Ministrul Justiției, Tudorel Toader, spune că în România se "trage" de proceduri în ceea ce privește revocarea procurorului general, în timp ce în alte țări, precum SUA și Germania, acesta este demis pe loc.

HotNews.roFoto: Hotnews

La finalul audierilor din Secția pentru procurori a CSM, unde procurorul general și ministrul Justiției s-au aflat față în față, Tudorel Toader a fost întrebat ce a vrut să spună atunci când a afirmat că nu ar trebui să fie necesar un aviz din partea Consiliului Superior al Magistraturii în procedura de revocare din funcție a procurorului general.

"Când a spus Codruţ Olaru (șeful secției pentru produrori a CSM, n.r.) că dăm un aviz conform. Îl respect pe Olaru și el știe că îl respect. Nu știu dacă i-a scăpat - avizul conform. Sigur că e consultativ avizul. În replică, pe același ton, i-am zis și eu: de ce nu vă duceți în Statele Unite, unde procurorul general a fost demis pe loc, sau în Germania? La noi tragem proceduri, spunem că nu există nimic”, a afirmat ministrul Justiției.

Consiliul Superior al Magistraturii l-a audiat, luni, pe Augustin Lazăr, pentru a emite un aviz asupra cererii ministrului Justiției, de revocare a procurorului general. În momentul în care vicepreședintele CSM Codruț Olaru a anunțat despre ce se va discuta în Secția pentru procurori de luni, Tudorel Toader a ținut să sublinieze că avizul este unul consultativ.

"Avizul conform legii, că avizul e consultativ din păcate”, a spus ministrul Justiției.

"Din păcate", a spus Codruț Olaru.

"Din păcate, ar trebui să nu fie deloc”, a răspuns Tudorel Toader.

Secția pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a emis luni aviz negativ asupra cererii ministrului Justiției de revocare a lui Augustin Lazăr din funcția de procuror general.

Și în cazul şefei DNA Laura Codruţa Kovesi avizul a fost negativ, ceea ce nu l-a împiedicat pe ministrul Justiţiei să trimită mai departe preşedintelui Klaus Iohannis propunerea sa de revocare a acesteia.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a anunţat, în 24 octombrie că declanşează procedura de revocare a lui Augustin Lazăr din funcţia de procuror general.

Procurorul general Augustin Lazăr a depus la Curtea de Apel Alba o cerere de suspendare a procedurii de revocare, cerere care se va judeca în 20 noiembrie. De asemenea, procurorul general a depus şi la Ministerul Justiţiei o plângere prealabilă prin care cere oprirea procedurii de revocare.