Věra Jourová, comisarul european pentru Justiție, a declarat, marți, înainte de întâlnirea cu ministrul Justiției, Tudorel Toader, că se așteaptă ca România să urmeze recomandările MCV, inclusiv în ceea ce privește procedurile de numire și revocare a procurorilor șefi.

HotNews.roFoto: Hotnews

„Pentru România există foarte multe lucruri utile: securitatea, justiția se află pe listă. Dacă mă întrebați pe mine de priorități, vreau să văd finalizarea documentelor mele cât mai curând posibil, am propuneri pentru a permite poliției și procurorilor să primească informații de peste hotare, dovezi privind activitățile criminale", a declarat Věra Jourová, comisarul european pentru justiție, înainte de discuția cu ministrul Tudorel Toader, scrie Mediafax.

Deși a refuzat să comenteze dacă România trebuie să oprească procedurile de revocare ale procurorilor de rang înalt, comisarul a subliniat că se așteaptă ca țara noastră să urmeze recomandările din raportul MCV.

„Mă aștept ca România să urmeze recomandările MCV. (...) Susțin ce este menționat în MCV. Îngrijorarea mea este Parchetul European, care va începe să funcționeze în 2020 și mi-ar plăcea ca România să fie reprezentată acolo”, a mai spus Věra Jourová.

Pe de altă parte, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat în urmă cu câteva zile, că recomandările din raportul MCV nu sunt obligatorii, aşa cum s-a vehiculat, însă sunt obligatorii standardele europene şi procesul ireversibil de legiferare. Toader a mai subliniat că fiecare recomandare are rolul său.

„Semantica spune că recomandarea nu e obligatorie. Ce este obligatoriu şi m-aş bucura dacă aţi reţine - faptul că sunt obligatorii standardele europene. E obligatoriu procesul ireversibil de legiferare. N-aş vrea să răspund întrebărilor nepotrivite. De aceea nu am ieşit public. (...) Toate recomandările au rolul lor”, a declarat ministrul Justiţiei, Tudorel Toader.

În raportul MCV se recomandă suspendarea procedurilor în cazul procurorilor de rang înalt.

În ultimele 12 luni, România a luat anumite măsuri pentru implementarea recomandărilor formulate de Comisia Europeană în ianuarie 2017. "Cu toate acestea, raportul de evaluare din ianuarie 2017 a fost permanent condiţionat de evitarea măsurilor negative care pot genera dubii asupra progreselor înregistrate în ultimii zece ani. Intrarea în vigoare a legilor justiţiei, presiunile asupra independenţei justiţiei în general, în special asupra Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), şi alte măsuri care subminează combaterea corupţiei au generat regrese ori semne de întrebare privind ireversibilitatea progreselor (...)", se arată în raportul elaborat de Comisia Europeană în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV).