Asistăm la o recrudescenţă a extremismului în Europa? Bernd Fabritius, însărcinat al Guvernului Federal German pentru imigranți și minorități naționale în cadrul Ministerului Federal de Interne, a comentat acest subiect la Digi24, în contextul acuzațiilor de antisemitism pe care Ilan Laufer - propus la Ministerul Dezvoltării Regionale, dar refuzat de președinte - i le-a adus lui Klaus Iohannis.

HotNews.roFoto: Hotnews

Cosmin Prelipceanu, jurnalist Digi24: O revenire a extremimului, de ce, dle Fabritius?

Bernd Fabritius: Eu sper că nu revenim la naționalisme. Eu văd în aceste tendințe cea mai mare primejdie pentru proiectul european, care este un proiect de pace și de bunăstare. Sper că nu revenim la extremism și la xenofobie și la populism.

Accentele extreme pe care le au discursurile politicienilor de peste tot din Europa - pentru noi sunt impresionante cele pe care le avem aici, aproape - ele cum pot fi combătute? Cine și ce poate face?

Bernd Fabritius: Chiar minoritățile naționale au un rol de punte, foarte important, care poate ajuta la întărirea înțelegerii între societățile statelor europene. Regret foarte mult să constat fenomene de scindare în societăți. Chiar și în societatea română am avut prilejul să constat tendințe de scindare în ultimele luni, în ultimii ani. Regret aceste fenomene. Cred că minoritățile naționale, prin rolul lor de punte, de a înțelege modul de gândire dintr-o țară în cealaltă ar fi o șansă pentru Europa unită.

CITEȘTE CONTINUAREA PE DIGI24