Muzeul Național de Artă al României (MNAR) din București nu a primit nicio solicitare legată de o expertiză pentru tabloul "Cap de arlechin", atribuit lui Pablo Picasso, despre care se crede că a fost descoperit într-o pădure din Tulcea, a declarat pentru Mediafax Secretariatul instituției.

Tete D 'Arlequin, de PicassoFoto: tableauxdisparus.fr

"În momentul de față, Muzeul Național de Artă al României nu cunoaște absolut nimic. N-am primit niciun telefon de la nimeni, nu știm ce să vă transmitem în momentul de față", a declarat, luni dimineață, un reprezentant al MNAR.

Potrivit DIICOT, duminică, erau investigate împrejurările în care un tablou semnat Pablo Picasso, estimat la aproximativ 800.000 de euro, a fost găsit, sâmbătă seară, pe raza județului Tulcea, la Caracaliu.

"Tabloul, care face parte dintr-un lot de 7 opere sustrase în anul 2012 dintr-un muzeu olandez, se află în custodia autorităților române și urmează să fie expertizat", a transmis DIICOT printr-un comunicat de presă.

Atașatul de Afaceri Interne din cadrul Ambasadei Olandei a fost cel care, sâmbătă, a anunțat autoritățile române, fiind formată o echipă din procurori și polițiști ai Direcției de Investigații Criminale din cadrul IGPR care audiază persoane și fac cercetări la locul în care două persoane au spus că au găsit tabloul.

Însă, lucrarea "Cap de Arlechin" pictată de Pablo Picasso, pe care o româncă a crezut că a găsit-o într-o pădure din județul Tulcea, s-a dovedit a fi o farsă făcută de doi producători de teatru din Belgia, relata, luni, Die Presse și televiziunea olandeză Nos.

Doi producători de teatru belgieni au fost în spatele farsei. Aceștia au îngropat tabloul la data de 31 octombrie în pădurea din Tulcea, iar, în ziua următoare, au trimis șase scrisori anonime cu locul picturii și instrucțiuni pentru găsirea acesteia. Scrisorile au fost trimise la trei adrese din România și trei din Olanda.

Autoarea de origine română Maria Feticu a picat în plasa celor doi producători și a mers la Tulcea, unde a găsit copia tabloului "Cap de Arlechin", unul dintre tablourile furate în 2012 din Muzeul Kunsthal din Rotterdam, Olanda.

Producătorii și-au anunțat ulterior victimele prin e-mail că mesajul a fost o farsă, inspirată dintr-o piesă de teatru numită "Copia adevărată", care a avut premiera săptămâna trecută la Anvers.