Ministrul demisionar al Transporturilor, Lucian Șova, aflat marți în vizită pe un alt șantier de autostradă, a declarat că studiul de fezabilitate al Autostrăzii Târgu Mureș - Iași va fi lansat în decembrie sau la începutul lunii ianuarie.

Moldova vrea AutostradaFoto: Moldova vrea Autostrada

"Legat de A8, așa cum am spus-o întotdeauna este un proiect care va fi făcut pe fonduri europene, este un proiect al cărui studiu de fezabilitate îl vom lansa fie în decembrie, fie la începutul lunii ianuarie", a declarat Lucian Șova.

El a susținut că acest proiect nu a fost, nu este și nu va fi niciodată exclus din planurile Guvernului și ale CNAIR.

La începutul acestei luni, Camera Deputaților, în calitate de for decizional, a adoptat un proiect de lege privind aprobarea realizării autostrăzii Iaşi-Târgu Mureş. Anterior, proiectul a fost adoptat și de Senat.

Potrivit proiectului, Autostrada Unirii începe la graniţa României cu Republica Moldova printr-un nou pod peste râul Prut şi se termină printr-o conexiune cu autostrada A3 Braşov - Borş, în apropierea oraşului Târgu Mureş.

Autostrada Unirii se finanţează de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Transporturilor, din credite externe şi din fonduri europene nerambursabile şi/sau prin parteneriat public-privat. În fiecare lege bugetară anuală, pe durata implementării proiectului, se vor aloca acestui obiectiv credite bugetare conform necesarului de finanţare comunicat de Ministerul Transporturilor.

Ministerul Transporturilor este responsabil pentru coordonarea realizării Autostrăzii Unirii şi va demara, în termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a legii, procedurile necesare pentru acest obiectiv de investiţii, mai prevede proiectul.

Comisarul european Corina Crețu declara că autostrada poate fi eligibilă pentru cofinanţare din fondurile europene structurale şi de investiţii şi este responsabilitatea autorităţilor române să pregătească un proiect în acest sens.

Asociaţiile civice ieşene "Moldova vrea Autostradă" şi "Împreună pentru A8", care militează pentru construcţia Autostrăzii Iaşi - Târgu Mureş, au început în octombrie o campanie de strângere de semnături pentru a forţa Guvernul să înceapă cât mai repede construcţia de autostrăzi în Moldova.