România vrea să lanseze sateliți de telecomunicații geostaționari în spațiu pentru Armată și alte structuri de securitate. Când ar putea fi lansat primul satelit

de Victor Cozmei     HotNews.ro
Joi, 22 noiembrie 2018, 10:26 Actualitate | Esenţial


Sateliti de telecomunicatii pentru Armata
Foto: NASA
Ministerul Apărarii a cheltuit nu mai puțin de 7,5 milioane de euro pentru închirierea și asigurarea serviciilor de comunicaţii satelitare între 2009 și 2018 de la furnizori externi. Astfel, MApN are în plan un proiect strategic prin care să lanseze în spațiul cosmic proprii sateliți geostaționari de telecomunicații, atât pentru forțele militare din țară și din teatrele de operații, dar și pentru alte instituții de stat cu atribuții în domeniul securității. Noul ministru al Apărarii s-a întâlnit cu președintele Agenţiei Spaţiale Române (ROSA), dar și cu o delegație de experți tehnici ai Agenției Spațiale Europene (ESA).

Ministrul apărării naționale, Gabriel Leș, a avut miercuri, 21 noiembrie, la sediul M.Ap.N., o întâlnire cu președintele Agenţiei Spaţiale Române (ROSA), Marius-Ioan Piso, și cu o delegație de experți tehnici ai Agenției Spațiale Europene (ESA), transmite MApN într-un comunicat remis HotNews.ro.

„Experții ESA se află în România pentru asigurarea suportului tehnic Agenției Spațiale Române, instituție care participă la realizarea studiului-concept pentru fundamentarea proiectului sistemului satelitar de telecomunicații care va deservi nevoile Sistemului Național de Securitate al României, program care va fi coordonat de Ministerul Apărării Naționale”, se arată în comunicat.

Potrivit MApN, dezvoltarea unui sistem satelitar de telecomunicații este un proiect strategic de interes național și care va asigura acoperirea multidomeniu a nevoilor de misiune ale Ministerului Apărării Naționale și instituțiilor de stat cu atribuții în domeniul securității naționale.


---

În prezent, România - prin Ministerul Apărarii și alte instituții de stat cu atribuții în domeniul securității naționale, închiriază și utilizează anual, din mediul extern, un număr din ce în ce mai mare de fluxuri satelitare pentru structurile dislocate în zonele de interes, pentru executarea misiunilor în teatrele de operații, participarea la exerciții și angajamente naționale și internaționale. „Ministerul Apărării Naţionale, în perioada 2009 – 2018, a cheltuit aproximativ 7.500.000 euro pentru închirierea și asigurarea serviciilor de comunicaţii satelitare”, arată instituția.

Programul de concepere și lansare a propriilor sateliți de telecomunicații are „ca principale obiective consolidarea rolului României în cadrul NATO și UE, reducerea dependenței față de furnizorii de servicii satelitare, dezvoltarea etapizată a unui sistem satelitar propriu care să asigure îndeplinirea nevoilor de misiune ale Ministerului Apărării Naționale și instituțiilor de stat pe timp de pace, criză și război, precum și asigurarea redundanței rețelelor de comunicații terestre organizate la nivel național, care pot fi afectate major în situații deosebite, de urgență sau calamități”.

Dacă România ar reuși să-și lanseze propriii sateliți, ar deveni astfel „un potențial furnizor de servicii satelitare în zona Balcanilor și la frontiera de sud-est a NATO și deschide noi arii de dezvoltare a industriei aero-spațiale la nivel național”, susține Armata.

Când ar putea fi lansat primul satelit?

Potrivit MApN, până acum s-au făcut deja o serie de pași pentru implementarea programului de sateliți: a fost adoptată o hotărâre CSAT pentru aprobarea realizării proiectului; a fost încheiat un protocol de colaborare între MApN și ROSA; au fost elaborate cerințele operaționale comune și documentele tehnice pentru fundamentarea proiectului, matricea cu sarcini, termene și responsabilități și a fost inițiat procesul de activare a poziției orbitale geostaționare alocată României.

„Ca activități de perspectivă, se va iniția procesul de încheiere a acordurilor internaționale pentru realizarea acoperirii primului satelit de telecomunicații geostaţionar (GEO), vor fi întocmite și aprobate specificațiile tehnice, va fi cerută aprobarea Parlamentului României și vor fi înaintate spre adoptare actele normative necesare derulării acestui la proiect”, arată MApN.

Potrivit Armatei, ulterior va fi derulată și procedura de achiziție publică pentru primul satelit și va fi luată în considerare și valorificarea soluțiilor de offset. „(...) vor fi parcurse etapele de lansare, testare, acceptanță, operaționalizare și exploatare a sistemului, având ca termen de realizare a primei etape – trimestrul I/2022”, arată MApN.

Ulterior, Armata are în vedere dezvoltarea capabilităților prin lansarea și a altor sateliți.

„Durată de viață a unui satelit GEO este de minim 15 ani, garantată de producător, iar aria de acoperire a sistemului va fi teritoriul national și teatrele de operații unde România are dislocate forțe”, susține Armata.

Costurile necesare realizării primei etape a programului (legate de construcția și lansarea satelitului GEO, construcția centrelor de sol necesare telemetriei şi distribuirii serviciilor de telecomunicații), precum și cele presupuse de etapele ulterioare de dezvoltare vor fi estimate după elaborarea cerințelor operaționale comune și a documentației tehnice, potrivit comunicatului amintit.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

3558 vizualizari

 • +15 (19 voturi)    
  Mi-as dori ca in primul satelit.... (Joi, 22 noiembrie 2018, 10:44)

  gigiN [utilizator]

  ...sa bage si cativa pesedei,dar alesi...pe sprinceana.Macar pentru cativa ani...buni sa scapam de ei.
 • -6 (26 voturi)    
  Adevarul e ca avem de toate (Joi, 22 noiembrie 2018, 10:49)

  banel [utilizator]

  Satelitii ne lipseau.
 • +15 (19 voturi)    
  Un satelit geostaționar costa 200 mil euro (Joi, 22 noiembrie 2018, 10:51)

  simplex1 [utilizator]

  Este mult mai rentabil de închiriat servicii de telecomunicații decât sa ai satelitul tău geostaționar. Romania a cheltuit în 9 ani 7.5 mil. euro. La asemenea cost, cu cei 200 mil. euro dați pe geosincron și lansarea sa, putem închiria pentru 240 ani!

  O sa ziceți da, însă în caz de război avem satelitul nostru, nu suntem la cheremul altora. Satelitul nu este făcut de noi fiind dotat de producător cu cai ascunse de dezactivare a sa. Asa ca vom sta și ne vom uita la el cum sta blocat tocmai atunci când ne va trebui mai mult.

  Citat:
  "Ministerul Apărarii a cheltuit nu mai puțin de 7,5 milioane de euro pentru închirierea și asigurarea serviciilor de comunicaţii satelitare între 2009 și 2018 de la furnizori externi. "
  • -4 (6 voturi)    
   _ (Joi, 22 noiembrie 2018, 11:53)

   VacsAlbina [utilizator] i-a raspuns lui simplex1

   Corect, doar cu un singur satelit nu se face... "primavara". Si nu e nevoie sa il dezactiveze cei care l-au proiectat, e suficient sa fie perturbat de la sol cu un alt semnal mai puternic. Exista suficiente metode. Probabil ca exista alte justificari.
 • +6 (12 voturi)    
  Asta in tara (Joi, 22 noiembrie 2018, 11:16)

  galeo [utilizator]

  In care jumatate din case au WC-ul in fundul curtii.

  Romania e clar tara contrastelor
  • +19 (21 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Joi, 22 noiembrie 2018, 11:26)

   [anonim] i-a raspuns lui galeo

 • +5 (5 voturi)    
  Dar autostrada pe cand? (Joi, 22 noiembrie 2018, 11:58)

  olariub2005 [utilizator]

  ... pe cand?
 • +4 (4 voturi)    
  Spatiul (Joi, 22 noiembrie 2018, 12:01)

  Zummm [utilizator]

  Ultima frontiera (aici includeti melodia din Star Trek)
 • +5 (5 voturi)    
  .... (Joi, 22 noiembrie 2018, 12:24)

  sictireanu [utilizator]

  Diesel, ca are consum mic.
 • +4 (4 voturi)    
  Pixuri (Joi, 22 noiembrie 2018, 13:16)

  iulian73cta [utilizator]

  Noi nu avem birotică,pixuri,hârtie,echipamentele sunt de doi lei,nu există camioane,o automacare mai noua de 1989,dar lansam sateliți.În al cui buzanar se scurd banii de așa zis studii de implementare? In armată NU EXISTĂ un sistem de chemare la alarmă.Militarii sunt sunați pe telefoanele lor civile(apropo de razboi când comunicațiile cad) si la unități cu mijloace proprii.In orice alta armata aceste lucruri sunt rezolvate demult.Auzi...,corvete,submarine,avioane,sateliti...Nimeni de acum nu le prinde in viața asta.
 • 0 (0 voturi)    
  Sova (Joi, 22 noiembrie 2018, 16:17)

  JustinCase [utilizator]

  Dar, dar daca lansam noi satelitii nostri, asta nu inseamna ca pleaca multinationalele de telecomunicatii in alte tari?


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by