​Un al doilea termen în procesul în care procurorul general Augustin Lazăr cere suspendarea procedurii declanşate de ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, privind revocarea sa, are loc marți la Curtea de Apel Alba Iulia.

Augustin LazarFoto: Captura video

La primul termen, din 20 noiembrie, instanţa a decis amânarea procesului la solicitarea avocatului procurorului general.

Procesul a fost deschis în 2 noiembrie de către Augustin Lazăr, care a depus la Curtea de Apel Alba Iulia o acţiune în contencios administrativ prin care cere suspendarea procedurii de revocare a sa din funcţia de procuror general. Lazăr a cerut şi suspendarea executării Raportului ministrului Justiției privind activitatea sa managerială.

Augustin Lazăr argumentează că procedura declanşată de ministrul Justiţiei întruneşte elementele unei veritabile proceduri disciplinare, punând în discuţie modul în care un procuror şi-a îndeplinit atribuţiile de serviciu.

Tudorel Toader a anunţat în 24 octombrie declanşarea procedurii de revocare din funcţie a procurorului general Augustin Lazăr.

Ministrul Justiţiei a enumerat 20 de puncte privind activitatea procurorului general, între care probleme grave de comportament şi comunicare publică, probleme grave de management, lipsa organizării eficiente şi a asumării responsabilităţii, discursuri eminamente politice şi acuzaţii la adresa autorităţilor statului, contestarea deciziilor Curţii Constituţionale, modul de desfăşurare a anchetei privind intervenţia jandarmilor la protestul din 10 august.

Președintele Klaus Iohannis spunea săptămâna trecută că propunerea ministrului Justiției de revocare din funcție a procurorului general Augustin Lazăr este o eroare și lăuda din nou prestația acestuia.

"Despre activitatea domnului procuror general am mai spus - este un procuror general care își face treaba foarte bine, iar această propunere de revocare mi s-a părut și mi se pare în continuare o eroare. Așadar, puteți trage singuri concluziile la ce va urma în această chestiune”, declara președintele.

CITEȘTE ȘI:Iohannis: Propunerea lui Toader de revocare a procurorului general este o eroare

Consiliul Superior al Magistraturii a avizat negativ propunerea ministrului Justiției de revocare din funcție a procurorului general

Procurorii CSM arată, în motivare, că au avizat negativ revocarea procurorului general deoarece solicitarea ministrului Justiției nu respectă condițiile de legalitate și Tudorel Toader a dovedit o evaluare personală, raportându-se în principal la declarațiile publice ale lui Augustin Lazăr.

CIEȘTE ȘI: Ironii între ministrul Justiției și procurorul general. ​Toader: V-ați înroșit progresiv, mă temeam sa nu evolueze. Lazăr: Apreciez îngrijorarea