Proiect: Autoritățile publice locale, obligate să asigure iluminatul public al trecerilor de pietoni

de N.O.     HotNews.ro
Sâmbătă, 24 noiembrie 2018, 14:29 Actualitate | Esenţial


Deputatul PMP Ionuț Simionca a depus la Senat un proiect prin care autoritățile publice locale vor fi obligate să asigure iluminatul public al trecerilor de pietoni nesemaforizate pe drumurile internaționale, naționale și județene. Prevederile ar intra în vigoare la un an de la publicarea legii, relatează Mediafax.

Inițiativa legislativă, semnată de 52 de parlamentari de la PMP, PNL și PSD propune completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice.

Astfel, conform proiectului, va fi introdus un nou alieant la articolul 72 din OUG care prevede: "Autorităție administrației publice locale au obligația să asigure iluminatul public al trecerilor pentru pietoni nesemaforizate, semnalizate prin indicatoare sau marcaje, de pe sectoarele de drumuri internaționale «E», drumuri naționale și drumuri de interes județean situate în intravilanul localităților, prin utilizarea sistemelor de iluminat public performante din punct de vedere energetic."

De asemenea, la articolul va fi adăugat un punct care stipulează că "neîndeplinirea obligației de către autoritățile administrației publice locale de a asigura iluminatul public al trecerilor de pietoni în condițiile art. 72 alin. (8)".

Potrivit proiectului, prevederile ar urma să intre în vigoare la un an de la data publicării în Monitorul Oficial, iar cele vizate la articolul 105 ar fi aplicate la doi ani de la data publicării legii. Neîndeplinirea acestei obligații de către autoritățile administrației publice locale constituie contravenție și se sancționează cu amendă prevăzută în clasa a V-a de sancțiuni, la doi ani de la data publicării Legii în MO.

"Statisticile demonstrează că, peste tot în lume, trecerile pentru pietoni reprezintă un risc crescut de accidente rutiere pe timp de zi, cât și pe timp de noapte. Au fost efectuate nenumărate studii privind trecerile de pietoni și concluzia a fost unanimă: realizarea unui iluminat adecvat pe timpul nopții îmbunătățește în mod cert siguranța participanților la trafic. Prin urmare, locul în care pietonii traversează strada trebuie să fie foarte vizibil pentru șofer atât pe timpul zilei, cât și pe timpul nopții", explică deputatul PMP, în expunerea de motive a proiectului.

Ionuț Simionca conchide că "adoptarea acestei inițiative va aduce o contribuție semnificativă la asigurarea desfășurărții fluente și în siguranță a circulației pe drumurile publice, precum și la ocrotirea vieții, integrității corporale și a sănătății persoanelor participante la trafic", conform sursei citate.

Proiectul a fost depus la Senat, primă cameră sesizată, iar Camera Deputaților este for decizional pe inițiativa legislativă.

Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

204 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by