Comisia Europeană cere României și îi dă termen două luni să adopte noile reglementări ale Uniunii Europene privind combaterea terorismului.

Comisia EuropeanaFoto: Hotnews

Comisia Europeană a decis joi să trimită scrisori de punere în întârziere României și altor 15 state membre (Belgia, Bulgaria, Cehia, Estonia, Grecia, Spania, Croația, Cipru, Lituania, Luxemburg, Malta, Austria, Polonia, Portugalia și Slovenia). Acestea trebuie să notifice măsurile luate pentru implementarea la nivel național a noilor norme privind combaterea terorismului, potrivit unui comunicat al Comisiei Europene.

Este vorba despre o Directivă din 15 martie 2017 privind combaterea terorismului, care consolidează incriminarea și sancționarea infracțiunilor legate de terorism, cum ar fi călătoriile, instruirile sau finanțările în acest scop.

În plus, legea stabilește dispoziții speciale pentru victimele terorismului, asigurându-se că au acces la informații, precum și la servicii de asistență, imediat după un atac și pentru cât timp este necesar.

Statele membre aveau termen-limită până la 8 septembrie 2018 să notifice Comisia Europeană că au pus în aplicare măsurile necesare pentru a transpune directiva în legislația natională. Cele 16 state UE au la dispoziție două luni pentru a pune pe deplin în aplicare noile norme. Dacă nu reușesc, Comisia poate lua în considerare trecerea la următoare etapă, trimiterea avizului motivat.