Sindicaliștii de la metrou au protestat vineri în fața Ministerului Transporturilor, supărați pe ministrul Lucian Șova, care a vorbit la o emisiune TV despre salariile mari pe care le au angajații Metrorex. Ei au susținut că este posibil ca greva generală să fie declanșată la mijlocul lunii decembrie. Atât greva de avertisment cât și greva generală anunțată pentru săptămâna în curs au fost declarate nelegale de instanță.

Aglomeratie la metrouFoto: Agerpres

”Protestul din fața ministerului este o reacție la ieșirile din presă ale ministrului Lucian Șova (...) când a vorbit de salarii enorme, rupte de realitate” a declarat Marian Artimon, secretar general al USLM, citat de Mediafax.

Artimon spune că sindicaliștii așteaptă să fie chemați la negocieri. Discuțiile nu au loc pentru că ministerul a schimbat Consiliul de Administrație al Metrorex, care acordă mandat de negociere conducerii executive, aceasta fiind o procedură care durează câteva zile.

La cea mai recentă întâlnire cu conducerea Metrorex sindicaliștii și-au redus solicitarea de majorare a salariilor de la 41% la 35%, iar în prezent așteaptă să fie chemați la noi negocieri. „Din păcate ne aflăm și în acest blocaj politic, legat de numirile miniștrilor”, a spus Artimon.

”Noi am suspendat greva generală, dar dacă nu reușim să semnăm contractul colectiv de muncă, conflictul este deschis și vom face toate demersurile pentru delanșarea grevei generale în perioada 10 – 15 decembrie”, a încheiat secretarul general al sindicatului.

În ieșirile sale publice, ministrul Lucian Șova a vorbit despre o creștere a prețului călătoriei cu metroul, în condițiile în care administrația ar accepta majorările salariale cerute de sindicat, dar și de niveluri ale salariilor de 7.300 de lei pentru personalul tehnic, de 8.000 de lei pentru mecanici și de 5.300 de lei pentru personalul care lucrează noaptea, la care se adaugă o serie de beneficii. Salariile anunțate de ministru sunt brute.

Joi, 22 noiembrie, ministerul Lucian Șova și-a înregistrat demisia la cabinetul premierului. Demersul lui Șova a venit ca urmare a deciziei PSD de a-l remania, mandatul său urmând să fie preluat de Mircea Drăghici.