Confederația Operatorilor și Transportatorilor Autorizați din România (COTAR) îi cere președintelui Klaus Iohannis să îl revoce pe ministrul demisionar al Transporturilor Lucian Șova. COTAR susține că Șova nu a făcut nimic pentru transportatori și "și-a servit doar grupurile de interese sau pe cele personale", iar acum, ca ministru demisionar, "face paradă pe șantierele din țară".

Lucian Sova, ministrul TransporturilorFoto: Agerpres

COTAR face apel la președintele Klaus Iohannis să nu prelungească situația de la Ministerul Transporturilor.

"Transportatorii cer de câteva luni demisia acestui ministru zero al Transporturilor, care nu a făcut nimic pentru transportatori, care și-a servit doar grupurile de interese sau pe cele personale și pentru care minutul costa prea mult pentru a merge pe șantierele din țară sau pentru a sta de vorbă cu noi. Acum, ca ministru demisionar, nu înțelegem de ce face paradă în fiecare zi. Are cumva de recuperat minute, ore, zile, sau chiar luni de zile în care nu a făcut absolut nimic pentru Transporturi?”, arată Vasile Ștefănescu, președintele COTAR, într-un comunicat de presă transmis marți.

Transportatorii spun că Lucian Șova s-a remarcat prin patru lucruri, de la preluarea mandatului - lipsa totală de comunicare cu transportatorii rutieri autorizați, continuarea susținerii pirateriei, prin menținerea modificărilor legislative pe care le-a introdus în 2015, măsurile luate împotriva transportatorilor și promovarea activității neautorizate și nelicențiate de transport rutier.

Ei spun că haosul creat pe piața transporturilor de persoane a început încă din 2015, când au fost introduse sintagmele "în mod repetat" și "în mod permanent” în legea 38/2003, astfel încât cei care fac transport neautorizat să nu mai poată fi sancționați dacă sunt prinși în trafic. "Anul acesta, Lucian Șova a mai scos din joben un ordin prin care să modifice regulile de atribuire a licențelor de transport rutier de persoane, fără să existe un studiu la nivelul întregii țări, privind nevoile de deplasare ale oamenilor, document care ar trebui să stea la baza unui program de transport pentru deschiderea pieței de transport din România. Reglementarea pieței de transport de persoane trebuie să fie reglementate prin lege, nu printr-un ordin de ministru, așa cum încerca Lucian Șova. Transportul public de persoane a fost pus la ruleta rusească a ministrului Transporturilor, Lucian Șova, în tot acest timp", adaugă Confederația Operatorilor și Transportatorilor Autorizați din România (COTAR).

Lucian Șova a fost propus pentru remaniere, însă președintele Klaus Iohannis nu a semnat ordinul de revocare. Ulterior, Șova și-a depus demisia din funcție. Șeful statului a anunțat săptămâna trecută că nu va lua nicio decizie până după data de 1 decembrie.