Președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, nu a primit, până la ora transmiterii acestei știri, o invitație de la Palatul Cotroceni de participare la ceremonia de depunere a jurământului de către noii miniștri, scrie Mediafax, citând surse politice. În acest moment, Liviu Dragnea se află în biroul său de la Parlament, unde discută cu președintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu.

Foto:

Surse din coaliție au spus MEDIAFAX că pe agenda discuției dintre Dragnea și Tăriceanu se află vizita în România pe care președintele Parlamentului European, Antonio Tajani, o efectuează începând de mâine.

După ce președintele Klaus Iohannnis a anunțat că refuză numirea Liei Olguța Vasilescu la Transporturi și a lui Ilan Laufer la Dezvoltare, la biroul lui Dragnea au venit liderul PSD Neamț, Ionel Arsene, dar și liderul PSD Bacău, Dragoș Benea.

De asemenea, vicepreședintele Camerei Deputaților, Florin Iordache și liderul senatorilor PSD, Șerban Nicolae, au trecut și ei pe la biroul liderului social-democrat.

Președintele Klaus Iohannis a anunțat, marți, că nu va semna decretele de numire în funcția de ministru al Transporturilor pentru Lia Olguța Vasilescu și pentru Ilan Laufer, care a fost propus de PSD pentru portofoliul Dezvoltării Regionale.

"Am primit o propunere de remaniere a Guvernului. Această remaniere, după părerea mea, este o soluție slabă. Sunt în continuare de părere că soluția corectă pentru România ar fi fost și este în continuare soluția înlocuirii acestui Guvern care a creat multe probleme României. Dar până atunci avem această remaniere. Sunt de acord să se facă o remaniere, însă trebuie să țin cont de câteva lucruri aici. În primul rând, este nevoie să ne amintim că ne aflăm în fața unei provocări grele. Președinția Consiliului UE pe care o vom prelua de la 1 ianuarie 2019 poate să ducă la un succes al României doar în măsura în care ministerele își fac treaba și abordarea României e una coerentă. Concluzie. E nevoie de miniștri care performează foarte bine", a declarat Klaus Iohannis.

Președintele a precizat că al doilea lucru de care trebuie să se țină cont e că România mai are foarte puțin timp până la preluarea președinției Consiliului Uniunii Europene. "Deja au început și sunt în plină desfășurare vizitele din partea instituțiilor europene, pentru a ne ajuta și verifica dacă sunte pregătiți pentru a prelua această președinție. Deci trebuie să acționăm repede. Având în vedere aceste lucruri am emis decretul de remaniere, ținând cont de propunerile formulate", a mai spus Iohannis.

Șeful statului a precizat că a semnat decretul de remaniere, precizând însă că nu are de gând să-i numească pe Lia Olguța Vasilescu la Ministerul Transporturilor și pe Ilan Laufer la Ministerul Dezvoltării Regionale.

"Așadar se revocă din funcția de membru al Guvernului miniștrii Vasilescu, Andrușcă, Cojocaru și Bran. Se ia act de demisia ministrului Fifor și se numesc în funcția de membru al Guvernului următorii: domnul Leș, Budăi, Bădălău, Breaz, Petrescu, domnul Matei. Celelalte două propuneri le consider nepotrivite și vor fi refuzate. Depunerea jurământului va avea loc la ora 15.30 în această sală", a conchis președintele.

Klaus Iohannis nu l-a menționat însă pe Paul Stănescu printre miniștrii pentru care a semnat decret de remaniere.