Spania va vota împotriva acordului încheiat de UE cu Marea Birtanie privind Brexitul, în cazul în care prevederile referitoare la Gibraltar nu vor fi amendate.

Gibraltarul, o fasie de pamant detinuta de Marea Britanie in Peninsula IbericaFoto: Flickr / Steve

Anunțul a fost făcut de premierul spaniol Pedro Sanchez în timpul unei conferințe pe teme economice, scrie Reuters.

”Dacă prevederile referitoare la Gibraltar nu vor fi schimbate, Spania va vota împotriva acordului”, a spus Sancez, la evenimentul care a avut loc la Madrid.

Acordul privind ieșirea Marii Britanii creează probleme premierului britanic Theresa May care se luptă să obțină aprobarea Parlamentului, riscând un vot de neîncredere. Unul dintre cele mai controversate puncte negociate cu oficialii UE a fost legat de Irlanda de Nord.

Girbraltarul, fost teritoriu spaniol aflat în sudul Peninsulei Iberice și având graniță maritimă și cu Marocul, se află sub administrația guvernului britanic. Spania nu a renunțat niciodată la revendicările sale asupra provinciei.

Gibraltarul ar urma să părăsească Uniunea Europeană odată cu Marea Britanie, în martie anul viitor, cu toate că 96% din populație s-a pronunțat pentru rămânerea în UE, în cadrul unui referendum care a avut loc în 2016.

Săptămâna trecută, Spania a salutat includerea în acordul Brexit a unui protocol privind Gibraltarul, însă, ulterior, guvernul spaniol a transmis că textul repectiv generează confuzie.

În 1967, apoi în 2002, în cadrul unor referendumuri, Gibraltarul a respins reîntoarcerea sub autoritatea spaniolă.