Ultrașii care s-au implicat în acțiuni violente împotriva forțelor de ordine la protestul din 1 februarie 2017 - când sute de mii de bucureșteni au manifestat față de promulgarea OUG 13 - au fost sancționați cu amenzi sau pedepse cu închisoarea de până la 4 ani și jumătate, potrivit deciziei primei instanțe, transmite Mediafax.

Violente la protestul impotriva OUG 13Foto: HotNews.ro / Victor Cozmei

Decizia din dosarul 19951/299/2017 având ca obiect ultrajul nu este definitivă și poate fi atacată cu apel la Tribunalul București.

Mai multe persoane au primit pedepse cuprinse între șase luni și 2 ani de închisoare pentru infracțiuni de ultraj, tulburarea liniștii și ordinii publice. Celor condamnați la pedepse cu suspendare, instanța de fond le-a interzis ca pedeapsă complementară drepturile civile de a alege sau de a fi ales. De la caz la caz, instanța a instituit și anumite interdicții, după cum urmează: „dreptul de a ocupa o funcţie ce implică exerciţiul autorităţii de stat; dreptul de a deține, purta și folosi orice categorie de arme; dreptul de a se afla la adunări publice cu caracter politic, social, cultural sau sportiv de orice amploare, acțiuni de protest organizate sau spontane, cu excepția celor impuse de desfășurarea activității academice sau profesionale”.

Cea mai aspră pedeapsă pronunțată în acest dosar este de 4 ani și jumătate de închisoare cu executare.

În seara zilei de 1 februarie 2017, mii de bucureșteni au ieșit să protesteze în Piața Victoriei, după ce ministrul Justiției de atunci, Florin Iordache, a anunțat intrarea în vigoare a OUG 13, care viza modificarea Legilor Justiției, inclusiv redefinirea abuzului în serviciu.

„În noaptea de 01/02.02.2017, în timp ce se aflau în zona Piaţa Victoriei, în contextul în care in zona respectivă avea loc o manifestaţie cu caracter paşnic la care participau aproximativ 100.000 de persoane, inculpaţii s-au manifestat violent, aruncând cu diverse obiecte contondente (sticle, bucăţi de gheaţă, containere) în jandarmii aflaţi în exercitarea atribuţiilor de serviciu pentru asigurarea ordinii în timpul protestului, provocându-le acestora suferinţe fizice”, se arată în probatoriul procurorilor.

Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 au anunţat, în 6 februarie 2017, că au dispus începerea urmăririi penale pentru ultraj, folosire de obiecte periculoase şi tulburarea ordinii publice faţă de opt persoane, cărora le-au făcut publice numele, dintre care patru în stare de arest preventiv şi patru aflate sub control judiciar.