Soldatul nord-coreean care a fost filmat în timp ce reușea anul trecut o evadare dramatică, prin Zona Demilitarizată, către Coreea de Sud, a dezvăluit amănunte despre viața în Nord, inclusiv aceea că majoritatea tinerilor care trăiesc acolo nu au nicio loialitate față de Kim Jong Un, notează CNN.

Evadare din Coreea de NordFoto: Captura YouTube

În primul interviu de la evadarea din noiembrie anul trecut, Oh Chong-song a spus presei din Japonia și Coreea de Sud că este o persoană nouă cu un nou nume în Coreea de Sud.

Cel care atunci avea 24 de ani a fost împușcat de cinci ori de foștii săi camarazi când trecea granița dintre cele două Corei. Lovit de gloanțe, el a fost tras la adăpost de soldați sud-coreeni și s-a zbătut între viață și moarte în elicopterul ce l-a dus la spital. Medicul militar sud-coreean care l-a operat a spus că era ca un ”vas găurit. Nu puteam să punem destul sânge în el”.

Chong-song a declarat că soldații care l-au împușcat erau prietenii lui, dar îi înțelege. ”Dacă nu ar fi tras, ar fi fost aspru pedepsiți. Dacă eram în locul lor, aș fi tras și eu. El a fost spitalizat până în februarie și încă trebuie să meargă regulat la spital.

El spune că foametea este o parte componentă a vieții în fosta lui țară: ”Dacă nu ai bani sau putere, mori într-un șanț”.

Chong-song a fost sincer când a povestit cum se descurca în Coreea de Nord, spunând că, atunci când era polițist, ”se făcea că nu-i vede pe cei care încălcau legea, dar îi dădeau bani” și îi amenința cu închisoarea dacă nu-i dădeau mită.

Evadarea de anul trecut: