Eforturile Romaniei in domeniul coruptiei la nivel inalt sunt neconvingatoare...Iata principala concluzie a raportul intermediar al Comisiei Europene - raport ce analizeaza stadiul progreselor din justitie.

Raportul intermediar de analiza a reformei justitiei pe care in mod normal CE il da publicitatii luni si obtinut de RFI, se spune ca România nu a demostrat ca face eforturi convingatoare in domenii cheie cum ar fi combaterea coruptiei la nivel inalt.

Cum acest raport este doar unul intermediar, cel final al acestui an fiind pregatit in luna iunie, nu se ofera acum judecati de valoare consistente pe nici unul din punctele esentiale.

O singur prognostic face CE acum si el se refera faptul ca Parlamentul a adoptat unele amendamente ale Codului Penal si ale celui de Procedura Penala fara dezbateri si fara consultari cu institutiile direct vizate.

"Daca vor fi promulgate, aceste amendamente vor avea un efect negativ substantial asupra investigatiilor criminalistice in România si poate si in alte state membre cu care tara coopereaza", spune documentul

Documentul bulgar care va fi publicat tot luni, prezinta mari similitudini cu cel român cu exceptia faptului ca se insista pe o colaborare insuficienta cu autoritatile bulgare in cursul analizei.

Ce se puncteaza in raportul intermediar:

-S-au remarcat intarzieri in implementarea unei strategii coerente de angajari de personal pentru justitie. Aceleasi intarzieri sint prezente in infiintarea Agentiei Nationale pentru Integritate si in dezvoltarea intregii strategii si a proiectelor far pentru combaterea coruptiei la nivel local.

-Romania ar trebui sa-si concentreze eforturile mai ales pe combaterea coruptiei la nivel inalt, iar o asistenta comunitara sporita va fi acordata tarii in acest domeniu.

-Asitenta comunitara, ce consta in sustinere financiara dar si tehnica si care absoarbe jumatate din pachetul financiar acordat tarii in primii ani post aderare la UE, va fi destinata infiintari Agentiei Nationale pentru Integritate, se mai spune in acest document tehnic de sase pagini.

-Asistenta va fi destinata prioritar si refacerii planului national de reforma a justitiei, plan care prezinta unele lipsuri.