Disputa spectaculoasa intre ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, si Paul Ionescu, medic rezident la Bucuresti in ultimul an. Nicolaescu a incercat, intr-un interviu HotNews.ro-BBC, sa-l convinga pe medicul rezident sa ramana in tara pe motiv ca medicii vor primi in acest an cele mai mari cresteri salariale, 11,5% - la care se adauga si alte sporuri. “Medicul rezident de anul V incepe sa traiasca mai bine”, i-a spus ministrul Sanatatii. “Este absolut umilitor”, i-a raspuns Paul Ionescu si l-a anuntat pe ministru ca va pleca in Franta, unde tocmai a castigat un concurs.

Rep: Sa presupunem ca, Doamne fereste!, domnule ministru, va internati intr-un spital din Romania ca un cetatean de rand. Vi se spune ca trebuie sa stati doi in pat. Stati?

EN: Depinde.

Rep: De cine depinde?

EN: Depinde de foarte multe lucruri, pentru ca aici lucrurile nu sunt atat de simple cum vi se par. Ele sunt mai complicate putin. Sunt oameni care ajung la spital pentru ca intr-adevar trebuie sa ajunga la spital. Sunt oameni care vor sa ajunga la spital cand vor ei. Nu cand le spune medicul. Si atunci accepta toate aceste conditii. Mai sunt perioade cand, de exemplu, sunt multe viroze. Sectiile de boli infectioase sunt dimensionate pentru situatii normale, pentru situatii, sa spunem, de medie de criza de viroza, sau de alta boala transmisibila. Daca se intmapla sa fie o epidemie de viroze si oamenii ajung in spital, sigur ca la un moment dat ajung sa fie doi, trei in pat.

Rep: Sa stiti ca si inainte de epidemia de viroze se intampla asta si avem foarte multe reclamatii chiar din partea cititorilor HotNews.ro, care au reclamat ca regula, daca vreti, aproape, in spitalele romanesti.

EN: Eu nu va inteleg, unde vreti sa duceti discutia, dar refuz o asemenea atitudine, deci o refuz, pentru ca n-aveti dreptate si pentru ca sunteti tendentios. Fara nici un fel de discutie. Pentru ca in Romania exista niste paturi care sunt normate dupa foarte multe criterii corecte si obiective.

Rep: Nu se sta doi in pat?

EN: Se sta in pat in situatii de criza, de epidemii sau de alte probleme, dar nicidecum ca este regula generala. Daca vreti sa insinuati asta, gresiti. Sunteti pe un drum fals, si nu este corect si nu este adevarat. Si va rog sa-l dovediti. Altfel e usor sa spui din doua cazuri. Din trei exceptii, din noua exceptii.

Rep: Avem la telefon un medic rezident in Romania, in Bucuresti, domnul Paul Ionescu. Se sta, domnule Ionescu, doi in pat in spitalele din Romania sau nu?

EN: Dansul lucreaza intr-un spital, nu lucreaza in toate spitalele din Romania. Regret ca puneti o asemenea intrebare tendentioasa si, dupa opinia mea, manipulatoare.

Rep: Va ascult, domnule Ionescu.

PI: Intr-adevar, exista spitale in care sunt doi pacienti intr-un singur pat, insa eu pe aceasta cale as dori sa-l felicit ca este primul ministru al Sanatatii care a incercat sa faca o reforma, deci trebuie sa dam Cezarului ce este al Cezarului. Ce-i drept, este o reforma insuficienta si probabil nu a fost aplicata in toate spitalele. Eu, ca medic rezident in anul V, am un salariu de 8.200.000 lei vechi pe luna.

Paul Ionescu: ultimul salariu pe care l-am luat este de 8.200.000

Rep: O sa va si spuna domnul ministru, si spun eu inaintea sa, ca sa simplificam lucrurile, ca anul acesta salariile vor creste cu 11,5%, adica cat veti lua in 2008, domnule Ionescu?

PI: Probabil ca voi lua pana in 9 milioane lei pe luna.

Rep: Perfect. 9 milioane de lei pe luna. Va tine in continuare in sistemul de stat acest salariu?

EN : Numai o clipa. Ati mai auzit si de sporul de preventie de 11%? Inca 900 de lei cu 1 ianuarie. Hai sa o ducem pana la capat. Sa-l intrebam pe domnul doctor cu toate elementele corecte.

Rep: Mai adaugati si acest spor domnule Ionescu. Cat veti lua?

EN: ...adaugati si o prima de stabilitate din trimestrul II.

Re: Adaugati si prima de stabilitate.

EN: Si ea care se duce la 9 milioane – 10 milioane de lei , si inca una in trimestrul 4 de 9 - 10 milioane, adaugati si sporul locului de munca in care lucrati, adaugati si garzile pe care le faceti, adaugati toaste aceste lucruri si vedeti ca ajungeti la o suma pe care poate sa si-o permita Romania astazi.

Rep: Daca adaugati toate aceste sporuri, facilitati, procente, majorari de salarii, domnule Ionescu, cat castigati pe luna?

PI: Eu am luat patru milioane acest spor de stabilitate. In schimb ultimul salariu pe care l-am luat este de 8 200 000 de lei pe luna, daca domnul ministru doreste am sa pot sa-i aduc si fluturasul, pentru ca am fluturas, fie daca domnul ministru cunoaste asa de bine aceste cifre, as dori sa ne spuna si noua daca stie cumva cat este platit un medic rezident in UE?

EN: Intre 1200 si 2100 (euro - n.r), depinde de tara in care locuieste medicul respectiv.

PI: Eu as dori sa-mi dati si mie un sfat, am inteles ca sunteti economist, este clar. As dori sa stiu asa cu sinceritate, in conditiile in care eu peste 6 luni voi sustine examenul de specialist si voi avea un salariu sa nu spunem de 9 milioane, sa spunem de 13 milioane, dvs. ce ma sfatuiti in situatia economica actuala din Romania: sa raman sa-mi exercit profesia de medic in Romania pentru acesti bani, sau sa accept oferta UE pentru un salariu de cel putin 2000 de euro pe luna?

Nicolaescu: cele mai spectaculoase cresteri de leafa le-am facut la medicii rezidenti

EN: Domnule doctor, eu va sfatuiesc sa va faceti meseria acolo unde vreti dvs. cel mai bine. In afara de asta, vreau sa va mai spun un lucru. Din pacate, foarte multa lume in tara asta vorbeste fara sa stapaneasca informatiile pana la capat. Si am sa va spun de ce spun acest lucru, fara sa va suparati pe mine. Incepand cu anul 2007, cele mai spectaculoase cresteri de leafa le-am facut la medicii rezidenti, tocmai stiind ca sunteti la marginea prapastiei in ceea ce priveste salarizarea. Cele mai spectaculoase cresteri salariale. La fel se vor face si in 2008. Dupa opinia mea, medicul rezident de anul V incepe sa traiasca mai bine prin aplicarea acestor cresteri salariale. Dar este insuficient fata de cat are nevoie, sunt de acord cu dvs.

PI: Domnule ministru, este absolut umilitor!

EN: Domnule doctor, dar asta spune si un profesor, asta spune oricine in tara asta, ca totul este umilitor.

PI: Domnule ministru, noi suntem medici, am facut sase ani de zile o facultate, am facut cinci ani de zile rezidentiatul, am 33 de ani, sunt in imposibilitate de a-mi intemeia o familie.

EN: Vreau sa va spun ca prin modificarile pe care le-am facut o sa vedeti ca medicul specialist, in prima zi de munca, prin grila minima de salarizare pe care am facut-o, are 14 milioane salariu. Dar la astea 14 milioane se adauga ce v-am spus eu mai departe, sporul de preventie de 11% care se da lunar la acest salariu, se mai adauga sporurile locului de munca pe care o sa-l aveti, ca nu stiu la ce spital o sa lucrati, ca o sa fie 20%, ca o sa fie 70% spor.

PI: Nu discutam despre ce o sa fie, noi discutam despre ce este acum.

EN: Nu, eu va spun cand o sa fiti medic specialist, peste 6 luni de zile. Asta va asteapta, domnule doctor. Si dvs. o sa optati: ramaneti sa lucrati in Romania, sa lucrati cu pacientul roman si statul roman care v-a platit scolarizarea, sau sa lucrati in alta parte. E optiunea dvs.

Strategia lui Nicolaescu: cresteri permanente de leafa pentru medici

Rep: Domnule ministru, problema in discutie aici cred ca e dincolo de cazurile particulare, si anume strategia pe termen lung. Si vreau sa va intreb daca Ministerul Sanatatii are o astfel de strategie pe termen lung, pentru ca Romania sa nu se confrunte cu un exod al medicilor in UE?

EN: Strategia pe temen lung vine din fapte, domnule Tapalaga. Fapta este urmatoarea: perioada 2005 – 2008, anul pe care-l discutam, salariile in Romania au crescut in medie cu 61%, la medici au crescut cu 85%. Deci cu 24% mai mult decat la restul. Asta a fost strategia, sa dam mai mult la categoria sociala defavorizata care este cea a medicilor. La fel sunt si asistentii medical, ca si ei vai de capul lor cum o duc. Deci asta a fost strategia. Strategia va fi in continuare la fel: sa dam cresteri mai mari permanente anuale medicilor decat celorlalte categorii sociale.

Rep: Dar pe moment, sigur, pe termen lung proiectia pare imbucuratoare, dar un medic rezident, ca domnul Ionescu, de pilda, nu are o perspectiva in urmatorii ani…

EN: Domnul Ionescu o sa ia anul asta in plus cu 32%. Cu tot ce v-am spus eu pana acum.

PI: Ce inseamn acesti bani, domnule ministru, daca imi permiteti?

EN: Daca ducem 32% de care v-am spus la brutul respectiv, se duce la vreo 16 milioane, o sa ajungeti la un net de vreo 12 milioane jumate – 13. Asta inseamna o crestere de peste 25-30% pe net, in acest an. O fi mult, o fi putin, dvs. apreciati.

Rep: Domnule Ionescu, vreau sa va intreb, si asta ar fi ultima chestiune, daca dvs aveti incredere ca strategia ministerului, proiectata de ministrul Nicolaescu, va functiona sau credeti ca Romania se va confrunta si pe viitor cu un exod al medicilor Uniunea Europeana?

PI: Sunt convins ca medicii in urmatorii 5-10 ani vor pleca din Romania. Suntem mai respectati…

Ionescu: pe mine nu ma motivati cu aceste cresteri salariale, voi pleca in Franta

Rep: Poate nu chiar toti, domnule Ionescu.

PI: Nu toti. Majoritatea. Cei care doresc sa-si intemeieze o familie, cei care doresc o viata mai buna, cei care doresc sa-si exercite profesia intr-un mediu care nu este umilitor atat pentru ei, cat si pentru pacienti, cei care nu vor suporta sa explice in fiecare zi pacientilor de ce este necesar sa alegem un tratament mai ieftin si mai prost, de altfel, decat un tratament mai scump si mai bun. Toti acesti oameni care vor dori intr-devar sa-si exercite profesia de medic cu demnitate, atat fata de ei cat si fata de pacienti, cu siguranta vor alege o tara care le va plati aceste servicii la adevarata lor valoare. Eu nu o sa apuc niciodata sa vad acest sistem eficient.

EN: Eu sunt convins ca in 2-3 ani dvs. o sa participati la acest sistem cu eficienta.

PI: As dori inca o intrebare sa-i pun domnului ministru, va rog frumos, repede.

Voi fi foarte scurt. Dupa ultimele estimari, as dori sa-mi spuna domnul ministru, daca exista un deficit sau un excedent de medici in Romania?

EN: Exista un deficit, toata lumea stie asta.

PI: Daca exista un deficit, domnule ministru, de ce nu sunt motivati medicii sa ramana in Romania…

EN: Dar asta facem, cresterile salariale mari de care va spuneam asta inseamna.

PI: De exemplu, pe mine nu ma motivati cu aceste cresteri, imi pare rau.

EN: Dvs nu sunteti, dar poate ca altii sunt motivati. De la caz la caz, nu-i luam pe toti dupa dvs.

PI: Domnule ministru, este necesara o reforma mult mai profunda a sistemului, nu petice. Eu va apreciz pe dvs, sunteti un foarte bun politician…

EN: Sper sa fiti omul pe care eu l-am convins sa ramana in Romania

PI. Din pacate, ce sa va zic dvs, tocmai am sustinut un examen in Franta si cu cea mai mare probabilitate voi pleca, dar asta este o problema personala.

EN: Sa stiti ca am deja doi doctori din Franta care se intorc in Romania, dupa zece ani.

PI: Probabil ca se intorc sa-si vada parintii, domnule ministru.

EN: Nu, nu. Se intorc definitiv. Mi-au cerut sa le asigur locuri de munca. Le-am zis: eu nu pot sa va asigur locuri de munca. Posturile care se scot la concurs, concurati pe le, ca asta este.

PI: Eu ma bucur ca exista intr-adevar o reforma, este insuficienta, nu se vede in spitale, dar poate in urmatorii 30 de ani Romania o sa ajunga la jumatatea…

EN: Fiti mai optimist…

PI: Nu, nu pot sa fiu mai optimist domnule ministru. Imi pare foarte rau.

EN: Va rog eu frumos.

Nicolaescu : nu ne puneti noua in carca relele din ultimii 30 de ani

Rep: Cu pesimismul domnului Paul Ionescu, va multumim pentru interventie. Am asistat la un dialog trist, dar dvs. proiectati optimsm. Pana una, alta realitatea este ca pleaca medici rezidenti din Romania, si nu doar rezidenti, ci si medici cu experienta.

EN: Stiti cati pleaca?

Rep: Cati?

EN: Circa 3-4 % din numarul de medici pe care il avem in Romania. Sigur ca poate fi mult, poate fi putin.

Rep: Pe an, pe luna?

EN: Pe an. Cele 13,6 miliarde de euro de care avem nevoie sa schimbam tot sistemul nu poate sa le puna Romania intr-un an. Daca i-ar avea astazi tot ar trebui vreo 2-3-4 ani sa se produca efectele. Sunt licitatii, sunt constructii, sunt aparaturi de adus, deci asta este Romania. De ce vreti s-o faceti altfel decat e ea? Asta e Romania noastra, ne place sau nu ne place.

Rep: Incercam sa aratam exact asa cum e Romania

EN: Si noi incercam sa facem ceea ce trebuie, dar dvs. ne puneti noua in carca toate relele din 25-30 de ani. Nu cred ca meritam un asemena tratament. Dar va mai dau o veste buna. Anul 2008 o sa fie anul in care se vor pune in functiune 4 spitale la care a inceput constructia in 1992 – 1994. E vorba de spitalele din Urziceni, din Fetesti, din Ineu si din Falticeni. In sfarsit, dupa 2006, 2007 si 2008, trei ani consecutivi in care am facut investitii in aceste spitale, le terminam. Romania o sa aiba, in sfarsit, 4 spitale noi.

Rep: Asta e o veste buna.

EN: Si cele 2500 de ambulante. Lumea nu le vede pe acelea

Rep: O veste si mai buna. Domnul Lazarescu…

EN: De fapt, dvs nu le vedeti.

Rep: Domnul Lazarescu invie. Sau are sanse sa nu moara atat de repede.

EN: Bine spus.

VIDEO:

De ce nu au venit reprezentantii industriei farmaceutice in emisiune

Interventie Paul Ionescu

Interventie Viorel Vasile

Nicolaescu despre medicamente