​Președintele Klaus Iohannis, care a respins propunerea ministrului Justiției, Tudorel Toader, pentru șefia DNA, spune că exigențele sale sunt foarte simple - procedura să se desfășoare conform legii.

Sediul DNAFoto: Victor Cozmei / HotNews.ro

Întrebat joi ce exigențe are legat de procedura de selecție a noului procuror-șef al DNA, după ce cu o zi în urmă a respins numirea Adinei Florea, președintele Klaus Iohannis a spus că exigențele sale sunt foarte simple.

"Am niște exigențe foarte simple - procedura să se desfășoare în conformitate cu legea", a afirmat Iohannis, la Cotroceni.

De asemenea, întrebat de jurnaliști despre motivul pentru care a respins-o pe Adina Florea, Iohannis a răspuns: "Alte pretenții nu am avut, puteți citi acel comunicat și puteți consulta juriști care vă vor da interpretări foarte exacte".

Președintele Iohannis a respins miercuri propunerea ministrului Justiției de a o numi pe Adina Florea la conducerea DNA. Iohannis a motivat că "nu sunt îndeplinite condițiile de legalitate necesar a fi întrunite, în mod obiectiv, de către procuror, pentru a fi numit într-o funcție de conducere, respectiv cea prevăzută de art. 54 alin. (2) prin raportare la art. 48 alin. (10) și (12) din Legea nr. 303/2004".

Cele două alineate invocate de șeful statului vizează colaborarea cu serviciile de informaţii şi existenţa unui interes personal al celor numiţi în funcţii de conducere.

Alineatul 10 prevede: "Nu pot fi numiţi în funcţii de conducere judecătorii care au făcut parte din serviciile de informaţii sau au colaborat cu acestea ori judecătorii care au un interes personal, ce influenţează sau ar putea influenţa îndeplinirea cu obiectivitate şi imparţialitate a atribuţiilor prevăzute de lege".

Alineatul 12 prevede: "Înainte de numirea în funcţiile de conducere, Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii verifică şi comunică, în termen de 15 zile de la solicitarea Consiliului Superior al Magistraturii, dacă judecătorul a făcut parte din serviciile de informaţii înainte de 1990 sau a colaborat cu acestea”.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, l-a acuzat pe președintele Klaus Iohannis de dublu standard, după ce a respins numirea Adinei Florea la conducerea DNA. Toader spune că atunci când a propus procurorul-şef la DIICOT, Iohannis nu a întrebat de declaraţia de la Consiliul pentru Studierea Arhivelor Securităţii.