Secția pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii l-a audiat, luni, pe Augustin Lazăr, pentru a emite un aviz asupra cererii ministrului Justiției, de revocare a procurorului general. Ministrul Justiției a spus, în ședința CSM, că, deși avizul CSM este unul consultativ, "ar trebui să nu fie deloc", iar între cei doi au existat mai multe replici acide. Lazăr a spus că procedura de evaluare este nelegală întrucât ministrul Justiției nu are competența funcțională de a evalua procurorii cu funcții de conducere și că toate punctele din raportul de evaluare întocmit de Toader au ca numitor comun instrumentarea dosarului legat de protestul din 10 august din Piața Victoriei.

Tudorel ToaderFoto: Agerpres

UPDATE -Procurorul general Augustin Lazăr a spus, luni, la Consiliului Superior al Magistraturii, că procedura de evaluare a sa derulată de Tudorel Toader este nelegală întrucât ministrul Justiției nu are competența funcțională de a evalua procurorii cu funcții de conducere. Lazăr a mai spus în Secția pentru procurori a CSM, care trebuie să emită un aviz după ce ministrul Justiţiei a propus revocarea din funcție a procurorului general, că toate punctele din raportul de evaluare întocmit de Toader au ca numitor comun instrumentarea dosarului legat de protestul din 10 august din Piața Victoriei.

Augustin Lazăr a spus în ședința CSM că procedurea de evaluare este nelegală, ministrul Justiției arogându-și o competență pe care nu o are. El a afirmat că ministrul Justiției ar fi să aibă o contribuție la funcționarea Ministerului Justiției ca serviciu public pentru oameni. De asemenea, procurorul general l-a acuzat pe ministrul Justiției că a ignorat dispozițiile legale privind evaluarea procurorilor cu funcții de conducere, iar procedura a fost lipsită de imparțialitate și de transparență.

"Prezenta procedură e nelegală pentru că ministrul Justiției nu are competența legală de a evalua procurorii-șefi. Aceasta este exclusiv competența CSM. Asta e treaba ministrului Justiției - să aibă o contribuție la funcționarea justitiei pentru oameni. Controlul eficienței conducerii manageriala e atributul unui procuror anume desemnat. (...) Evaluarea procurorului general se face de o echipă de procurori cu grad cel puțin de tribunal", a declarat procurorul general.

Augustin Lazăr a mai spus că raportul ministrului este, de fapt, un eseu critic la adresa sa, un colaj de detractări publice care au ca numitor comun instrumentarea dosarului provind protestele din 10 august.

"Nu e un raport de evaluare, e un eseu. Ce m-a impresionat a fost capacitatea de insinuare. Acest document îl consider un eseu critic la adresa procurorului general. (...) M-a impresionat capacitatea de insinuare. Lasă să se înțeleagă că avem de-a face cu o conspirație instituțională. (...) Asistam la un eseu, care nu e juridic, e un colaj de detractări, un colaj de 63 de pagini, care au fost vehiculate public, detractări publice care au un numitor comun - instrumentarea dosarului 10 august", a mai afirmat procurorul general.

De asemenea, el a spus că ministrul și-a arogat abuziv atributul de instanța disciplinară, care operează abuziv și în fața căreia nu te poti apăra.

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a spus, luni, la dezbaterea din CSM privind revocarea lui Augustin Lazăr, că în opinia sa, deși avizul CSM este unul consultativ, „ar trebui să nu fie deloc”, drept răspuns la o replică a vicepreședintelui Consiliului, Codruț Olaru.

În momentul în care vicepreședintele CSM Codruț Olaru a anunțat despre ce se va discuta în Secția pentru procurori de luni, că se dezbate pentru emiterea unui aviz pentru revocarea lui Augustin Lazăr, Tudorel Toader a ținut să sublinieze că avizul este unul consultativ.

"Avizul conform legii, că avizul e consultativ din păcate”, a spus ministrul Justiției.

"Din păcate", a spus Codruț Olaru.

"Din păcate, ar trebui să nu fie deloc”, a răspuns Tudorel Toader.

În introducerea discursului său din ședință, Toader a ținut să menționeze plângerea pe care Lazăr a depus-o față de revocarea sa.

"Eu, ca ministru al Justiției, nu am interesul să trag de timp. Un interes de care nu aș fi sigur în cazul procurorului general. El s-a adresat instanței de contencios de la Alba Iulia, mâine este termen (marți, n.r.), coincidență sau nu, chiar mâine, când trebuia să aibă loc aici. Ministerul Justiției a depus întâmpinare, judecătorul va decide. Procurorul general nu e pe persoană fizică cum s-a ajuns acolo, am rezerve cu privire la natura raportului. Raportul nu a produs efecte, dovadă că domnul Lazăr încă este în funcție. (...) Mâine va merge cineva și va susține. Eu mi-am exprimat rezerve, voi exprima și acum. Judecătorul va decide. Raportul nu l-am făcut împotriva cetățeanului Lazăr, ci împotriva procurorului general, competența e de ordiine publică”, a mai spus Toader.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a anunţat, în 24 octombrie că declanşează procedura de revocare a lui Augustin Lazăr din funcţia de procuror general.

Procurorul general Augustin Lazăr a depus la Curtea de Apel Alba o cerere de suspendare a procedurii de revocare, cerere care se va judeca în 20 noiembrie. De asemenea, procurorul general a depus şi la Ministerul Justiţiei o plângere prealabilă prin care cere oprirea procedurii de revocare.