Antonio Tajani, președintele Parlamentului European, a declarat miercuri, la o dezbatere la Facultatea de Drept din București, că România este pregătită să preia Președinția Consiliului UE, precizând că fenomenul corupției e o problemă și în alte state, nu doar în țara noastră, scrie Mediafax.

Antonio TajaniFoto: Agerpres

Întrebat dacă România va fi pregătită să preia Președinția Consiliului UE, în contextul corupției cu care se luptă țara noastră, Antonio Tajani a răspuns: "Pentru mine, România este pregătită să aibă Președinția Consiliului UE la începutul lui 2019. Corupția e o problemă nu doar în România. Parlamentul European a aprobat o rezoluție privind situația din România, nu împotriva țării, nu împotriva românilor, ci privind strict situația politică din România. Se adoptă rezoluții similare în legătură cu multe alte țări. Corupția e unul dintre puncte".

Oficialul european a precizat că fenomenul corupției nu o problemă doar a Guvernului, ci și a cetățenilor în sensul că este o chestiune de educație, culturală.

"Trebuie să facem eforturi și nu doar România trebuie să facă eforturi împotriva corupției. Acesta este un lucru foarte important de spus. Trebuie să colaborăm. Nu e doar o problemă a Guvernului. Este și o problemă a cetățenilor. De asemenea e o problemă de educație. Corupția este și o chestiune culturală. Trebuie să colaborăm cu toții împotriva acestui fenomen. În multe țări europene sunt fraude cu fonduri europene. Trebuie să verificăm peste tot situația și să încercăm să oprim acest fenomen", a conchis președintele PE.

Președintele Parlamentului European și liderii grupurilor politice participă astăzi la București la cel mai amplu eveniment dedicat tinerilor din România: ”Tinerii în dialog cu Parlamentul European”.

O delegație a Parlamentului European, condusă de președintele PE, Antonio Tajani, a avut, miercuri, la Parlament, o întrevedere de aproximativ o jumătate de oră cu președinții celor două Camere ale Parlamentului, Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu, precum și cu liderii partidelor parlamentare.

Delegația PE a mai avut, miercuri, întâlniri cu președintele Klaus Iohannis, la Palatul Cotroceni, și cu premierul Viorica Dăncilă, la Palatul Victoria.

De asemenea, preşedintele Antonio Tajani şi liderii grupurilor politice din Parlamentul European au participat la o dezbatere intitulată "Tinerii în dialog cu Parlamentul European", care a avut loc miercuri seară la Facultatea de Drept din cadrul Universității București.

Parlamentul European a adoptat, pe 13 noiembrie, proiectul de rezoluţie prin care exprimă preocupare privind modificarea legislaţiei penale şi judiciare în România. Textul rezoluţiei semnalează îngrijorarea PE privind modificarea legislației penale și judiciare, avertizând că există riscul subminării independenței justiţiei și a acţiunilor anticorupţie.

Rezoluția intervine după două dezbateri organizate în Parlamentul European la care au participat premierul Viorica Dăncilă și președintele Klaus Iohannis. Documentul, publicat pe site-ul PE, conține 13 recomandări către România și instituțiile Uniunii Europene în ceea ce privește sistemul judiciar și combaterea corupției.

România va prelua în ianuarie 2019 Președinția Consiliului Uniunii Europene pentru o perioadă de șase luni.