Liberalii cer demisia directorului Muzeului Național de Artă pentru că ar fi permis ca guvernul să organizeze un dineu chiar în Sala Tronului, unde, în urmă cu aproape un an, a fost depus trupul neînsuflețit al Regelui Mihai pentru ca lumea să își ia rămas bun de la fostul suveran. Dineul organizat de Cabinetul Dăncilă a fost aprobat de ministrul Culturii, conducerea muzeului neavând nicio răspundere, spune directorul interimar al MNAR.

Pranz Dancila in Sala TronuluiFoto: gov.ro

Liberalii spun că gestul care a generat o serie de critici în spațiul public este o ”blasfemie”. ”Solicităm şi demisia directorului de la Muzeul de Artă al României pentru că a semnat acest contract. Solicităm noului ministru, de urgenţă, să emită un ordin de ministru care să interzică organizarea de dineuri de banchete de petreceri , de botezuri asa cum se organizeaza acum în sala tronului. E inacceptabil şi e o blasfemie asupra simbolurilor naţionale”, a spus prim-vcepreședintele PNL Iași, Adrian Muraru, într-o conferință de presă la Iași.

Directorul interimar al muzeului, Liviu Constantinescu, spune că nu are nicio vină și că nu este pentru prima oară când sunt organizate tot felul de evenimente aprobate de Ministerul Culturii. El a mai spus, la Digi 24, că a cerut ministerului să emită un nou ordin privind utilizarea spațiilor din Palatul Regal, prânzul organizat de Cabinetul Dăncilă fiind aprobat în baza unui ordin din 2013.

”Tot ceea ce se întâmplă în spațiile istorice este reglementat prin ordin al ministrului culturii din 2013. Există două posibilități- se organizează pe bază de contract pentru evenimente culturale sau prin aprobarea Ministerului Culturii. Aici a fost o solicitare a Secretariatului General al Guvernului aprobată de Ministerul Culturii pe care muzeul trebuia să o aducă la îndeplinire”, a spus Liviu Constantinescu.

El a mai afirmat că MNAR nu poate fi acuzat de lipsă de respect față de memoria Regelui Mihai și a amintit că angajații muzeului au vegheat trei zile și trei nopți la catafalcul Regelui, anul trecut. Directorul a mai spus că nu este pentru prima oară când au fost organizate astfel de manifestări, iar luni va fi organizat un nou eveniment pentru Casa Regală.

De asemenea, la anul, muzeul a fost solicitat să găzduiască peste 20 de evenimente în condițiile în care România va prelua președinția Consiliului UE.

Prânzul de lucru care a fost organizat miercuri, în Sala Tronului, de Cabinetul Dăncilă, cu ocazia vizitei unor oficiali europeni în frunte cu președintele Parlamentului European, și care a scandalizat opinia publică a fost aprobat de ministrul George Ivașcu, între timp remaniat.