74% dintre români cred că țara merge într-o direcție greșită, iar 72% cred că situația actuală generală este proastă, arată un sondaj INSCOP Research. Sondajul mai arată că principalele probleme cu care se confruntă România sunt inflația/costul vieții de zi cu zi, situația economiei și costul energiei.

HotNews.roFoto: Hotnews

Studiul sociologic "Valori, percepţii şi reprezentări ale populaţiei în România şi SUA” are la bază două sondaje de opinie realizate simultan de Inscop Research, în România şi de The Polling Company, în Statele Unite, sondajele fiind realizate în România în perioada 12 - 23 octombrie, iar în SUA, în perioada 19 - 22 octombrie. La acestea au participat câte 1.050 de persoane cu vârste de 18 şi peste 18 ani.

Sondajul arată că 74% dintre români cred că țara se îndreaptă într-o direcție greșită, 19% cred că România merge într-o direcție bună, iar 7% nu știu, în timp ce 59% consideră că situația actuală generală din România este proastă, 13% cred că situația este foartă proastă, 23% - bună. 1% - foarte bună, iar 4% nu știu. Datele aceluiași sondaj relevă că 57% dintre români cred că situația economică din România este proastă, 16% spun că este foarte proastă, 21% consideră că este bună, 1% cred că este foarte bună, iar 4% nu știu.

Cu toate acestea, 57 % din români cred că situația financiară a familiei lor este bună, 30% cred că familia lor are o situație financiară proastă, 5% spun că situația lor este foartă bună, iar 5% nu știu să răspundă.

În ceea ce privește principalele probleme cu care se confruntă România, 69% din români cred că acestea sunt inflația/ cresterea prețurilor/ costul vieții de zi cu zi, 53% - costul energiei (curent electic, benzină, motorină, gaz), 46% - nivelul taxelor și impozitelor, 44% - lipsa locurilor de muncă, 11% - schimbările climatice, 7% - refugiații și imigrația ilegală, 5% - terorismul, 7% - nu știu.

Același sondaj a fost realizat și în SUA. Peste jumătate dintre americani apreciază că situaţia economică a ţării lor este bună (38%) sau foarte bună (18%), iar 35% cred că situaţia economică a SUA este proastă sau foarte proastă.

De asemenea, 61% dintre americani spun că situaţia financiară a familiei lor este bună (47%) sau foarte bună (14%), iar 32% spun că se află într-o situaţie financiară proastă (22%) sau foarte proastă (10%).

Principalele probleme cu care se confruntă SUA sunt, în opinia americanilor participanți la sondaj, accesul la servicii medicale (38%), imigraţia (38%) şi inflaţia/ costul vieţii de zi cu zi (36%). Alte probleme sunt terorismul (28%), schimbările climatice (28%), situaţia economiei (23%), nivelul taxelor (20%).