Președintele Consiliului European, Donald Tusk, recomandă aprobarea de către UE a acordului privind Brexitul, la reuniunea extraordinară care va avea loc duminică, la Bruxelles. Mesajul său vine la scurt timp după ce premierul spaniol Pedro Sanchez ar fi prmit asigurări din partea guvernului birtanic privind statutul Gibraltarului astfel încât a renunțat la amenințările sale privind un posibil boicot la summitul de duminică.

Donald TuskFoto: Captura YouTube

UPDATE: Înaintea întâlnirii extraordinare de duminică, când liderii statelor UE se vor reuni la Bruxelles pentru a aproba acordul, Donald Tusk a lansat un nou mesaj de prietenie la adresa Regatului Unit care va părăsi Uniunea Europeană, oficialul apelând la celebrele versuri ale trupei Queen ”Friends will be friends, right till the end” (Prietenii vor rămâne prieteni până la final), evocând memoria solistului Freddie Mercury, care a murit în urmă cu 27 de ani, chiar pe 24 noiembrie.

Mesajul lui Tusk vine după ce Spania a anunțat că a ajuns la o înțelegere în privința Gibraltarului.

Sanchez spune că a primit garanțiile pe care le-a cerut în ceea ce privește rolul pe care Spania îl va juca în viitor în provincia aflată sub administrație britanică, scrie BBC.

”Negocierile între Spania și Marea Britanie au avut loc în această noapte. În urma unei conversații telefonice, Donald Tusk (președintele Consiliului European, n.red.) și Pedro Sanchez au ajuns la un acord în ceea ce privește Gibraltarul. Summitul se va desfășua conform planului”, a declarat o sursă diplomatică pentru Reuters.

Jean-Claude Juncker, președintele Comisiei Europene, a declarat că solidaritatea și dialogul au reprezentat „calea europeană de a rezolva această problemă”, în urma unei discuții purtate sâmbătă cu Pedro Sanchez.

Premierul britanic Theresa May va avea o nouă rundă de discuții ci oficialii de la Bruxelles înaintea summitului de duminică. Pe de altă parte, fostul ministru britanic de externe Boris Johnson a spus că, așa cum arată acordul Brexit, Regatul Unit va fi un stat satelit al Uniunii Europene.