Catedrala Mântuirii Neamului, care va fi sfințită duminică, "reprezintă sfânta făgăduință a poporului român pentru libertatea națională", spune Patriarhul Ecumenic Bartolomeu I al Constantinopolului, care a sosit vineri la București.

Patriarhul DanielFoto: Basilica.ro

Vineri au sosit la București delegația Patriarhiei Ecumenice condusă de Patriarhul Bartolomeu, și delegația Mitropoliei de Patra, fiind primite de Patriarhul Daniel. Patriarhul Ecumenic Bartolomeu a venit pentru a zecea oară în România, pentru a participa la sfințirea Catedralei Mânturii Neamului.

Patriarhul Daniel a spus că sfințirea Catedralei Neamului reprezintă "şi celebrarea a 100 de ani de la unirea din anul 1918 a tuturor provinciilor româneşti într-un singur Stat – Regatul României Mari", scrie Basilica.

Și Patriarhul Ecumenic Bartolomeu I al Constantinopolului a vorbit despre sfinţirea Catedralei Naţionale, lăcaş de cult care"reprezintă sfânta făgăduință a poporului român pentru libertatea națională”.

"Suntem chemați să o sfințim poimâine și să o dăruim celui care ne-a dat libertate sufletească și trupească, la 11 ani după ce s-a pus piatra de temelie”, a spus Patriarhul Ecumenic.

La rândul său, Mitropolitul Hrisostom de Patra a spus că ridicarea Catedralei Mântuirii Neamului "a fost un vis" al Patriarhului Daniel: "Cunoaștem, totodată, că ridicarea Catedralei Mântuirii Neamului a fost un vis al Preafericirii Voastre, precum și al întregului popor român de pretutindeni".

Delegația Mitropoliei de Patra a adus la Catedrala Patriarhală mâna Sfântului Andrei. Moaştele vor rămâne în lăcaşul de cult până sâmbătă, ora 16.00. La ora 16.30, racla cu mâna dreaptă Sfântului Apostol Andrei şi racla cu un fragment din moaştele Sfintei Mari Muceniţe Ecaterina vor fi aşezate spre închinare în pridvorul Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului, unde vor rămâne până duminică, la ora 13.00.

Catedrala Mântuirii Neamului va fi sfințită duminică, iar Patriarhia anunță că oamenii care vor să asiste la ceremonie sunt așteptați pe esplanada din faţa catedralei, unde vor putea urmări slujba pe ecranele special montate. În timpul Sfintei Liturghii vor avea acces în catedrală doar cei 2.000 de invitaţi oficiali.

CITEȘTE ȘI: Catedrala Mântuirii Neamului va fi sfințită duminică de Patriarhul Daniel și de Patriarhul Ecumenic Bartolomeu I al Constantinopolului. Programul evenimentelor