Fitch a confirmat ratingul României la "BBB minus", cu perspectivă stabilă

de G.S.     HotNews.ro
Sâmbătă, 17 noiembrie 2018, 11:29 Actualitate | Esenţial


Fitch Ratings
Foto: www.solvencyiiwire.com
Agenţia de evaluare financiară Fitch Ratings a confirmat vineri ratingul pentru datoriile pe termen lung în valută al României la "BBB minus", perspectiva asociată fiind stabilă, se arată într-un comunicat al agenţiei de evaluare financiară, citat de Agerpres.

Plafonul de ţară al României a fost confirmat la "BBB plus", iar calificativul pe termen scurt în valută şi monedă locală a fost confirmat la "F3". Ratingul României pentru datoriile pe termen lung în monedă locală a fost menţinut la "BBB minus", cu perspectivă stabilă.

"Ratingul de tip investment grade atribuit României este sprijinit de nivelul moderat al datoriei publice şi indicatorii privind PIB-ul per capita şi dezvoltarea umană, care sunt mai sus decât în cazul altor ţări cu rating "BBB". Acestea ponderează nivelul deficitelor de cont curent şi bugetar, în timp ce datoria externă netă este mai ridicată decât a altor ţări cu rating "BBB", iar politica fiscală pro-ciclică reprezintă un risc la adresa stabilităţii macroeconomice", susţine Fitch.

Politica fiscală expansionistă începută în 2016 a slăbit finanţele publice ale României, susţin analiştii agenţiei, care estimează că în primele nouă luni din acest an veniturile sunt la doar 69% din ţintele anuale revizuite, iar deficitul bugetar este cu un punct procentual mai ridicat decât în perioada ianuarie-septembrie 2017. Cu toate acestea, Fitch se aşteaptă ca Guvernul să-şi îndeplinească ţinta de deficit pe 2018 de 2,96% (calculat pe baza metodologiei ESA, sistemul conturilor europene - n.r.) prin amânarea cheltuielilor de capital şi măsuri ad-hoc, ca în 2017, pentru a evita plasarea în procedura de deficit excesiv. Deficitul structural estimat de Comisia Europeană s-a adâncit la 3,4% din PIB în 2017, de la 0,5% în 2015.

Guvernul nu a trimis până acum Parlamentului proiectul de buget pe 2019, dar a indicat că nu sunt planificate schimbări semnificative în domeniul taxelor şi a adoptat deja în ianuarie majorarea cu 10% a salariilor angajaţilor din sistemul public şi în septembrie creşterea cu 15% a pensiilor. Ţintele de deficit schiţate în scrisoarea din 18 octombrie adresată Comisiei Europene sunt de 2,4% din PIB pentru 2019, 1,8% din PIB pentru 2020 şi 1,5% din PIB pentru 2021, bazate pe o potenţială creştere a economiei reale de aproximativ 5%. În opinia analiştilor Fitch, aceste ţinte nu vor putea fi îndeplinite fără măsuri de consolidare fiscală. Analiştii agenţiei estimează deficite de 3,5% din PIB în 2019 şi 2020.

Datoria guvernamentală ar urma să ajungă la 35% din PIB la sfârşitul acestui an, aproape neschimbată faţă de nivelul din 2017, de 35,1% din PIB, sprijinită de o creştere nominală a PIB-ului de 10%, se arată în raportul Fitch. Cu toate acestea, agenţia se aşteaptă din 2019 la o creştere a raportului datorie guvernamentală/PIB a României în urma adâncirii deficitului bugetar, a încetinirii avansului economiei şi a creşterii cheltuielilor cu dobânzile.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

632 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by