​VIDEO Rezistența urbană de pe Șoseaua Giurgiului. Oamenii care s-au bătut 6 ani să dărâme un bloc apărut sub geamul lor / Luminița Șandru: Am ajuns să ne bucurăm de ceva ce ar trebui să fie normalitate

de Catiușa Ivanov     HotNews.ro
Marţi, 20 noiembrie 2018, 7:54 Actualitate | Esenţial


Luminita Sandru
Foto: Hotnews
În 2012, pe spațiul verde de lângă blocul lor a început să răsară o construcție nouă de 4 etaje, aproape lipită de ferestrele lor. Au știut de la început că nu este în regulă, deși organele de control au ignorat sesizările, iar după 6 ani de procese au reușit să demoleze - pentru prima oară în București - un bloc construit ilegal. Este vorba despre locuitorii din Șoseaua Giurgiului 164, o poveste impresionantă despre lupta cu sistemul, curaj și un precedent care îi va face pe primari și speculanții imobiliari să se gândească de două ori înainte de a aproba ilegal o construcție.

Luminița Șandru este reprezentanta cetățenilor din Șoseaua Giurgiului 164. Femeia povestește că abia se mutase în blocul de pe Șoseaua Giurgiului când a văzut că o bucată din spațiul verde aferent blocului a fost împrejmuit și acolo se va construi un bloc cu patru etaje. Aceasta nu știa că bucata de teren a fost retrocedată alături de alte spații verzi dintre blocurile din zonă.Așa a început să cerceteze și primul lucru care i-a atras atenția a fost că blocul în care ea locuia se afla în Sectorul 4, iar autorizația de construire pentru imobilul nou, aflat la câțiva metri, a fost emisă de Primăria Sectorului 5.

”În anul 2012 eu am rămas foarte surprinsă că Primăria Sector 5 emite autorizație de construire pentru blocul de lângă blocul nostru. Atunci mi-am pus întrebarea de ce eu sunt în Sectorul 4, iar autorizațiile sunt emise de Sectorul 5. La început nu știam ce să facem. La vremea respectivă nu știam nici măcar ce este acela un Plan Urbanistic Zonal, dar în momentul când am văzut atâta nedreptate am început să studiez, să intru pe internet, să învăț legile și să-mi iau notițe și să le cer autorităților ce cerea în lege, să verifice dacă autorizația a fost emisă sau nu legal, dacă au sau nu posibilitatea să oprească aceste construcții ridicate ilegal, dar din păcate m-am luptat cu morile de vânt și până nu am apelat la instanță nicio autoritate publică de control nu a intervenit pentru a stopa aceste construcții”, povestește Luminița Șandru.


Înainte de a merge în instanță să ceară sistarea lucrărilor, anularea autorizației de construire și demolarea blocului, oamenii au cerut Primăriilor și Inspectoratului de Stat în Construcții să le facă dreptate, însă degeaba.

”Autoritățile nu ne-au ajutat în niciun fel. Mai greu ne-a fost în momentul în care teritorial aparțineam de Sectorul 5, iar fiscal de Sectorul 4. Am fost timp de aproape 6 ani plimbați. Mă duceam la Sectorul 4, spuneau că sunt în 5 și invers. Mai mult, pe acest amplasament există și la ora actuală două adrese poștale. Am făcut tot posibilul să rezolv această problemă, dar m-am lovit de refuzul Primăriei Generale care atribuie adresele”, povestește aceasta.

Pe lângă pasivitatea autorităților, oamenii au avut de înfruntat și umilințele provocate de ”dezvoltatorul imobiliar”.

”La început a încercat să se poarte foarte frumos, să ne reabiliteze blocul, să ne ofere bani. Noi nu am acceptat și atunci au început să recurgă la amenințări”, spune Luminița. Aceasta mărturisește că dezvoltatorii imobiliari nu s-au dat în lături de la nimic: au făcut zgomot constant, ardeau PET-uri în fiecare zi, totul cu scopul de a-i convinge pe locatari să se mute în altă parte.

,,Dar nu am cedat, am mers mai departe, oamenii erau foarte speriați, unii chiar s-au mutat. Repet, noi cu dezvoltatorii nu avem nimic, avem cu autoritățile, că datorită acestor nereguli noi toți proprietarii din acest cvartal am suferit foarte tare”, își amintește Luminița Șandru.

Când au văzut că altfel nu se poate, Asociația de proprietari s-a adresat instanței.

În 2014 , Asociația de proprietari a obținut în instanță decizia de sistare a lucrărilor până la judecarea procesului de anulare a autorizației. ”El a continuat să ridice blocul. Blocul era în stadiul de subsol/parter când noi am obținut sistarea lucrărilor, dar el a continuat să construiască până a terminat”, povestește Luminița Șandru.

În 2016 a fost încă o bătălie câștigată, după ce instanța a decis că zona respectivă aparține de Sectorul 4.

În 2017, Curtea de Apel București a decis anularea autorizației de construire și demolarea clădirii, decizia fiind definitivă. Săptămâna trecută a început demolarea clădirii.”După ce am câștigat procesul, am dat la executor, executorul i-a pus sechestru pe toate bunurile. După aceea am fost în instanță și am cerut încuviințarea instanței, fiindcă investitorul și-a luat angajamentul că demolează el, ceea ce nu s-a întâmplat. Am mers în instanță și am cerut instanței să demolăm noi, Asociația de proprietari, pe cheltuiala lui. Când a văzut că i-a ajuns cuțitul la os, a început el demolarea, săptămâna trecută”, a declarat Luminița Șandru.

În final au obținut ce și-au dorit, însă prețul nu a fost unul mic. ”Timp de șase ani noi am trăit într-un mare stres, nu mai punem faptul că proprietarii au fost viciați de a duce o viață normală. Ca bani, făcând un calcul scurt, am cheltuit în jur de 20.000 de lei. Toată această sumă presupunând avocații, documentele pe care le-am scos de la oficiul de cadastru, copiile, expertiza referitor la construcția de lângă noi, plus toate cheltuielile ce necesitau alergătură, adrese și plimbările pe care eram nevoiți să le facem”, a explicat aceasta.

Mesajul Luminiței Șandru pentru cetățenii care se află în situații similare este să lupte mai departe și să-și facă dreptate.

”Le transmit să nu cedeze, să fie perseverenți, să încerce să obțină de la autorități răspunsul care ar fi normal să-l obțină. Chiar nu pot să fiu atât de bucuroasă de această victorie, sunt tristă într-un fel fiindcă am ajuns să ne bucurăm de ceva care ar trebuie să fie normalitate. Adică atunci când sesizezi un lucru care nu este normal, autoritățile nefăcând nimic în a rezolva problemele cetățenilor, mă întreb ce mai caută în primării, în administrațiile locale, acești oameni pe care noi îi plătim”, spune aceasta.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.15638 vizualizari

 • +36 (36 voturi)    
  spagi! (Marţi, 20 noiembrie 2018, 8:06)

  Antenistontel [utilizator]

  ”ce mai caută în primării, în administrațiile locale, acești oameni pe care noi îi plătim” ?
  spagi!
  • +18 (18 voturi)    
   Bravo Luminița Șandru (Marţi, 20 noiembrie 2018, 11:03)

   florinos [utilizator] i-a raspuns lui Antenistontel

   Astfel de oameni ca Luminița Șandru au puterea sa schimbe lumea, sa o facă mai buna pentru binele tuturor. Este greu sa te lupți cu sistemul dar asta nu înseamnă sa cedezi si sa te predai.
  • +4 (6 voturi)    
   Dar ce vreți să aveți? (Marţi, 20 noiembrie 2018, 13:29)

   asavreau [utilizator] i-a raspuns lui Antenistontel

   Curățenie,flori,bun simț?Aveți ce ați votat.Se așterne uitarea peste hoțiile lui Oprescu și PSD.De vanghelie nu se mai discută,iar actualii primari de sectoare numai de hoții se ocupă.Vin alegerile și au început să fure accelerat și să plătească pentru rămânerea în funcție.culă lozincile cu//nu avem pe cine,tot ei sunt mai buni că au experiență//!Și iar votează bucureștenii mai prost decât provincia.
 • +24 (24 voturi)    
  se numeste coruptie ...... (Marţi, 20 noiembrie 2018, 8:38)

  viziru [utilizator]

  se numeste coruptie ...... iar primariile si autoritatile fura si jecmanesc pe cetateanul obisnuit, platitor de taxe si pupator de moaste....
 • +21 (21 voturi)    
  20000RON? (Marţi, 20 noiembrie 2018, 8:47)

  Lucian* [utilizator]

  Te costa 20000 RON ca statul sa se autosesizeze si sa-si faca treaba?

  Cred ca te costa mai ieftin un interlop sa-i arunce in aer fundatia!

  Doar doua intrebari, dar aia 20000 RON Primaria Sectorului 5 are de gand sa-i dea inapoi la proprietari?
  Nu de alta dar este clar vinovata pentru rahatul asta!
  S-a descoperit cine a fost contopistul care a facut chestia asta si eventual nitel sanctionat?

  In Romania ne lipseste o lista neagra a persoanelor care au lucrat pentru stat si au facut ilegalitati, abuzuri sau au dat dovada de incompetenta. In alte tari aceste persoane nu mai au voie sa lucreze in nici o pozitie similara pentru stat deoarece au dovedit deja inselarea datoriei lor catre cetateni.
  • +3 (5 voturi)    
   De ex. doar (Marţi, 20 noiembrie 2018, 10:04)

   ruskimushki [utilizator] i-a raspuns lui Lucian*

   visinevschi si ficioriev au "platit" - ba inca avocatii lor au tupeul sa-i apere.
   Dupa unii ar trebui sa aiba si statuie.
   Noaptea mintii la romanica.

   Hai sa facem concordie cu tovarasii, sa nu mai fie atata dezbinare...
  • 0 (4 voturi)    
   hai ca nu e asa mult 20 000 ron (Marţi, 20 noiembrie 2018, 10:15)

   bancher [utilizator] i-a raspuns lui Lucian*

   sunt 4300 euro. Se imparte la toti locatarii din bloc...
   Bine ca s-a creat un precedent, pe viitor rechinii imobiliari sa fie mai atenti ce si unde costruiesc.
   Blocul de langa Catedrala Sf Iosif cand se darama?
   • +1 (3 voturi)    
    :) (Marţi, 20 noiembrie 2018, 12:42)

    Lucian* [utilizator] i-a raspuns lui bancher

    pt tine ca bancher poate ca nu or fi multi dar pentru aia care au 900-1200RON pensie s-ar putea sa fie o caruta de bani.

    Totusi banii aia ar trebui recuperati si bagati eventual la o renovare a imobilului.
    • +1 (3 voturi)    
     Nu sunt prietene pensionari, (Marţi, 20 noiembrie 2018, 14:27)

     bancher [utilizator] i-a raspuns lui Lucian*

     Uita-te la blocul care a fost obturat de noua constructie: este tot un bloc nou, nu arata a bloc comunist. Greu de crezut ca sunt pensionari acolo....dar chiar si asa, 4600 euro impartit la 20 apartamente, inseamna 230 euro pe apartament.
     Nu e mult deloc.
     Insa eu le-as sugera altceva locatarilor: sa continue procesul, cerand dezvoltatorului daune materiale (adica costurile generate de faptul ca ei au trebuit sa ii darame lui blocul). Vor castiga imediat, si nu pierd un leu.
     • 0 (0 voturi)    
      da (Marţi, 20 noiembrie 2018, 16:31)

      Lucian* [utilizator] i-a raspuns lui bancher

      aia ar fi o idee buna de urmat
  • +6 (6 voturi)    
   Lista neagra a coruptilor (Marţi, 20 noiembrie 2018, 10:52)

   emil bobu [utilizator] i-a raspuns lui Lucian*

   Da, ar fi foarte utila, sa stim care functionari sunt spagari, probabil majoritatea.

   Poate sunt jurnalisti care pot tine evidenta coruptilor pe siturile lor, aranjati pe judet si localitate??
 • +17 (17 voturi)    
  felicitari (Marţi, 20 noiembrie 2018, 8:47)

  oaresicare [utilizator]

  dupa 30 de ani, apar insule de normalitate; ele nu se vor extinde de la sine insa, e nevoie de efort permanent
 • +12 (12 voturi)    
  Felicitari (Marţi, 20 noiembrie 2018, 8:52)

  ady77 [utilizator]

  Poate asa vedem si alte cladiri ce trebuiesc daramate, dar inca sunt in "picioare" - Cathedral Plaza de ex.
  Dar acolo inca nu se inteleg la spaga de demolare :))
  • +3 (3 voturi)    
   Atentie: (Marţi, 20 noiembrie 2018, 10:18)

   bancher [utilizator] i-a raspuns lui ady77

   Blocul a fost daramat nu pentru ca era aproape de celalalt bloc, ci pentru ca avea autorizatie de la sectorul 5 (iar terenul apartinea sectorului 4).
   Daca antreprenorul dadea spaga direct lui Piedone, si nu lui Vanghelie (asa cum erau primarii in 2012), cred ca blocul era si acum in picioare.
 • +30 (30 voturi)    
  Jos palaria pentru acesti oameni! (Marţi, 20 noiembrie 2018, 8:55)

  sile_v [utilizator]

  Merita absolut toata admiratia pentru lupta grea pe care au dat-o impotriva unui intre sistem corupt pana la maduva.

  Cica texanii au o vorba, despre o batalie cumplita (pe care au si pierdut-o, pana la urma): Remember the Alamo

  Cam asa ar trebui sa ii se spuna oricarui dezvoltator imobiliar care incalca legea, construind ce si unde "vrea" muschii lui: "Remember Șoseaua Giurgiului 164"

  Incalci legea si iti bati joc de cei care stau in zona? E foarte posibil ca la final sa demolezi tu ce ai construit, caramida cu caramida.

  P.S. Oamenii aia ar fi trebuit sa obtina nu doar demolarea, dar si despagubiri consistente pentru tot chinul suportat timp de 6 ani.

  P.S 2. Si nu stiu daca la aceste despagubiri nu meritau sa participe si administratiile locale care au dat aprobari, Ca sa nu mai zic de niste inceperi de urmarire penala pentru abuz in serviciu.
  • +2 (2 voturi)    
   Plange duamna gabi (Marţi, 20 noiembrie 2018, 10:05)

   ruskimushki [utilizator] i-a raspuns lui sile_v

   zice-se.
   A semnat hartiute si cu picioarele.
   Acuma... e istorie, ca si blocul.
   • +2 (4 voturi)    
    nu a semnat ea (Marţi, 20 noiembrie 2018, 11:41)

    bancher [utilizator] i-a raspuns lui ruskimushki

    Autorizatiile de constructie pentru blocuri le da primaria de sector. Cu alte cuvinte a semnat Vanghelie (dupa ce a incasat spaga de rigoare)...insa hop, s-au trezit ca de fapt adresa era din sectorul 4 si trebuia sa semneze Piedone.
    • 0 (0 voturi)    
     Bine bine (Miercuri, 21 noiembrie 2018, 8:38)

     ruskimushki [utilizator] i-a raspuns lui bancher

     dar duamna este - va fi fost - primar general al tzarii.
     Cum s-a impacat cu asta ?
  • +4 (4 voturi)    
   cei care au dat aprobari trebuie cercetati (Marţi, 20 noiembrie 2018, 10:16)

   bancher [utilizator] i-a raspuns lui sile_v

   disciplinar. Despagubirile, daca sunt cerute in instanta, cu certitudine sunt platite de antreprenorul care a construit acolo ilegal.
  • +5 (5 voturi)    
   corect (Marţi, 20 noiembrie 2018, 10:25)

   e.o. [utilizator] i-a raspuns lui sile_v

   Ar trebui să deschidă mai departe proces pentru despăgubiri.
   De fapt trebuia să ceară din start în cadrul procesului, dar nu cred că este imposibil nici după.
 • +7 (7 voturi)    
  precedent (Marţi, 20 noiembrie 2018, 9:36)

  daldepsd [utilizator]

  bun de luat in seama pentru procesele deschise sau viitoare pentru acelasi lucru. E plina tara de astfel de cazuri, nu doar Bucurestiul.
  Felicitari pentru demersul vostru de normalitate ( si pentru cei din administratie care au aplicat de data asta, desi tarziu, revenirea asupra deciziei)
 • +9 (9 voturi)    
  O picatura de apa intr-un ocean (Marţi, 20 noiembrie 2018, 9:42)

  ww [utilizator]

  Un caz fericit in care cativa justitiabili si-au gasit dreptatea in instantele romanesti, acolo unde alte mii si zeci de mii si-au pierdut nu doar speranta si banii, ci si sanatatea si viata.
  Ar trebui mediatizate cazurile de proprietati (mii si mii de hectare de teren, imobile, sunt si cazuri de localitati intregi) luate cu japca de institutii (primarii, cadastru, comisii, notari totul binecuvantat cu decizii definitive si irevocabile ale instantelor), fara sa raspunda cineva cu zecile de ani. De ex, aproape intreg centrul vechi al Timisoarei a intrat, prin metode asemanatoare cu cele amintite in articol (sicane, amenintari, intimidari, falsuri) pe mana mafiei tiganesti. Desigur, inca nu a raspuns nimeni.
  Asa si in cazul nostru, era interesant sa aflam daca vreun functionar a si raspuns penal pentru abuzuri sau daca pagubitii au beneficiat de reparatii morale.
  Asadar, nu ar fi corect ca, citind acest articol, sa ramanem cu convingerea ca in instantele romanesti iti poti afla dreptatea. Cazul e o intamplare si, de regula, in situatii similare, escrocii sunt cu multi pasi in fata pagubitilor. Au relatii nu numai in primarii si institutii ale statului cu rol de control, ci si in instante si in clasa politica. Stiu ei pe ce se bazeaza cand incep astfel de demersuri, precum construirea ilegala a unui bloc.
  Ne mai putem intreba apoi, daca autorizatia de construire a fost ilegala, oare cate alte vicii ascunde constructia in sine? Oare care era legalitatea contractelor prin care apartamentele urma sa fie vandute? Etc.
 • -13 (17 voturi)    
  Nu pot sa cred (Marţi, 20 noiembrie 2018, 9:48)

  sabie [utilizator]

  Chestia asta s-a intamplat in perioada in care Kovesi era in mare voga? Nu creeeeed.
  Dar sunt sigur ca dupa vreo 10 ani, adica prin 2022, se facea si dosar penal pe tema asta.
  • +7 (7 voturi)    
   Ce? (Marţi, 20 noiembrie 2018, 11:24)

   JustinCase [utilizator] i-a raspuns lui sabie

   Poti explica ce treaba are DNA-ul cu asta? Doar DNA-ul reprezinta justitia?
   • 0 (4 voturi)    
    Nu te enerva! (Marţi, 20 noiembrie 2018, 13:32)

    asavreau [utilizator] i-a raspuns lui JustinCase

    Așa cred proștii.
    • 0 (0 voturi)    
     Tare (Marţi, 20 noiembrie 2018, 16:52)

     sabie [utilizator] i-a raspuns lui asavreau

     Exceptional argument. Vorbesti din proprie experienta?
   • 0 (0 voturi)    
    Simplu (Marţi, 20 noiembrie 2018, 16:57)

    sabie [utilizator] i-a raspuns lui JustinCase

    Cineva a dat o autorizatie care nu ar fi trebuit data. Ar fi trebuit anchetata toata treaba.
    Cine vrei sa faca toate astea? Eu?
    Nu v-ati saturat de dosare care se deschid la 10 ani de la fapta propriu-zisa? Inchinati-va DNA-ului in continuare. Functioneaza de minune.
    • 0 (0 voturi)    
     Simplu: (Miercuri, 21 noiembrie 2018, 11:18)

     bancher [utilizator] i-a raspuns lui sabie

     Primarul care este a dat autorizatia (adica Vanghelie). autorizatia a fost data de primaria sector 5,,,,desi constructia s-a facut in 4.
     Marian Vanghelie ar trebui cercetat din nou.
  • +3 (3 voturi)    
   ce legatura are fostul procuror sef, (Marţi, 20 noiembrie 2018, 14:28)

   bancher [utilizator] i-a raspuns lui sabie

   Codruta Kovesi, cu autorizatia data pentru constructia unui bloc in sectorul 5?? Care de fapt s-a dovedit ca este in 4.
 • +5 (5 voturi)    
  "Lasciate ogni speranza, voi ch'entrate" (Marţi, 20 noiembrie 2018, 10:08)

  ww [utilizator]

  Asta scrie pe poarta instantelor romanesti.

  Avem un caz fericit in care cativa justitiabili si-au gasit dreptatea in instantele romanesti, acolo unde alte mii si zeci de mii si-au pierdut nu doar speranta si banii, ci si sanatatea si viata.
  Ar trebui mediatizate cazurile de proprietati (mii si mii de hectare de teren, imobile, sunt si cazuri de localitati intregi) luate cu japca de institutii (primarii, comisii, notari totul binecuvantat cu decizii definitive si irevocabile ale instantelor), fara sa raspunda cineva cu zecile de ani. De ex, aproape intreg centrul Timisoarei a intrat, prin metode asemanatoare cu cele amintite in articol (sicane, amenintari, intimidari, falsuri) pe mana mafiei tiganesti. Desigur, inca nu a raspuns nimeni.
  Asa si in cazul nostru, era interesant sa aflam daca vreun functionar a si raspuns penal pentru abuzuri sau daca pagubitii au beneficiat de reparatii morale.
  Asadar, nu ar fi corect ca, citind acest articol sa ramanem cu convingerea ca in instantele romanesti iti poti afla dreptatea. Cazul e o intamplare si, de regula, in situatii similare, escrocii sunt cu multi pasi in fata pagubitilor. Au relatii nu numai in primarii si institutii ale statului cu rol de control, ci si in instante si in clasa politica. Stiu ei pe ce se bazeaza cand incep astfel de demersuri, precum construirea ilegala a unui bloc.
  Ne mai putem intreba apoi, daca autorizatia de construire a fost ilegala, oare cate alte vicii ascunde constructia in sine? Oare care era legalitatea contractelor prin care apartamentele urmau sa fie vandute? Etc.
 • +6 (6 voturi)    
  ! (Marţi, 20 noiembrie 2018, 10:11)

  tudorr [utilizator]

  Bravo! Acum daca tot aveti experienta, dati in judecata primaria, dar nominal pe cei care au semnat acele mizerii de hartii si apoi nominal pe cel care a construit acolo! Sper sa va recuperati banii si sa cereti si daune pentru timpul pierdut si nervii facuti din cauza unor infractori!
 • +4 (4 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Marţi, 20 noiembrie 2018, 11:43)

  [anonim]

  • +1 (1 vot)    
   mai rau! (Marţi, 20 noiembrie 2018, 16:38)

   Lucian* [utilizator] i-a raspuns lui

   Nu au inchis ochii ci au participat!
   Autoritatile au dat aprobarea initial si nimeni nu a vrut sa se sesizeze decat in fata instantei!
 • +3 (3 voturi)    
  ar trebui facuta o cheta (Marţi, 20 noiembrie 2018, 12:48)

  Kosmos [utilizator]

  pt avocati puternici sa se mearga pana la primar sa fie amendat si demis
 • +2 (2 voturi)    
  Sibiu (Marţi, 20 noiembrie 2018, 13:08)

  Harold [utilizator]

  Din pacate se intampla peste tot. Un exemplu de unde nu te-ai astepta, undeva prin Sibiu: http://wikimapia.org/18182610/ro/Strada-Dealului-21A#/photo/1746181
 • 0 (0 voturi)    
  Bravo doamna ! (Miercuri, 21 noiembrie 2018, 0:04)

  Ochiana [utilizator]

  ati invins sistemul. Nu e usor. Chapeau !!
 • 0 (0 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 21 noiembrie 2018, 8:49)

  [anonim]

 • +1 (1 vot)    
  Justitie cu juma de norma (Miercuri, 21 noiembrie 2018, 12:06)

  all23 [utilizator]

  Justitia aceasta care trebuie aparata a facut si de aceasta data dreptate doar pe jumatate :
  - de ce nu a dispus amendarea autoritatilor pentru faptul ca nu si-au facut datoria ? Putea sa faca asta !
  - de ce nu a extins aria cercetarilor pentru uzul de fals si fals in declaratii : unde puteau intra atat dezvoltatorul cat si anumite persoane din primarii !

  Deci sa zicem sa'na hotului care a inapoiat ce a furat !
  Pedepsele ar trebui sa le uitam ca nu vor fi aplicate niciodata !


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by