​Constructorul Catedralei Mântuirii Neamului a fost amendat de pompieri cu 10.000 de lei pentru încălcarea normelor de securitate la incendiu aplicabile la organizarea de șantier pentru acest obiectiv, anunță Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU). Instituția mai spune că a înștiințat Arhiepiscopia Bucureștilor că poartă întreaga responsabilitate pentru siguranța participanților la evenimentul de duminică, de sfințire a Catedralei, care nu are autorizație de securitate la incendiu întrucât construcția nu este finalizată.

Catedrala Mantuirii Neamului (noiembrie 2018)Foto: Basilica.ro

Catedrala Mântuirii Neamului va fi sfințită duminică, iar la eveniment sunt așteptați aproximativ 30.000 de oameni.

Inspectoratul pentru Situații de Urgență a transmis, sâmbătă, că organizatorul evenimentului este Patriarhia Română, care a invitat publicul să participe la slujba de sfințire a Catedralei. În prezent, construcția nu este finalizată, astfel încât nu se poate pune în discuție existența unei autorizări pentru siguranța la incendiu. Autorizația de securitate la incendiu este emisă de către inspectoratele pentru situații de urgență la finalizarea construcției, înainte de intrarea efectivă în funcțiune , potrivit destinației declarate de beneficiar, precizează ISU.

De asemenea, instituția spune că ISU București - Ilfov a amendat constructorul Catedralei cu 10.000 de lei, pentru încălcarea normelor de securitate la incendiu aplicabile la organizarea de șantier pentru acest obiectiv. Sancțiunea a fost aplicată în conformitate cu prevederile articolului 19, litera Q din Legea 307/2006 privind apărarea împotriva incendiilor. Acesta prevede obligația de utilizare a mijloacelor tehnice de apărare împotriva incendiilor, certificate conform legii.

În același timp, ISU București-Ilfov a înștiințat Mitropolia Munteniei și Dobrogei - Arhiepiscopia Bucureștilor, prin două adrese trimise joi și vineri, că poartă întreaga responsabilitate pentru siguranța participanților la evenimentul de sfințire a Catedralei Mântuirii Neamului.

Inspectoratul pentru Situații de Urgență mai spune că, în condițiile în care construcția nu este finalizată, iar în preajma acesteia este organizat un șantier care nu poate asigura 100% condiții de siguranță pentru un număr foarte mare de participanți, Ministerul de Interne a dispus mobilizarea unui număr mare de echipaje de pompieri, salvatori SMURD, jandarmerie și poliție, care vor acționa în zonă pentru prevenirea oricărei situații de risc pentru populație.

Catedrala Mântuirii Neamului, a cărei construcție nu este finalizată, va fi sfințită duminică, iar ceremoniile sunt programate de la ora 9.00.