Înalta Curte de Casație și Justiție începe luni judecarea apelului făcut de procurorii DNA în dosarul în care președintele Senatului Călin Popescu Tăriceanu a fost achitat, el fiind acuzat de mărturie mincinoasă. Tăriceanu mai este implicat într-un dosar, DNA solicitând recent ridicarea imunității parlamentare a acestuia în vederea începerii urmăririi penale.

HotNews.roFoto: Hotnews

Magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au decis, în mai, să schimbe încadrarea pentru Călin Popescu Tăriceanu din mărturie mincinoasă şi favorizarea făptuitorului în mărturie mincinoasă şi să-l achite pe preşedintele Senatului pentru această acuzaţie.

Hotărârea magistraţilor Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) venea în condiţiile în care procurorul DNA a cerut, la ultimul termen al dosarului, de la începutul lunii mai, o pedeapsă de trei ani de închisoare cu executare pentru Călin Popescu Tăriceanu.

În 2016, procurorii DNA Braşov l-au trimis în judecată pe Călin Popescu Tăriceanu pentru mărturie mincinoasă şi favorizarea făptuitorului, dosarul având legătură cu declaraţiile pe care acesta le-a dat în cauza privind retrocedarea presupus nelegală a unei suprafeţe din Pădurea Snagov şi a Fermei Băneasa.

La Senat se află în procedură o altă solicitarea a DNA de încuviințarea a începereii urmăririi penale împotriva liderului ALDE.

DNA îl acuză pe Tăriceanu că ar fi primit aproape 800.000 de dolari de la reprezentanții unei companii austriece pentru a încheia mai multe acte adiționale la un contract comercial, banii fiind folosiți pentru campania electorală. Firma la care se face referire este Fujitsu Siemens Computers, cea de al cărei nume a fost legat și dosarul Microsoft, în acre au fost implicați mai mulți demnitari români.

Fiind vorba despre fapte comise în timpul mandatului de premier, procurorii nu pot începe urmărirea penală decât cu avizul Parlamentului.