Asistența macrofinanciară pentru Republica Moldova va fi reluată atunci când vor fi înlăturate deficiențele în domeniul respectării principiilor statului de drept, a declarat comisarul european pentru negocieri de extindere şi relații de vecinătate, Johannes Hahn, transmite Radio Chișinău.

Johannes HahnFoto: Hotnews

„Pentru UE este important progresul în domenii precum scandalul bancar, unde lipsesc paşi pozitivi, mai ales în privinţa tragerii la răspundere a persoanelor vinovate", a subliniat Johannes Hahn într-un interviu pentru Europa Liberă, citat de INFOTAG.

„Există un şir de lucruri inadmisibile - amnistia capitalului, invalidarea alegerilor pentru primăria capitalei cu argumente foarte dubioase. Am avut discuţii constante cu Chişinăul despre Codul electoral. Ei nu au respectat recomandările Comisiei de la Veneţia. Deci, într-un fel, de mai bine de două luni vedem o evoluţie negativă în anumite domenii care sunt legate de drepturile cetăţenilor. Iar acest lucru nu este criticat doar de Comisie, ci şi de Parlamentul European", a mai spus comisarul eu.

El a subliniat că anume din acest motiv a fost luată decizia a reduce susţinerea financiară pentru Republica Moldova, de a suspenda acordarea tranşei de asistenţă macrofinanciară, iar alocarea anuală de 70 milioane euro va fi redusă cu o treime.

Aceste decizii nu reprezintă, însă, un atac asupra cetățenilor Republicii Moldova, spune Johannes Hahn.

„Dimpotrivă, programele care sunt încă în vigoare vizează sprijinirea intereselor cetăţenilor, de exemplu, investind în anumite măsuri de infrastructură, în tratarea deşeurilor, în programe în care există în mod clar un beneficiu pentru cetăţenii de rând. Dar UE niciodată nu va susţine un anumit guvern şi nici nu va face jocurile vreunui partid politic. Ceea ce căutăm este ca analizele noastre să fie bazate pe fapte şi cifre", a spus eurocomisarul.