Radu Ioanid, directorul Departamentului de Arhivă al Muzeului Holocaustului din Washington, consideră că acuzațiile de antisemitism formulate de Ilan Laufer la adresa președintelui Klaus Iohannis ar putea fi caracterizate drept „ridicole”, „dacă subiectul nu ar fi atât de sensibil și serios”.

Radu IoanidFoto: HotNews.ro

„Dacă subiectul nu ar fi atât de sensibil și serios, aș caracteriza afirmația domnului Laufer cu un singur cuvânt: ridicol”, a afirmat Radu Ioanid, întrebat de HotNews.ro cum comentează acuzațiile de antisemitism lansate de Ilan Laufer, după ce președintele Klaus Iohannis nu l-a numit ministru al Dezvoltării.

Acesta a precizat că l-a „văzut pe președintele Iohannis manifestându-se cu multă empatie și solidaritate atunci când a fost vorba de istoria Holocaustului”.

Radu Ioanid a subliniat că „un evreu în România de astăzi poate să simtă în continuare antisemitismul direct sau camuflat”, dar „nu orice problemă pe care o poate avea evreul respectiv provine din antisemitism”. „Dacă mă calcă cineva în tramvai pe picior nu o face pentru că nu îi plac evreii”, a subliniat istoricul.

Iată mai jos răspunsurile transmise prin e-mail de Radu Ioanid, director la Muzeul Holocaustului din Washington, la întrebările HotNews.ro:

HotNews.ro: Cum comentați recentele acuzații de antisemitism la adresa președintelui Klaus Iohannis, formulate de Ilan Laufer? Poate fi președintele acuzat de antisemitism?

Radu Ioanid: Dacă subiectul nu ar fi atât de sensibil și serios, aș caracteriza afirmația domnului Laufer cu un singur cuvânt: ridicol.

HotNews.ro: A avut Muzeul Holocaustului vreun semnal că președintele ar nutri sentimente antisemite?

Radu Ioanid: Dimpotrivă, l-am văzut pe președintele Iohannis manifestându-se cu multă empatie și solidaritate atunci când a fost vorba de istoria Holocaustului, de negarea sa și de antisemitism.

HotNews.ro: Astfel de declarații, transferate în zona politicului, pot dăuna imaginii României?

Radu Ioanid: Nu neapărat, dar dacă nu au acoperire pot crea confuzii prin iresponsabilitatea lor.

HotNews.ro: Putem vorbi de iresponsabilitate în cazul acestor declarații? Ar putea ele să alimenteze anumite sentimente antisemite în societate?

Radu Ioanid: Un evreu în România de astăzi poate să simtă în continuare antisemitismul direct sau camuflat. Dar nu orice problemă pe care o poate avea evreul respectiv provine din antisemitism. Dacă mă calcă cineva în tramvai pe picior nu o face pentru că nu îi plac evreii.