Dosarul în care fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Buzău, Victor Mocanu, a fost condamnat în primă instanță la trei ani și jumătate de închisoare pentru fapte de corupţie, a fost repus pe rol de către instanța supremă după schimbarea completurilor de cinci judecători, iar primul termen al procesului va fi în 10 decembrie.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Repune cauza pe rol urmare celor statuate de Curtea Constituţională în data de 07 noiembrie 2018 în soluţionarea conflictului juridic de natură constituţională dintre Parlamentul României, pe de o parte, şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, pe de altă parte. Fixează termen la data de 10 decembrie 2018, Completul de 5 Judecători Penal 2, ora 09,00, Sala Secţiilor Unite – E103, pentru când se vor cita părţile”, se arată în minuta deciziei de luni a instanței supreme.

Decizia privind punerea pe rol a apelului în dosarul fostului senator PSD este definitivă.

În iulie 2017, Victor Mocanu, președinte al Consiliului Județean Buzău în perioada 2004 - 2012, a fost condamnat de instanța supremă la trei ani și jumătate de închisoare pentru abuz în serviciu, decizia fiind atacată cu apel la completul de 5 judecători.

Procurorii DNA spun că în perioada 6 aprilie 2012 - 14 mai 2012, Victor Mocanu și-ar fi încălcat atribuțiile în calitate de președinte al Consiliului Județean Buzău, urmare a unei înțelegeri cu omul de afaceri Daniel-Mihail Bădic, asociat și administrator al SC Medical Finance Projects SRL București, în scopul inaugurării aparente a noului sediu al Maternității Spitalului Județean Buzău. Astfel, ar fi fost încheiate ilegal cu această firmă opt contracte de furnizare a echipamentelor medicale, dintre care șapte de achiziție directă și unul de închiriere.

Clădirea maternității din Buzău, finalizată partial în anul 2012, a fost inaugurată formal în 1 iunie 2012, cu câteva zile înainte de alegerile locale, la care Victor Mocanu a candidat independent pentru un nou mandat de preşedinte al CJ Buzău. Maternitatea a fost inaugurată cu fast, primele două etaje ale unităţii spitaliceşti fiind mobilate şi utilate cu aparatură închiriată de la firme Medical Finance Projects pe sume importante de bani.

Noua maternitate din Buzău, construită în urma unei investiţii finale de aproximativ 18 milioane de euro, a devenit funcţională în luna mai a anului 2016.