Luminița Șandru este reprezentanta cetățenilor din Șoseaua Giurgiului 164. Femeia povestește că abia se mutase în blocul de pe Șoseaua Giurgiului când a văzut că o bucată din spațiul verde aferent blocului a fost împrejmuit și acolo se va construi un bloc cu patru etaje. Aceasta nu știa că bucata de teren a fost retrocedată alături de alte spații verzi dintre blocurile din zonă.

”În anul 2012 eu am rămas foarte surprinsă că Primăria Sector 5 emite autorizație de construire pentru blocul de lângă blocul nostru. Atunci mi-am pus întrebarea de ce eu sunt în Sectorul 4, iar autorizațiile sunt emise de Sectorul 5. La început nu știam ce să facem. La vremea respectivă nu știam nici măcar ce este acela un Plan Urbanistic Zonal, dar în momentul când am văzut atâta nedreptate am început să studiez, să intru pe internet, să învăț legile și să-mi iau notițe și să le cer autorităților ce cerea în lege, să verifice dacă autorizația a fost emisă sau nu legal, dacă au sau nu posibilitatea să oprească aceste construcții ridicate ilegal, dar din păcate m-am luptat cu morile de vânt și până nu am apelat la instanță nicio autoritate publică de control nu a intervenit pentru a stopa aceste construcții”, povestește Luminița Șandru.
”Autoritățile nu ne-au ajutat în niciun fel. Mai greu ne-a fost în momentul în care teritorial aparțineam de Sectorul 5, iar fiscal de Sectorul 4. Am fost timp de aproape 6 ani plimbați. Mă duceam la Sectorul 4, spuneau că sunt în 5 și invers. Mai mult, pe acest amplasament există și la ora actuală două adrese poștale. Am făcut tot posibilul să rezolv această problemă, dar m-am lovit de refuzul Primăriei Generale care atribuie adresele”, povestește aceasta.
Pe lângă pasivitatea autorităților, oamenii au avut de înfruntat și umilințele provocate de ”dezvoltatorul imobiliar”.
”La început a încercat să se poarte foarte frumos, să ne reabiliteze blocul, să ne ofere bani. Noi nu am acceptat și atunci au început să recurgă la amenințări”, spune Luminița. Aceasta mărturisește că dezvoltatorii imobiliari nu s-au dat în lături de la nimic: au făcut zgomot constant, ardeau PET-uri în fiecare zi, totul cu scopul de a-i convinge pe locatari să se mute în altă parte.
,,Dar nu am cedat, am mers mai departe, oamenii erau foarte speriați, unii chiar s-au mutat. Repet, noi cu dezvoltatorii nu avem nimic, avem cu autoritățile, că datorită acestor nereguli noi toți proprietarii din acest cvartal am suferit foarte tare”, își amintește Luminița Șandru.
Când au văzut că altfel nu se poate, Asociația de proprietari s-a adresat instanței.
În 2014 , Asociația de proprietari a obținut în instanță decizia de sistare a lucrărilor până la judecarea procesului de anulare a autorizației. ”El a continuat să ridice blocul. Blocul era în stadiul de subsol/parter când noi am obținut sistarea lucrărilor, dar el a continuat să construiască până a terminat”, povestește Luminița Șandru.
În 2016 a fost încă o bătălie câștigată, după ce instanța a decis că zona respectivă aparține de Sectorul 4.
În 2017, Curtea de Apel București a decis anularea autorizației de construire și demolarea clădirii, decizia fiind definitivă. Săptămâna trecută a început demolarea clădirii.

În final au obținut ce și-au dorit, însă prețul nu a fost unul mic. ”Timp de șase ani noi am trăit într-un mare stres, nu mai punem faptul că proprietarii au fost viciați de a duce o viață normală. Ca bani, făcând un calcul scurt, am cheltuit în jur de 20.000 de lei. Toată această sumă presupunând avocații, documentele pe care le-am scos de la oficiul de cadastru, copiile, expertiza referitor la construcția de lângă noi, plus toate cheltuielile ce necesitau alergătură, adrese și plimbările pe care eram nevoiți să le facem”, a explicat aceasta.
Mesajul Luminiței Șandru pentru cetățenii care se află în situații similare este să lupte mai departe și să-și facă dreptate.
”Le transmit să nu cedeze, să fie perseverenți, să încerce să obțină de la autorități răspunsul care ar fi normal să-l obțină. Chiar nu pot să fiu atât de bucuroasă de această victorie, sunt tristă într-un fel fiindcă am ajuns să ne bucurăm de ceva care ar trebuie să fie normalitate. Adică atunci când sesizezi un lucru care nu este normal, autoritățile nefăcând nimic în a rezolva problemele cetățenilor, mă întreb ce mai caută în primării, în administrațiile locale, acești oameni pe care noi îi plătim”, spune aceasta.
spagi!
Cred ca te costa mai ieftin un interlop sa-i arunce in aer fundatia!
Doar doua intrebari, dar aia 20000 RON Primaria Sectorului 5 are de gand sa-i dea inapoi la proprietari?
Nu de alta dar este clar vinovata pentru rahatul asta!
S-a descoperit cine a fost contopistul care a facut chestia asta si eventual nitel sanctionat?
In Romania ne lipseste o lista neagra a persoanelor care au lucrat pentru stat si au facut ilegalitati, abuzuri sau au dat dovada de incompetenta. In alte tari aceste persoane nu mai au voie sa lucreze in nici o pozitie similara pentru stat deoarece au dovedit deja inselarea datoriei lor catre cetateni.
Dupa unii ar trebui sa aiba si statuie.
Noaptea mintii la romanica.
Hai sa facem concordie cu tovarasii, sa nu mai fie atata dezbinare...
Bine ca s-a creat un precedent, pe viitor rechinii imobiliari sa fie mai atenti ce si unde costruiesc.
Blocul de langa Catedrala Sf Iosif cand se darama?
Totusi banii aia ar trebui recuperati si bagati eventual la o renovare a imobilului.
Nu e mult deloc.
Insa eu le-as sugera altceva locatarilor: sa continue procesul, cerand dezvoltatorului daune materiale (adica costurile generate de faptul ca ei au trebuit sa ii darame lui blocul). Vor castiga imediat, si nu pierd un leu.
Poate sunt jurnalisti care pot tine evidenta coruptilor pe siturile lor, aranjati pe judet si localitate??
Dar acolo inca nu se inteleg la spaga de demolare :))
Daca antreprenorul dadea spaga direct lui Piedone, si nu lui Vanghelie (asa cum erau primarii in 2012), cred ca blocul era si acum in picioare.
Cica texanii au o vorba, despre o batalie cumplita (pe care au si pierdut-o, pana la urma): Remember the Alamo
Cam asa ar trebui sa ii se spuna oricarui dezvoltator imobiliar care incalca legea, construind ce si unde "vrea" muschii lui: "Remember Șoseaua Giurgiului 164"
Incalci legea si iti bati joc de cei care stau in zona? E foarte posibil ca la final sa demolezi tu ce ai construit, caramida cu caramida.
P.S. Oamenii aia ar fi trebuit sa obtina nu doar demolarea, dar si despagubiri consistente pentru tot chinul suportat timp de 6 ani.
P.S 2. Si nu stiu daca la aceste despagubiri nu meritau sa participe si administratiile locale care au dat aprobari, Ca sa nu mai zic de niste inceperi de urmarire penala pentru abuz in serviciu.
A semnat hartiute si cu picioarele.
Acuma... e istorie, ca si blocul.
Cum s-a impacat cu asta ?
De fapt trebuia să ceară din start în cadrul procesului, dar nu cred că este imposibil nici după.
Felicitari pentru demersul vostru de normalitate ( si pentru cei din administratie care au aplicat de data asta, desi tarziu, revenirea asupra deciziei)
Ar trebui mediatizate cazurile de proprietati (mii si mii de hectare de teren, imobile, sunt si cazuri de localitati intregi) luate cu japca de institutii (primarii, cadastru, comisii, notari totul binecuvantat cu decizii definitive si irevocabile ale instantelor), fara sa raspunda cineva cu zecile de ani. De ex, aproape intreg centrul vechi al Timisoarei a intrat, prin metode asemanatoare cu cele amintite in articol (sicane, amenintari, intimidari, falsuri) pe mana mafiei tiganesti. Desigur, inca nu a raspuns nimeni.
Asa si in cazul nostru, era interesant sa aflam daca vreun functionar a si raspuns penal pentru abuzuri sau daca pagubitii au beneficiat de reparatii morale.
Asadar, nu ar fi corect ca, citind acest articol, sa ramanem cu convingerea ca in instantele romanesti iti poti afla dreptatea. Cazul e o intamplare si, de regula, in situatii similare, escrocii sunt cu multi pasi in fata pagubitilor. Au relatii nu numai in primarii si institutii ale statului cu rol de control, ci si in instante si in clasa politica. Stiu ei pe ce se bazeaza cand incep astfel de demersuri, precum construirea ilegala a unui bloc.
Ne mai putem intreba apoi, daca autorizatia de construire a fost ilegala, oare cate alte vicii ascunde constructia in sine? Oare care era legalitatea contractelor prin care apartamentele urma sa fie vandute? Etc.
Dar sunt sigur ca dupa vreo 10 ani, adica prin 2022, se facea si dosar penal pe tema asta.
Cine vrei sa faca toate astea? Eu?
Nu v-ati saturat de dosare care se deschid la 10 ani de la fapta propriu-zisa? Inchinati-va DNA-ului in continuare. Functioneaza de minune.
Marian Vanghelie ar trebui cercetat din nou.
Avem un caz fericit in care cativa justitiabili si-au gasit dreptatea in instantele romanesti, acolo unde alte mii si zeci de mii si-au pierdut nu doar speranta si banii, ci si sanatatea si viata.
Ar trebui mediatizate cazurile de proprietati (mii si mii de hectare de teren, imobile, sunt si cazuri de localitati intregi) luate cu japca de institutii (primarii, comisii, notari totul binecuvantat cu decizii definitive si irevocabile ale instantelor), fara sa raspunda cineva cu zecile de ani. De ex, aproape intreg centrul Timisoarei a intrat, prin metode asemanatoare cu cele amintite in articol (sicane, amenintari, intimidari, falsuri) pe mana mafiei tiganesti. Desigur, inca nu a raspuns nimeni.
Asa si in cazul nostru, era interesant sa aflam daca vreun functionar a si raspuns penal pentru abuzuri sau daca pagubitii au beneficiat de reparatii morale.
Asadar, nu ar fi corect ca, citind acest articol sa ramanem cu convingerea ca in instantele romanesti iti poti afla dreptatea. Cazul e o intamplare si, de regula, in situatii similare, escrocii sunt cu multi pasi in fata pagubitilor. Au relatii nu numai in primarii si institutii ale statului cu rol de control, ci si in instante si in clasa politica. Stiu ei pe ce se bazeaza cand incep astfel de demersuri, precum construirea ilegala a unui bloc.
Ne mai putem intreba apoi, daca autorizatia de construire a fost ilegala, oare cate alte vicii ascunde constructia in sine? Oare care era legalitatea contractelor prin care apartamentele urmau sa fie vandute? Etc.
Autoritatile au dat aprobarea initial si nimeni nu a vrut sa se sesizeze decat in fata instantei!
- de ce nu a dispus amendarea autoritatilor pentru faptul ca nu si-au facut datoria ? Putea sa faca asta !
- de ce nu a extins aria cercetarilor pentru uzul de fals si fals in declaratii : unde puteau intra atat dezvoltatorul cat si anumite persoane din primarii !
Deci sa zicem sa'na hotului care a inapoiat ce a furat !
Pedepsele ar trebui sa le uitam ca nu vor fi aplicate niciodata !