Noul ministru delegat pentru Afaceri Europene George Ciamba dă asigurări cu privire la "onorarea angajamentelor asumate de România", care din ianuarie va prelua președinția Consiliului Uniunii Europene. Este prima reacție a noului ministru pentru Afaceri Europene, învestit miercuri în funcție, la ceremonia de depunere de jurământului președintele Klaus Iohannis avertizând că Guvernul că mai are puţin timp pentru a se pregăti pentru preşedinţia UE.

George CiambaFoto: mae.ro

Potrivit Ministerului Afacerilor Externe, George Ciamba a preluat miercuri coordonarea întregului proces de pregătire a preluării și exercitării de către România a Președinției rotative a Consiliului Uniunii Europene.

El a dat asigurări cu privire la onorarea angajamentelor asumate de România, "care va acționa ca partener european dedicat consolidării proiectului european". Ciamba a susținut că echipa Ministerului Afacerilor Externe pe care o conduce are resursele și capacitatea de a asigura o președinție de succes a Uniunii, în primul semestru al anului viitor, iar "eforturile pentru îndeplinirea obiectivelor stabilite se bucură de susținerea tuturor factorilor de decizie la nivel național".

George Ciamba a fost învestit în funcție miercuri, după demisia ministrului Victor Negrescu. "Este o secundă înainte de ora 12, ca să mergem cu o pregătire rezonabilă pentru Preşedinţie şi cred că totuşi se poate", a avertizat președintele Klaus Iohannis, la ceremonia de depunere a jurământului.

Iohannis declara luni că "lucrurile au luat-o razna”, iar "necesitatea politică este înlocuirea acestui accident al democrației românești, care este Guvernul Dragnea-Dăncilă”. El a susținut că are "o mare îngrijorare” privind anul 2019, când România preia președinția Consiliului UE și că țara noastră nu este pregătită.

Guvernul finlandez și-a manifestat disponibilitatea de a prelua mai devreme președinția Consiliului Uniunii Europene în cazul în care autoritățile de la București vor solicita acest lucru, însă Executivul român nu și-a exprimat intenția de a amâna preluarea președinției Consiliului UE, scria presa de la Helsinki la începutul acestei săptămâni. Ministerul Afacerilor Externe a reacționat marți seară, afirmând că România este pregătită pentru preluarea mandatului la 1 ianuarie 2019, iar pregătirile se desfășoară conform calendarului.