Procurorii DIICOT au făcut joi zeci de percheziții pentru a destructura cinci grupări din Vâlcea suspectate de fraude informatice și spălare de bani și în care sunt implicate cel puțin 93 de persoane. Anchetatorii spun că suspecții controlau 200 de conturi deschise în România şi în alte nouă ţări din Europa, dar şi în Mexic. Fluxurile financiare au fost utilizate pentru a frauda prin sisteme informatice cel puţin 500 de oameni, prejudiciul depășind trei milioane de euro.

DIICOTFoto: diicot.ro

Anchetatorii au făcut peste 50 de percheziţii în București și în Vâlcea, Mureș, Bacău, Argeș, Olt, Ilfov, Giurgiu și Suceava, într-un dosar vizând destructurarea a cinci grupări suspectate de fraudă informatică, spălare de bani şi fals informatic.

Procurorii DIICOT spun că începând cu primăvara anului 2017 în Râmnicu Vâlcea au acţionat cinci grupări infracţionale care s-au sprijinit reciproc și din care au făcut parte cel puţin 93 de suspecţi. Ei au avut ca scop controlarea unor fluxuri financiare formate din 200 de conturi deschise în România şi în alte nouă ţări din Europa, dar şi în Mexic.

De asemenea, fluxurile financiare au fost utilizate pentru a frauda prin sistemele informatice, prin multiple moduri de operare, cel puţin 500 de persoane, iar prejudiciul depășește trei milioane de euro.

Potrivit procurorilor DIICOT, grupările erau organizate pe mai multe paliere.

Astfel, primul palier era format din membrii grupării care aveau rolul de coordonator. Ei au obținut datele unor conturi bancare deschise în diferite ţări și le-au pus la dispoziţia autorilor fraudelor. Ulterior comiterii fiecărei infracţiuni şi confirmării virării sumei de bani de către victimă, membrii acestui palier transferau şi ulterior retrăgeau sumele de bani. După oprirea unui procent de 30%, ei trimiteau sumele de bani către membrii următorului palier.

Palierul 2 era format din autorii efectivi ai fraudelor, care au utilizat conturile bancare deschise în străinătate pentru fraudarea victimelor şi ulterior au beneficiat de cota convenită din sumele de bani transferate şi retrase. Palierul 3 era format din suspecţii care au avut rolul de a deschide conturi bancare în România şi în alte ţări, unde să fie transferate și ulterior retrase sumele de la cei prejudiciați.

La sediul DIICOT - biroul teritorial Vâlcea vor fi duși pentru audieri 93 de suspecți.