Numărul mare al copiilor care cresc departe de părinții lor plecați la muncă în străinătate este alarmant, a atras atenția marți președintele Klaus Iohannis, care a spus că autoritățile nici măcar nu au o evidență clară a cazurilor respective. Iohannis a mai susținut că este nevoie de programe concrete de sprijin pentru că riscul abandonului școlar în rândul acestor copii este foarte mare.

Klaus IohannisFoto: Presidency.ro

”Cu astfel de situații nu se confruntă doar România, însă la noi numărul mare de copii cu părinți plecați la muncă în străinătate este de-a dreptul alarmant. Unele studii vorbesc despre 300, chiar 350 de mii de copii, iar instituțiile statului lucrează cu cifre care diferă dramatic. Statisticile Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului arată, pe de-o parte, că avem 95 de mii de copii în această situație, iar, pe de altă parte, Inspectoratele Școlare Județene raportează 159 de mii de copii. Așadar, primul lucru pe care statul îl are de făcut este să îi identifice și să îi ia în evidență cu exactitate”, a susținut Iohannis, la o dezbatere privind situația copiilor ai căror părinți sunt plecați la muncă în afara Românei.

Iohannis a mai spus că nu este însă suficientă doar cunoașterea statistică a numărului de cazuri, ci de măsuri concrete pentru susținerea acestora.

”Este nevoie de efort susținut, deoarece știm bine că, în absența grijii părintești, copiii rămași singuri în țară sunt expuși la riscul lipsei de performanță școlară, la absenteism, la delincvență și chiar la violență, inclusiv cea îndreptată către sine - așa-numitul «Sindrom Italia». Rănile afective sunt cele mai greu de alinat și, în absența părinților, întreaga societate trebuie să se preocupe de situația acestor copii. O Românie educată și puternică nu are voie să-și ignore nici unul dintre copiii săi! Un vechi proverb african spune: «It takes a village to raise a child». Este, într-adevăr, nevoie de întreaga comunitate pentru a-i sprijini”, a mai comentat el.