Comisia Europeană a aprobat proiectul de buget al Greciei pentru 2019, considerând că se conformează pe deplin normelor Pactului de Stabilitate din Zona Euro. Aprobarea bugetului permite ca de la 1 ianuarie să se renunţe la măsura unei tăieri suplimentare a pensiilor şi să se aplice aşa-numitele măsuri pozitive propuse de guvernul grec, scrie Naftenporiki, citată de Rador.

HotNews.roFoto: Hotnews

Comisia Europeană nu pare însă prea mulţumită de mersul reformelor pe care le caracterizează drept "modeste" şi reaminteşte indirect, dar clar, că de respectarea angajamentelor de către Grecia depinde respectarea angajamentelor asumate de europeni cu privire la uşurarea datoriei publice greceşti.

Primul raport de după încheierea programelor de asistenţă financiară ajunge la concluzia că proiectul de buget depus de Grecia pentru anul 2019 asigură conformarea la angajamentul de a se reuşi un excedent bugetar primar de 3,5% din PIB. Raportul cere însă accelerarea implementării reformelor şi trage un semnal de alarmă cu privire la condiţiile "vulnerabile" la riscuri externe existente pe pieţe.

Declaraţiile cu privire la Grecia au fost pozitive, atât din partea vicepreşedintelui pentru euro, Valdis Dombrovskis, cât şi din partea comisarului pentru afaceri economice şi bugetare, Pierre Moscovici. Ambii demnitari au spus că Bruxelles-ul nu a cerut niciodată tăierea pensiilor, lăsând să se înţeleagă astfel că măsura fusese impusă de FMI. Ambii oficiali au spus că nu se creează o problemă bugetară dacă nu va exista o nouă tăiere de pensii, întrucât ţinta unui excedent primar de 3,5% din PIB va fi atinsă.

Următoarea şedinţă importantă pentru Grecia va fi pe data de 3 decembrie, când Eurogrup se aşteaptă să accepte avizul Comisiei, dând astfel aprobarea pentru implementarea deciziilor de a nu se tăia pensiile şi de a se lua unele măsuri pozitive. În luna februarie va exista o nouă întâlnire pe tema Greciei, după publicarea celui de-al doilea raport de supraveghere consolidată. Atunci se va vedea dacă guvernul grec a accelerat implementarea reformelor pentru a putea primi cele 600 de milioane de euro prevăzute din profitul obţinut pe seama obligaţiunilor greceşti de către BCE şi băncile centrale ale ţărilor din Zona Euro.