Rise Project a publicat luni a doua serie de investigații bazată pe documentele din cele două celebre valize în care prezintă detalii legate de partidele de vânătoare ale liderilor PSD, cu autorizații colective de vânătoare și procese-verbale pentru fiecare partidă, ștampilate de organizatori și semnate de sute de participanți, dar și contractele publice acordate Tel Drum de baronii găzduiți.

Foto:

Înainte să se vâneze reciproc în partid, baronii PSD s-au antrenat împreună cu puștile pe terenurile de vânătoare din Teleorman, scriu jurnaliștii.

Au semnat condica în cele patru registre ale Asociației de Vânătoare și Pescuit Sportiv (AVPS) Turris Turnu Măgurele, fondată de Liviu Dragnea la sfârșitul anilor ‘90, apoi predată lui Petre Pitiș, directorul Tel Drum. Distracția de elită a grupării “Dragnea” a fost sintetizată pe aproximativ 400 de pagini oficiale, intrate în posesia RISE Project, cu autorizații colective de vânătoare și procese-verbale pentru fiecare partidă, ștampilate de organizatori și semnate de sute de participanți.

Fotografiile cu aristocrația PSD și clipurile sângeroase din acest articol provin, însă, din computerul de serviciu al directorului comercial Tel Drum, Nicoleta Pene, transferate pe un hard. Lângă jurnalele de vânătoare am găsit inclusiv contracte publice acordate Tel Drum de baronii găzduiți. Toate au fost înghesuite într-o #valiză și ascunse în vara lui 2017, chiar înaintea perchezițiilor DNA la firma vizată în același dosar penal cu președintele partidului de guvernământ.

Șefii Tel Drum petreceau alături de cei care le acordau contracte publice. De pildă, Marian Oprișan a redirecționat 100 de milioane de euro, fonduri europene, către Tel Drum și doi parteneri, într-un contract-mamut semnat în 2011, pentru reabilitarea și modernizarea sistemelor de apă în județul Vrancea, mai relatează jurnaliștii de la Rise Project.

Și Constanța a cotizat. În 2010, Nicușor Constantinescu a acordat Tel Drum un contract de 30,7 milioane de lei pentru modernizarea a două drumuri județene prin procedură de licitație restrânsă accelerată.

Paul Stănescu e alt exemplu. În 2013, a trimis 7,2 milioane de lei către Tel Drum, prin cerere directă de ofertă, pentru „lucrări de construcții și drumuri” în județul Olt, chiar la o lună după o vânătoare de pomină în Teleorman, cu cei menționați mai sus. Consiliul Județean (CJ) Teleorman rămâne principalul finanțator: din 2007 încoace, corporația a încasat peste un miliard de lei aici, iar peste jumătate din sumă (54%) a venit pe semnătura lui Dragnea.

La evenimente participă și șefi din poliție, de instituții descentralizate, primari, consilieri, soți de judecătoare sau angajații de încredere la firmele din grupul Tel Drum. Registrele de vânătoare ale AVPS Turris, obținute de RISE, inventariază și cadavrele din pădure. În total, 1.128 de animale.

Nelipsit de la aceste vânători, Valentin Boboc, deputat de Teleorman și interlocutor al lui Dragnea în mai multe interceptări din dosarul “Referendumul”.

Adrian Țuțuianu, Florin Iordache, Claudiu Manda, Nicolae Bădălău, Gabriel Vlase (deputat atunci, director SIE acum), Dumitru Buzatu, ministrul Constantin Niță, Valentin Dumitrașcu (șeful IPJ Teleorman), Gabriel Rozorea (fost director Romsilva Brașov, acționar Dino Park) figurează și ei pe lista celor care participau la vânătoare cu Dragnea.