Președintele Klaus Iohannis i-a primit, sâmbătă, la Cotroceni pe Patriarhul Ecumenic Bartolomeu al Constantinopolului și pe Patriarhul Daniel. Întâlnirea are loc cu o zi înainte de sfințirea Catedralei Mânturii Neamului, finalizată în proporție de 95 % și pentru care au fost cheltuite până acum peste 105 milioane de euro. Șeful statului nu va participa la evenimentul de duminică.

Iohannis, intalnire cu Patriarhul Daniel si cu Patriarhul BartolomeuFoto: Administratia Prezidentiala

Șeful statului i-a primit pe cei doi prelați la Palatul Cotroceni.

Aceasta este prima oară când președintele Klaus Iohannis se întâlnește cu Patriarhul Ecumenic Bartolomeu. Alături de cei doi patriarhi, la evenimentul de la Cotroceni au participat și delegațiile acestora.

Potrivit Administrației Prezidențiale, la întâlnirea cu cei doi prelați Klaus Iohannis a evocat "relația tradițională deosebită dintre Patriarhia Ecumenică şi Patriarhia Română" și a apreciat demersurile celor două patriarhii pentru intensificarea dialogului între biserici, "în beneficiul tuturor credincioșilor, al binelui comun şi al păcii".

De asemenea, președintele le-a urat credincioșilor care vor participa duminică la slujba de sfințire a Altarului Catedralei Naționale "cele mai bune gânduri şi pace sufletească".

Întâlnirea are loc cu o zi înainte de sfințirea Catedralei Mânturii Neamului, finalizată în proporție de 95 % și pentru care au fost cheltuite până acum peste 105 milioane de euro.

Președintele Klaus Iohannis i-a transmis Patriarhului Daniel că nu poate participa la ceremonia de sfințire a Catedralei Mântuirii Neamului pentru că va participa la reuniunea extraordinară a Consiliului European pe tema Brexit.

Iohannis a spus că sfințirea catedralei reprezintă ”o sărbătoare cu o încărcătură istorică şi simbolică aparte”.

Șeful statului a mai arătat că ridicarea catedralei a fost posibilă printr-un efort susţinut al Bisericii Ortodoxe Române şi al credincioşilor.

Catedrala Mântuirii Neamului va fi sfințită duminică, iar Patriarhia anunță că oamenii care vor să asiste la ceremonie sunt așteptați pe esplanada din faţa catedralei, unde vor putea urmări slujba pe ecranele special montate. În timpul Sfintei Liturghii vor avea acces în catedrală doar cei 2.000 de invitaţi oficiali.

CITEȘTE ȘI:Catedrala Mântuirii Neamului va fi sfințită duminică de Patriarhul Daniel și de Patriarhul Ecumenic Bartolomeu I al Constantinopolului. Programul evenimentelor