta și nu avem de gând să discutăm. De ce să se comaseze? Nici vorbă de așa ceva”.

Adresa MAI - DIICOT by Claudiu on Scribd