Ministerul Afacerilor Externe (MAE) transmite că nu există cetățeni români printre victimele înregistrate în urma prăbușirii unui segment de autostradă în centrul Portugaliei, iar ambasada României la Lisabona nu a primit solicitări de asistență consulară cu privire la acest incident.

Ministerul Afacerilor Externe a transmis, marți, că Ambasada României la Lisabona a făcut demersuri în regim de urgență pe lângă autoritățile locale pentru obținerea unor informații cu privire la existența unor cetățeni români printre persoanele afectate. Până în prezent, autoritățile locale nu au informat misiunea cu privire la existența unor cetățeni români printre victime, iar la ambasadă nu au fost primite solicitări de asistență consulară cu privire la acest incident.

Ministerul Afacerilor Externe reamintește că cetățenii români afectați pot solicita asistență consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Lisabona: +351 21 396 6463, +351 21 396 0866, +351 21 397 2648, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate (CCSCRS) și preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență sau la numărul de urgență al misiunii diplomatice: +351 927 411 628.

Un segment din autostrada între localitățile Borba și Vila Vicosa din centrul Portugaliei s-a prăbușit luni din cauza ploilor abundente. În urma incidentului două persoane au decedat, iar alte câteva sunt date dispărute. Presa locală scrie că în timpul nopții a avut loc o altă prăbușire, fapt care îngreunează operațiunile sa salvare. Autoritățile spun că operațiunile de salvare pot dura săptămâni. Partea carierei în care a avut loc alunecarea de teren nu are acces direct, astfel că accesul se face pe verticală, prin mijloace mecanice. Autostrada se află în apropierea frontierei cu Spania și trece pe deasupra mai multor cariere de marmură și granit.