Dan Voiculescu execută silit Fiscul pentru recuperarea a aproximativ 30.000 de lei, sumă care i-a fost reținută din pensie pentru recuperarea prejudiciului din dosarul privind privatizarea ICA. El scrie pe blog că salută decizia instanței de a aproba returnarea sumelor care i-au fost "reținute abuziv" și că, deși "pasul este mic", demonstrează că "sistemul abuziv poate fi învins". "Avem drepturi, luptăm pentru ele", afirmă omul de afaceri.

Dan VoiculescuFoto: danvoiculescu.net

Judecătoria Sectorului 1 a admis o solicitare formulată de Dan Voiculescu, de executare silită a Ministerului Finanțelor Publice - ANAF - Direcția Generală a Finanțelor Publice București - Administrația Sectorului 1, pentru recuperarea creanței în valoare de 29.191,97 de lei, precum si a cheltuielilor de executare, "în toate modalitățile prevăzute de lege". Decizia este din 14 noiembrie, potrivit Ziare.com. "Autorizează creditorul să treaca la executarea silită. Prezenta încuviințare a executării silite produce efecte pe întreg teritoriul țării. Fără cale de atac", este minuta Judecătoriei Sectorului 1.

Dan Voiculescu a comentat pe blog decizia instanței, spunând că o salută: "Salut decizia instanței judecătorești de a aproba returnarea sumelor care mi-au fost reținute abuziv".

El spune că, deși suma recuperată este absolut irelevantă, raportat la cuantumul confiscărilor îndreptate împotriva sa și a familiei sale în ultimii ani, această hotărâre judecătorească reprezintă "o victorie simbolică a unui cetățean român confruntat cu abuzurile anumitor instituții".

"Este deja de notorietate că estimarea prejudiciului din dosarul “Telepatia” n-a ținut seama de nicio evaluare obiectivă. Dar niciun argument cinstit nu a contat pentru că miza a fost “Voiculescu trebuie oprit”. Deși am primit o lovitură dură, nedreaptă, și eu și grupul de presă pe care l-am fondat “am supraviețuit”. Existăm, deranjăm și uite că, demonstrăm că sistemul abuziv poate fi învins. Pasul e mic, dar direcția e corectă: avem drepturi, luptăm pentru ele", adaugă Dan Voiculescu.

Decizia de executare silită a Fiscului de către Dan Voiculescu are la bază tot o hotărâre a Judecătoriei Sectorului 1. Voiculescu a cerut și a câștigat în instanță ca în cadrul procedurii de recuperare a prejudiciului din dosarul ICA să îi fie reținută doar o treime din pensie, potrivit normelor în vigoare. De asemenea, el a cerut să îi fie restituita suma de 29.191,97 de lei, bani care au fost reținuti lunar de Fisc, în perioada 2015-2017, peste limita de 1/3 din pensie. Instanța a constatat că este nelegală reținerea și virarea de către bancă, către Fisc, a restului de pensie. În timpul procesului, Fiscul a explicat că reținerile și virările sumelor poprite au început la data de 29 iunie 2015 cu suma de 1.000 de lei lunar, iar în 2015 a fost încasată suma de 7.000 lei, în 2016 suma de 12.000 lei, iar în anul 2017 suma de 2.000 lei (lunile ianuarie și februarie).

Omul de afaceri Dan Voiculescu - care executa din 8 august 2014 pedeapsa de zece ani de închisoare primită în dosarul privatizării frauduloase a Institutului de Cercetări Alimentare - a fost eliberat condiţionat în 18 iulie 2017, în baza unei decizii definitive a Tribunalului Bucureşti. La ieşirea din închisoare, Dan Voiculescu a susținut că nu există niciun prejudiciu în acest dosar, iar decizia instanţei din august 2014 ”va fi demontată de justiţie”.