Tribunalul București a declarat nelegală greva de avertisment declanșată de Unitatea – Sindicatul Liber Metrou (USLM) în data de 15 noiembrie, informează Metrorex.

Aglomeratie la metrouFoto: Agerpres

Potrivit instanței, Unitatea – Sindicatul Liber Metrou (USLM) nu a respectat legea dialogului social. Instanța “constată nelegalitatea declarării și declanșării grevei de avertisment in data de 15.11.2018, între orele 4.00-6.00, la nivel de Metrorex SA”, relatează Mediafax.

Conducerea Metrorex își manifestă disponibilitatea pentru continuarea negocierilor, conform legii dialogului social și face apel la angajații săi să ia în considerare că asigurarea transportului călătorilor la timp și în siguranță este prioritară. Sindicatul Liber Metrou a declanșat joi, 15 noiembrie 2018, o grevă de avertisment între orele 04:00 - 06:00.

Consiliul General al USLM a respins ofertă de creștere salarială lansată de Metrorex și a decis să continue conflictul de muncă. Sindicaliștii solicită o creștere a salariilor cu 42%. Acceptarea majorărilor salariale cerute de sindicaliștii de la metrou ar duce la o creștere a prețului biletului la 4 lei, de la 2,5 lei pentru o călătorie, a declarat ministrul Transporturilor, Lucian Șova.

Șova îi acuză pe sindicaliști și pe liderul sindical Ion Rădoi de șantaj. Ministrul a mai spus că Rădoi vinde sindicaliștilor iluzii, solicitând, în cadrul negocierilor, o creștere salarială de 42%. O asemenea creștere salarială este ilegală, susține Șova, pentru că ar trebui corelată cu creșterea productivității.