Ministerul Apărarii a cheltuit nu mai puțin de 7,5 milioane de euro pentru închirierea și asigurarea serviciilor de comunicaţii satelitare între 2009 și 2018 de la furnizori externi. Astfel, MApN are în plan un proiect strategic prin care să lanseze în spațiul cosmic proprii sateliți geostaționari de telecomunicații, atât pentru forțele militare din țară și din teatrele de operații, dar și pentru alte instituții de stat cu atribuții în domeniul securității. Noul ministru al Apărarii s-a întâlnit cu președintele Agenţiei Spaţiale Române (ROSA), dar și cu o delegație de experți tehnici ai Agenției Spațiale Europene (ESA).

Sateliti de telecomunicatii pentru ArmataFoto: NASA

Ministrul apărării naționale, Gabriel Leș, a avut miercuri, 21 noiembrie, la sediul M.Ap.N., o întâlnire cu președintele Agenţiei Spaţiale Române (ROSA), Marius-Ioan Piso, și cu o delegație de experți tehnici ai Agenției Spațiale Europene (ESA), transmite MApN într-un comunicat remis HotNews.ro.

„Experții ESA se află în România pentru asigurarea suportului tehnic Agenției Spațiale Române, instituție care participă la realizarea studiului-concept pentru fundamentarea proiectului sistemului satelitar de telecomunicații care va deservi nevoile Sistemului Național de Securitate al României, program care va fi coordonat de Ministerul Apărării Naționale”, se arată în comunicat.

Potrivit MApN, dezvoltarea unui sistem satelitar de telecomunicații este un proiect strategic de interes național și care va asigura acoperirea multidomeniu a nevoilor de misiune ale Ministerului Apărării Naționale și instituțiilor de stat cu atribuții în domeniul securității naționale.

---

În prezent, România - prin Ministerul Apărarii și alte instituții de stat cu atribuții în domeniul securității naționale, închiriază și utilizează anual, din mediul extern, un număr din ce în ce mai mare de fluxuri satelitare pentru structurile dislocate în zonele de interes, pentru executarea misiunilor în teatrele de operații, participarea la exerciții și angajamente naționale și internaționale. „Ministerul Apărării Naţionale, în perioada 2009 – 2018, a cheltuit aproximativ 7.500.000 euro pentru închirierea și asigurarea serviciilor de comunicaţii satelitare”, arată instituția.

Programul de concepere și lansare a propriilor sateliți de telecomunicații are „ca principale obiective consolidarea rolului României în cadrul NATO și UE, reducerea dependenței față de furnizorii de servicii satelitare, dezvoltarea etapizată a unui sistem satelitar propriu care să asigure îndeplinirea nevoilor de misiune ale Ministerului Apărării Naționale și instituțiilor de stat pe timp de pace, criză și război, precum și asigurarea redundanței rețelelor de comunicații terestre organizate la nivel național, care pot fi afectate major în situații deosebite, de urgență sau calamități”.

Dacă România ar reuși să-și lanseze propriii sateliți, ar deveni astfel „un potențial furnizor de servicii satelitare în zona Balcanilor și la frontiera de sud-est a NATO și deschide noi arii de dezvoltare a industriei aero-spațiale la nivel național”, susține Armata.

Când ar putea fi lansat primul satelit?

Potrivit MApN, până acum s-au făcut deja o serie de pași pentru implementarea programului de sateliți: a fost adoptată o hotărâre CSAT pentru aprobarea realizării proiectului; a fost încheiat un protocol de colaborare între MApN și ROSA; au fost elaborate cerințele operaționale comune și documentele tehnice pentru fundamentarea proiectului, matricea cu sarcini, termene și responsabilități și a fost inițiat procesul de activare a poziției orbitale geostaționare alocată României.

„Ca activități de perspectivă, se va iniția procesul de încheiere a acordurilor internaționale pentru realizarea acoperirii primului satelit de telecomunicații geostaţionar (GEO), vor fi întocmite și aprobate specificațiile tehnice, va fi cerută aprobarea Parlamentului României și vor fi înaintate spre adoptare actele normative necesare derulării acestui la proiect”, arată MApN.

Potrivit Armatei, ulterior va fi derulată și procedura de achiziție publică pentru primul satelit și va fi luată în considerare și valorificarea soluțiilor de offset. „(...) vor fi parcurse etapele de lansare, testare, acceptanță, operaționalizare și exploatare a sistemului, având ca termen de realizare a primei etape – trimestrul I/2022”, arată MApN.

Ulterior, Armata are în vedere dezvoltarea capabilităților prin lansarea și a altor sateliți.

„Durată de viață a unui satelit GEO este de minim 15 ani, garantată de producător, iar aria de acoperire a sistemului va fi teritoriul national și teatrele de operații unde România are dislocate forțe”, susține Armata.

Costurile necesare realizării primei etape a programului (legate de construcția și lansarea satelitului GEO, construcția centrelor de sol necesare telemetriei şi distribuirii serviciilor de telecomunicații), precum și cele presupuse de etapele ulterioare de dezvoltare vor fi estimate după elaborarea cerințelor operaționale comune și a documentației tehnice, potrivit comunicatului amintit.