VIDEO Un medic rezident catre Nicolaescu: sa raman in tara pentru 13 milioane pe luna sau sa plec in Franta pentru 2000 de euro?
Rep: Sa presupunem ca, Doamne fereste!, domnule ministru, va internati intr-un spital din Romania ca un cetatean de rand. Vi se spune ca trebuie sa stati doi in pat. Stati?
EN: Depinde.
Rep: De cine depinde?
EN: Depinde de foarte multe lucruri, pentru ca aici lucrurile nu sunt atat de simple cum vi se par. Ele sunt mai complicate putin. Sunt oameni care ajung la spital pentru ca intr-adevar trebuie sa ajunga la spital. Sunt oameni care vor sa ajunga la spital cand vor ei. Nu cand le spune medicul. Si atunci accepta toate aceste conditii. Mai sunt perioade cand, de exemplu, sunt multe viroze. Sectiile de boli infectioase sunt dimensionate pentru situatii normale, pentru situatii, sa spunem, de medie de criza de viroza, sau de alta boala transmisibila. Daca se intmapla sa fie o epidemie de viroze si oamenii ajung in spital, sigur ca la un moment dat ajung sa fie doi, trei in pat.
Rep: Sa stiti ca si inainte de epidemia de viroze se intampla asta si avem foarte multe reclamatii chiar din partea cititorilor HotNews.ro, care au reclamat ca regula, daca vreti, aproape, in spitalele romanesti.
EN: Eu nu va inteleg, unde vreti sa duceti discutia, dar refuz o asemenea atitudine, deci o refuz, pentru ca n-aveti dreptate si pentru ca sunteti tendentios. Fara nici un fel de discutie. Pentru ca in Romania exista niste paturi care sunt normate dupa foarte multe criterii corecte si obiective.
Rep: Nu se sta doi in pat?
EN: Se sta in pat in situatii de criza, de epidemii sau de alte probleme, dar nicidecum ca este regula generala. Daca vreti sa insinuati asta, gresiti. Sunteti pe un drum fals, si nu este corect si nu este adevarat. Si va rog sa-l dovediti. Altfel e usor sa spui din doua cazuri. Din trei exceptii, din noua exceptii.
Rep: Avem la telefon un medic rezident in Romania, in Bucuresti, domnul Paul Ionescu. Se sta, domnule Ionescu, doi in pat in spitalele din Romania sau nu?
EN: Dansul lucreaza intr-un spital, nu lucreaza in toate spitalele din Romania. Regret ca puneti o asemenea intrebare tendentioasa si, dupa opinia mea, manipulatoare.
Rep: Va ascult, domnule Ionescu.
PI: Intr-adevar, exista spitale in care sunt doi pacienti intr-un singur pat, insa eu pe aceasta cale as dori sa-l felicit ca este primul ministru al Sanatatii care a incercat sa faca o reforma, deci trebuie sa dam Cezarului ce este al Cezarului. Ce-i drept, este o reforma insuficienta si probabil nu a fost aplicata in toate spitalele. Eu, ca medic rezident in anul V, am un salariu de 8.200.000 lei vechi pe luna.
Paul Ionescu: ultimul salariu pe care l-am luat este de 8.200.000
Rep: O sa va si spuna domnul ministru, si spun eu inaintea sa, ca sa simplificam lucrurile, ca anul acesta salariile vor creste cu 11,5%, adica cat veti lua in 2008, domnule Ionescu?
PI: Probabil ca voi lua pana in 9 milioane lei pe luna.
Rep: Perfect. 9 milioane de lei pe luna. Va tine in continuare in sistemul de stat acest salariu?
EN : Numai o clipa. Ati mai auzit si de sporul de preventie de 11%? Inca 900 de lei cu 1 ianuarie. Hai sa o ducem pana la capat. Sa-l intrebam pe domnul doctor cu toate elementele corecte.
Rep: Mai adaugati si acest spor domnule Ionescu. Cat veti lua?
EN: ...adaugati si o prima de stabilitate din trimestrul II.
Re: Adaugati si prima de stabilitate.
EN: Si ea care se duce la 9 milioane – 10 milioane de lei , si inca una in trimestrul 4 de 9 - 10 milioane, adaugati si sporul locului de munca in care lucrati, adaugati si garzile pe care le faceti, adaugati toaste aceste lucruri si vedeti ca ajungeti la o suma pe care poate sa si-o permita Romania astazi.
Rep: Daca adaugati toate aceste sporuri, facilitati, procente, majorari de salarii, domnule Ionescu, cat castigati pe luna?
PI: Eu am luat patru milioane acest spor de stabilitate. In schimb ultimul salariu pe care l-am luat este de 8 200 000 de lei pe luna, daca domnul ministru doreste am sa pot sa-i aduc si fluturasul, pentru ca am fluturas, fie daca domnul ministru cunoaste asa de bine aceste cifre, as dori sa ne spuna si noua daca stie cumva cat este platit un medic rezident in UE?
EN: Intre 1200 si 2100 (euro - n.r), depinde de tara in care locuieste medicul respectiv.
PI: Eu as dori sa-mi dati si mie un sfat, am inteles ca sunteti economist, este clar. As dori sa stiu asa cu sinceritate, in conditiile in care eu peste 6 luni voi sustine examenul de specialist si voi avea un salariu sa nu spunem de 9 milioane, sa spunem de 13 milioane, dvs. ce ma sfatuiti in situatia economica actuala din Romania: sa raman sa-mi exercit profesia de medic in Romania pentru acesti bani, sau sa accept oferta UE pentru un salariu de cel putin 2000 de euro pe luna?
Nicolaescu: cele mai spectaculoase cresteri de leafa le-am facut la medicii rezidenti
EN: Domnule doctor, eu va sfatuiesc sa va faceti meseria acolo unde vreti dvs. cel mai bine. In afara de asta, vreau sa va mai spun un lucru. Din pacate, foarte multa lume in tara asta vorbeste fara sa stapaneasca informatiile pana la capat. Si am sa va spun de ce spun acest lucru, fara sa va suparati pe mine. Incepand cu anul 2007, cele mai spectaculoase cresteri de leafa le-am facut la medicii rezidenti, tocmai stiind ca sunteti la marginea prapastiei in ceea ce priveste salarizarea. Cele mai spectaculoase cresteri salariale. La fel se vor face si in 2008. Dupa opinia mea, medicul rezident de anul V incepe sa traiasca mai bine prin aplicarea acestor cresteri salariale. Dar este insuficient fata de cat are nevoie, sunt de acord cu dvs.
PI: Domnule ministru, este absolut umilitor!
EN: Domnule doctor, dar asta spune si un profesor, asta spune oricine in tara asta, ca totul este umilitor.
PI: Domnule ministru, noi suntem medici, am facut sase ani de zile o facultate, am facut cinci ani de zile rezidentiatul, am 33 de ani, sunt in imposibilitate de a-mi intemeia o familie.
EN: Vreau sa va spun ca prin modificarile pe care le-am facut o sa vedeti ca medicul specialist, in prima zi de munca, prin grila minima de salarizare pe care am facut-o, are 14 milioane salariu. Dar la astea 14 milioane se adauga ce v-am spus eu mai departe, sporul de preventie de 11% care se da lunar la acest salariu, se mai adauga sporurile locului de munca pe care o sa-l aveti, ca nu stiu la ce spital o sa lucrati, ca o sa fie 20%, ca o sa fie 70% spor.
PI: Nu discutam despre ce o sa fie, noi discutam despre ce este acum.
EN: Nu, eu va spun cand o sa fiti medic specialist, peste 6 luni de zile. Asta va asteapta, domnule doctor. Si dvs. o sa optati: ramaneti sa lucrati in Romania, sa lucrati cu pacientul roman si statul roman care v-a platit scolarizarea, sau sa lucrati in alta parte. E optiunea dvs.
Strategia lui Nicolaescu: cresteri permanente de leafa pentru medici
Rep: Domnule ministru, problema in discutie aici cred ca e dincolo de cazurile particulare, si anume strategia pe termen lung. Si vreau sa va intreb daca Ministerul Sanatatii are o astfel de strategie pe termen lung, pentru ca Romania sa nu se confrunte cu un exod al medicilor in UE?
EN: Strategia pe temen lung vine din fapte, domnule Tapalaga. Fapta este urmatoarea: perioada 2005 – 2008, anul pe care-l discutam, salariile in Romania au crescut in medie cu 61%, la medici au crescut cu 85%. Deci cu 24% mai mult decat la restul. Asta a fost strategia, sa dam mai mult la categoria sociala defavorizata care este cea a medicilor. La fel sunt si asistentii medical, ca si ei vai de capul lor cum o duc. Deci asta a fost strategia. Strategia va fi in continuare la fel: sa dam cresteri mai mari permanente anuale medicilor decat celorlalte categorii sociale.
Rep: Dar pe moment, sigur, pe termen lung proiectia pare imbucuratoare, dar un medic rezident, ca domnul Ionescu, de pilda, nu are o perspectiva in urmatorii ani…
EN: Domnul Ionescu o sa ia anul asta in plus cu 32%. Cu tot ce v-am spus eu pana acum.
PI: Ce inseamn acesti bani, domnule ministru, daca imi permiteti?
EN: Daca ducem 32% de care v-am spus la brutul respectiv, se duce la vreo 16 milioane, o sa ajungeti la un net de vreo 12 milioane jumate – 13. Asta inseamna o crestere de peste 25-30% pe net, in acest an. O fi mult, o fi putin, dvs. apreciati.
Rep: Domnule Ionescu, vreau sa va intreb, si asta ar fi ultima chestiune, daca dvs aveti incredere ca strategia ministerului, proiectata de ministrul Nicolaescu, va functiona sau credeti ca Romania se va confrunta si pe viitor cu un exod al medicilor Uniunea Europeana?
PI: Sunt convins ca medicii in urmatorii 5-10 ani vor pleca din Romania. Suntem mai respectati…
Ionescu: pe mine nu ma motivati cu aceste cresteri salariale, voi pleca in Franta
Rep: Poate nu chiar toti, domnule Ionescu.
PI: Nu toti. Majoritatea. Cei care doresc sa-si intemeieze o familie, cei care doresc o viata mai buna, cei care doresc sa-si exercite profesia intr-un mediu care nu este umilitor atat pentru ei, cat si pentru pacienti, cei care nu vor suporta sa explice in fiecare zi pacientilor de ce este necesar sa alegem un tratament mai ieftin si mai prost, de altfel, decat un tratament mai scump si mai bun. Toti acesti oameni care vor dori intr-devar sa-si exercite profesia de medic cu demnitate, atat fata de ei cat si fata de pacienti, cu siguranta vor alege o tara care le va plati aceste servicii la adevarata lor valoare. Eu nu o sa apuc niciodata sa vad acest sistem eficient.
EN: Eu sunt convins ca in 2-3 ani dvs. o sa participati la acest sistem cu eficienta.
PI: As dori inca o intrebare sa-i pun domnului ministru, va rog frumos, repede.
Voi fi foarte scurt. Dupa ultimele estimari, as dori sa-mi spuna domnul ministru, daca exista un deficit sau un excedent de medici in Romania?
EN: Exista un deficit, toata lumea stie asta.
PI: Daca exista un deficit, domnule ministru, de ce nu sunt motivati medicii sa ramana in Romania…
EN: Dar asta facem, cresterile salariale mari de care va spuneam asta inseamna.
PI: De exemplu, pe mine nu ma motivati cu aceste cresteri, imi pare rau.
EN: Dvs nu sunteti, dar poate ca altii sunt motivati. De la caz la caz, nu-i luam pe toti dupa dvs.
PI: Domnule ministru, este necesara o reforma mult mai profunda a sistemului, nu petice. Eu va apreciz pe dvs, sunteti un foarte bun politician…
EN: Sper sa fiti omul pe care eu l-am convins sa ramana in Romania
PI. Din pacate, ce sa va zic dvs, tocmai am sustinut un examen in Franta si cu cea mai mare probabilitate voi pleca, dar asta este o problema personala.
EN: Sa stiti ca am deja doi doctori din Franta care se intorc in Romania, dupa zece ani.
PI: Probabil ca se intorc sa-si vada parintii, domnule ministru.
EN: Nu, nu. Se intorc definitiv. Mi-au cerut sa le asigur locuri de munca. Le-am zis: eu nu pot sa va asigur locuri de munca. Posturile care se scot la concurs, concurati pe le, ca asta este.
PI: Eu ma bucur ca exista intr-adevar o reforma, este insuficienta, nu se vede in spitale, dar poate in urmatorii 30 de ani Romania o sa ajunga la jumatatea…
EN: Fiti mai optimist…
PI: Nu, nu pot sa fiu mai optimist domnule ministru. Imi pare foarte rau.
EN: Va rog eu frumos.
Nicolaescu : nu ne puneti noua in carca relele din ultimii 30 de ani
Rep: Cu pesimismul domnului Paul Ionescu, va multumim pentru interventie. Am asistat la un dialog trist, dar dvs. proiectati optimsm. Pana una, alta realitatea este ca pleaca medici rezidenti din Romania, si nu doar rezidenti, ci si medici cu experienta.
EN: Stiti cati pleaca?
Rep: Cati?
EN: Circa 3-4 % din numarul de medici pe care il avem in Romania. Sigur ca poate fi mult, poate fi putin.
Rep: Pe an, pe luna?
EN: Pe an. Cele 13,6 miliarde de euro de care avem nevoie sa schimbam tot sistemul nu poate sa le puna Romania intr-un an. Daca i-ar avea astazi tot ar trebui vreo 2-3-4 ani sa se produca efectele. Sunt licitatii, sunt constructii, sunt aparaturi de adus, deci asta este Romania. De ce vreti s-o faceti altfel decat e ea? Asta e Romania noastra, ne place sau nu ne place.
Rep: Incercam sa aratam exact asa cum e Romania
EN: Si noi incercam sa facem ceea ce trebuie, dar dvs. ne puneti noua in carca toate relele din 25-30 de ani. Nu cred ca meritam un asemena tratament. Dar va mai dau o veste buna. Anul 2008 o sa fie anul in care se vor pune in functiune 4 spitale la care a inceput constructia in 1992 – 1994. E vorba de spitalele din Urziceni, din Fetesti, din Ineu si din Falticeni. In sfarsit, dupa 2006, 2007 si 2008, trei ani consecutivi in care am facut investitii in aceste spitale, le terminam. Romania o sa aiba, in sfarsit, 4 spitale noi.
Rep: Asta e o veste buna.
EN: Si cele 2500 de ambulante. Lumea nu le vede pe acelea
Rep: O veste si mai buna. Domnul Lazarescu…
EN: De fapt, dvs nu le vedeti.
Rep: Domnul Lazarescu invie. Sau are sanse sa nu moara atat de repede.
EN: Bine spus.
VIDEO:
De ce nu au venit reprezentantii industriei farmaceutice in emisiune

Cum se apără ANRE și cum fuge de responsabilitate în scandalul liberalizării pieței energiei: Consumatorii au fost informați, iar obligarea furnizorilor să vândă la preț mic este ilegală
Poluarea de weekend din București: Agenția de Mediu dă vina pe trafic și condițiile atmosferice, activiștii de mediu indică arderi de deșeuri și încălzirea rezidențială / În rest, tăcere
INTERVIU Cum se simte scăderea numărului de îmbolnăviri în spitalele COVID: Numărul de pacienți este mai mic, dar vin mulți cu forme severe / Pericolul foarte mare este noua tulpină
VIDEO Gheorghiță: Începând cu 28 ianuarie se reprogramează cu 10 zile toate persoanele din categoria personalului esențial pentru doza 1, pentru a nu afecta rapelul și vaccinarea celor peste 65 de ani și a bolnavilor cronici
Parenting pe timp de pandemie - cum au supraviețuit părinții lunilor de școală online
Le trebuie salarii mai mari ca sunt doctori totusi, insa trebuie bagati la puscarie daca mai iau spaga.Pot fi prinsi in flagrant foarte usor.Pur si simplu agenti sub acoperire merg la doctor si incearca sa dea.Daca ia, l-a prins.
Stiu ca e greu, dar nu e normal ca oamenii sa nu mearga la doctor pentru ca nu vor sa se puna in pozitia de a da spaga.
Vrem un pret fix.Costa x lei consultatia si noi ii platim.
Deasemenea vrem si respect.
SI la urma urmei de ce comparati situatia d ela noi cu cea din Franta? Unde nu au cunoscut o regresie de 50 ani de pe urma comunismului si a rusilor. Du-te domnule si lucreaza acolo insa plateste statului roman scolarizarea sau si mai bine ar fi s ava puna sa platiti taxele scolare de acolo. Luati spre ex. SUA unde locuiesc si platesti pentru un ande studii intre 30.000 si 45.000 USD. Terminati o facultate in RO si apoi brusc va treziti sa aruncati cu r...t in tara natala. Secaturi, domnule, secaturi.
pana la urma problema platii scolii / responsabilitatea viitorului angajat fata de tara care l-a antrenat e foarte bine rezolvata in momentul de fata: sistemul universitar si de educatie face absolut minimul pentru studenti si acestia isi decid viata in ordine de prioritatile lor. nimic pentru nimic
1. Angajat Call Center (Serviciu Clienti - norma intreaga ):
- pregatire: pote fi inca student
- competente: sa vb coerent iin priincipiu
- salariu minim: 600RON daca nu lucreaza in ture si maximul poate ajunge sa depaseasca 1600 RON
2. Medic rezident:
- pregatire: 6 ani de studiu
- competente: in functie de specializare
- salariu minim: 600 RON
Astea sunt niste cifre estimative insa comparatia este de prisos. Oricum se pare ca e mai eficient sa lucrezi la Call Center decat sa stai printre bolnavi nu? Este strigator la cer ca dupa ce isi tocesc la propriu coatele atatia ani in facultate + inca 5 de rezidentiat nu isi pot intretine o familie si au salariul comparativ sau chair mai mic (fara sa fiu nerespectuos) cu al unui telefonist.
Totusi nu vorbim despre niste necalificati in cele din urma nu?
Nu ii plang de mila pe doctori insa vorbesc aici de generatia tanara care nu poate sa isi construiasca un viitor in romania pe masura specializarii. Va doresc la toti sanatate maxima ca sa nu ajungeti sa stati 2 in pat in spital si sa dati spaga la doctori.
Scop-mijloc: te-ai facut doctor ca sa fii bogat sau ca sa vindeci? Noi dam, si dam cu recunostinta. Nu mi-a pasat niciodata de 'spaga' data la medici sau asistenti/asistente, atata vreme cat ii era mai bine mamei sau tatalui meu. Cred ca nimanui nu-i pasa. Dar, daca sunt oameni care n-au de unde sa dea, medicul nu trebuie sa uite ca asta e o meserie cu vocatie. A cere rasplata de la un sarac e un act infam in raport cu juramantul, la fel cum a-i jupui pe barosani e un act de dreptate.
Pt. a evita comentariile rautacioase: nu sunt slujbas pnl-ist sau pro-guvernamental. Dimpotriva, sunt total anti guvernul- Tariceanu. Doar mi se pare incorect sa faci scoala pe banii statului si apoi, mare specialist sa spui ca nu datorezi nimic statului care te-a educat (asa bine sau rau cum a facut-o) sau, eventual, sa sustii ca e nevoie de o lege care sa legalizeze spaga.
Si daca statul roman nu-i asigura conform constitutiei un trai decent in Romania rezidentul e de vina sau cei ce "fac pe statul"? De ce nu te revolti ca derbedeii care ne conduc din 1945 pana azi nu asigura celor bine pregatiti posibilitati de trai decent in Romania si ca astfel ii determina sa plece? Vrei ca omul cu inalta calificare care a luptat ani de zile invatand in conditii mizerabile asigurate se imputitii care ne conduc de generatii sa ramana serb in Romania? Daca nu esti ce zici ca esti de ce vorbesti limba lor adica a hahalerelor care ne conduc de zeci de ani?
Si-n alte state din Europa se studiaza pe banii statului,iar cei cu valori mari sunt deja pescuiti de pe bancile aulelor de firme si institutii straine
Guvernele respective sprijina cu bani multi domeniul cercetarilor si nu cu optimism asa cum face ministrul roman.
Te duci acolo unde esti respectat,unde stiinta si munca ta este rasplatita la valorile ei.
De unde are statul bani?Tot de la tine si mine,de la parintii acestori studenti,rezident,medici sau stiu eu cine.
Conditiile din spitalelor romanesti poate le intalnesti undeva in fostele state sovietice.Intri cu durere de masea si iesi in cosciug afara.
Sa nu-l maniem pe Dumnezeu. Se putea si mai rau. Daca era razboi? Daca era vreo epidemie cum a fost ciuma in Evul Mediu, sau gripa din 1918, care a ucis mai multi oameni decat Primul Razboi Mondial? Cat de cat, aven TV digital, internet, telefoane fixe si mobile etc. - macar cat sa recunoastem ca traim intr-o tara civilizata. Nu suntem Finlanda, dar nici Bangladesh.
De ex: multe multinationale trimit angajatii la training-uri in tara sau strainatate, dar exista o clauza: timp de 3 ani, de ex, ramai in cadrul mulitnationalei respective! In caz contrar platesti 5000 euro, doar un ex... suma care scade direct proportional cu cat ramai in firma dupa terminarea cursurilor! mi se pare corect!
Si eu sunt un (fost) stimat rezident plecat la studii in afara, si sper ca l-am lamurit pe stimatul domn florin. Nu datorez nimic statului pentru ca NU m-a educat el, m-au educat profesorii care au fost platiti (tot din banii mei de impozite) sa ma educe.
cat despre paul, ii doresc succes in franta si sa aiba rabdare si tutun si va fi bine;
e umilitor intr-adevar ca tanar medic sa nu ai posibilitatea sa iti intemeiezi o familie, sa poti sa avhiti rate la un apartament si sa fii independent financiar de parinti sau alte surse de venit extra-salariale; tuturor celor care au condus ministerul pana acum si in special madicilor batrani aflati in pozitii cheie: SA VA FIE RUSINE!!!
Asa ca e dreptul meu sa fac facultatea in Romania, "la buget". Oricum carti si alte documentatii imi cumpar tot din banii MEI (exact, ai mei, nu ai parintilor). Iar cand termin (in curand) am dreptul sa ma mut oriunde in lumea asta fara sa raman dator statului roman.
Se reduc locurile gratuite la UMF la 10%.
Nici nu se va mai intra la medicina cu 5 si nici nu vor mai fi (eventual) malpraxis-uri cauzate de CI.
Deci vor ramane locuri care sunt gratis conform constitutiei.
80% cu contract cu MSP.
10% cu plata.
Din pacate, toti care scrieti ca cei care vor sa plece au dreptul la scolarizare gratis, ati avut parte de scolari8zare gratis. Sistemul ar trebui aplicat nu numai la medicina, ci la toate universitatile. Si-asa, sistemul grila care se aplica in marea majoritate a facultatilor e pentru oligofreni(le e frica la profesori ca raman fara studenti si-si pierd norma...)
1. cei care termina acum facultatea si sunt indignati au aflat doar acum acest lucru? cu siguranta nu; inseamna ca si-ai asumat (constient sau nu niste riscuri, au avut anumite sperante care s-au materializat sau nu), este mult mai constructiv sa gaseasca solutii decat sa se vaite. este trist cand vezi oameni tineri cu aceeasi mentalitate plangacioasa ca inainte de 1989. nimeni nu le datoreaza nimic, ei au ales sa fie ce sunt! este pacat ca nu sunt mai multe oportunitati pnetru ei, dar depinde si de ei sa schimbe ceva:)
2. este penibil salarilul unui medic, dar cine nu vrea sa lucreze ca medic este liber sa faca orice altceva care-i ofera salisfactii materiale sau profesionale pe masura asteptarilor
3. este trist ca managementul taxelor noastre se face prost, si oameni care au fost educati din taxele noastre pleaca imediat in strainatate; partea buna poate fi ca unii cu siguranta se vor intoarce cu alta experienta si mentalitate
4. succes celor ce vor sa plece, succes celor ce vor sa ramana!
5. Dl Nicolaescu chiar vrea sa faca reforma, dar ''rezistenta sistemului" la schimbare este foarte. Exemplul CNSAS este o buna dovada a rezistentei noastre la schimbare
1. cei care termina facultatea si sunt indignati nu stiau ca sistemul va fii asa cum va fii in momentul cand au inceput facultatea; o speranta nu e o certitudine, asa cum ar reiese din logica ta; cu vaitatul sunt 100%de acord cu tine, dar nu stiu daca iti poti imagina ca de fapt , majoritatea celor care se vaita nu fac nimic constructiv pentru ca sistemul sa functioneze mai bine; din pacate cei sus pusi (profi etc) nu fac nici ei nimic, le este f bine acolo; cine are de suferit? rezidentul of course...
2. este penibil salariul de medic di ro, de aceea unii pleaca din ro;e alegerea lor, e ideea lor de a face ceva si de a nu se mai vaita....
3. si inca o data, ar fi elegant ca sa se puna capat acestei aberatii cu "oameni educati din taxele noastre"; curios ca nu numai medicii pleaca, in schimb se lasa impresia ca numai ei ar fi scoliti din acei bani... eu unul te-as cita si as spune ca statul si-a asumat un risc iar sperantele nu i-au fost materializate...:)
Cei care au facut-o ca sa ramina in tara au facut-o visind la spagi si la un loc caldut sau stiind ca nu sint destul de buni pentru a-si gasi un loc de munca in afara.
2. Pentru ca salariul unui medic este mic dupa standared romanesti, nu europene, avem in sistem cu exceptia unor fraieri" doar batrinii rechini care vor da coltul in viitorii ani si niste semi-docti sau lichele care muncesc doar pentru banii luati pe sub mina si care nu ar dori salarii mai mari fara spaga nici sa ii pici cu ceara.
3. Oamenii care pleaca se vor intoarce doar daca vor avea cum sa isi practice meseria. Dl. Nicolaescu a spus clar pentru cine vrea sa citeasca ca nu ii poate convinge sa vina in mafia si in impostura actuala.
5. Daca dl. Nicolaescu nu ar combina atitea aranjamente paguboase cu reforma si d-lui si reforma ar avea de cistigat.
ce sa facem?
e de condamnat ca abia asteptam sa termin si eu,pentru ca sa putem sa plecam din tara asta?!?!
nu avem nici macar acces la un loc in caminele studentesti,de 2 persoane,pt ca si pentru alea trebuie sa impingi bani la administratori.....
in carnetul de rezident al sotului scrie ca rezidentii cu familie au prioritate,in masura locurilor disponibile,in camine.eh...se pare ca studentii de la alte facultati au intaietate(ehivalenta in banil),iar cererile noastre probabil au fost aruncate la cosul de gunoi.
asa ca,stimate domn ministru,nu cred ca sunt singura care asteapta sa termine,ca sa poate pleca.sa va intrebati,si sa incercati sa raspundeti...de ce?!
pt ca pana la minunatele cifre amintite de dumneavoastra mai sus,mai avem cam 4-5 ani,in care trebuie sa supravietuim.este intr-adevar umilitor!!!
Tu nu vezi ce zice ministrul sanatatii? (Probabil ministrul sanatatii mamei lui): "sa dam mai mult la categoria sociala defavorizata care este cea a medicilor". Asta au ajuns medicii in Romania, in 2008: categorie sociala defavorizata.
Doar pentru a nu fi putin dezamagit.
Cat despre dl Nicolaescu, ar fi bine sa-si vada de drum si sa paraseasca ministerul.
Hai noroc...
toate garzile in Franta sint platite in afara salariului.
chiria e mare in regiunea pariziana. cu banii pt o garsoniera in paris pot isa iti permiti un partament cu 2 camere in provincie. depinde unde este postul.
la sfirsit, tragind linia un medic specialist este in cistig daca pleaca in Franta dpdv financiar.
ramine de vazut daca satisfactia pesonala este aceeasi. va trebui sa se confrunte (cel putin la inceput ) cu dezradacinarea, lipsa de prieteni, lipsa familiei (dupacaz bininteles) si va trebui sa isi cistige respectul in acel spital.
odata trecute aceste "bariere" - un an sau doi - dupa o analiza personala se poate vedea daca merita sa ramii in Franta sau sa te intorci. Cei mai multi sint pe +, deci RAMIN
Venim cu drag si dor in tara. Din pacate nu putem urni o masinarie inchistata de fostii si eternii actualii fosti - cei care ne impiedica sa evoluam ...
Respect pentru cei care se lupta cu sistemul - unii au vazut ca o viata de om nu e suficient - si multa bafta celor care aleg sa se lupte sa fie respectati pe alte meridiane...
si cei care ramin, ce sa faca, string si ei din dinti ca toata lumea in speranta ca va fi mai bine. la cit de rau stau lucrurile, era clar ca in medicina si invatamint va fi cel mai greu sa se schimbe lucrurile vizibil in bine intr-un interval de timp care sa nu te lase fara speranta.
cit despre diferenta dintre medicina din afara si cea din Romania, diferentele nu consta numai in salariu, aparatura, curatenie ....
un prieten care a plecat din ambitie sa faca si el un stagiu in afara ... s-a intors urgent hotarit sa ramina acasa, unde nu trebuie sa se speteasca muncind, unde nu da nimanui explicatii pentru alegerile sale terapeutice, nici pacientului nici nimanui altcuiva, unde este rege cind se plimba in halat prin spital, are timp liber si toata lumea ii baga cite ceva prin buzunare. sigur, nu toti si nici macar majoritatea nu se imbogatesc acasa, dar cu un obraz gros atit numai cit se poarta in Romania, multi isi petrec vacantele in destinatii exotice de care pacientii lor nici macar n-au auzit.
Cat despre dv. d-le medic rezident, de ce nu ati pus mana sa invatati in Franta (sa platiti facultatea si anii de rezident acolo), daca tot va e asa drag. - Imoralitatea si corputia or sa faca ca romania sa fie o tara unde va trebui sa iti tii respiratia.
Ca sa nu mai vorbim de cit de putin inseamna taxa de scolarizare in cheltuielile de pregatire profesionala ale celui care vrea sa fie un medic de nivel acceptabil in Franta.
statul imi plateste mie studiile(sunt student la medicina)???? imi vine sa fac pe mine de ras.
la ce-mi da statul pot sa fluier ca medic nu ajung. de la profi tampiti care vin pe la cursuri de 3 ori pe semestru pana la 0 manuale, carti. daca vreau carti imi cumpar si invat noaptea acasa si in timpul zilei mai fac un ban sa-mi cumpar un atlas.
statul ar trebui sa ma plateasca pe mine la cat muncesc singur ca sa ajung medic nu sa dea bani facultatii ca pierd eu vremea acolo.
sunt printre primii la mine in an dar in mod sigur nu e meritul vreunui cadru didactic.
medicina e cea mai frumoasa meserie pacat ca sunt obligat sa fac facultatea aici in Romania.
Nu zic că e vina medicului că acceptă mici atenţii, când n-au cu ce trăi; dar de la asta până la a-ţi spune în faţă că fără 100€ n-avem ce discuta....
Deci, ce facem, domnule ministru ?
Sau ai uitat?
Asa ceva nu se uita!
Cum sa stai intr-o tara in care jigodiile din toate institutiile statului iti rad in nas si isi bat joc de tine cum vor. Cat timp sa mai astepti ca dreptatea, legea sa se aplice. Sa stea sa admire cum jigodiile comuniste si securiste s-au insurubat in toate institutiile statului de unde aplica legile junglei. Sa se uite la o societate civila care cum isi primeste ciolanul asteptat cum se retrage in adormire pupand laba celui ce o miluieste.
Parlament, Presedintie, Guvern, CCR, CSM, Justitei, ONG,... toate sunt parazitate de fostii comunisti si securisti care lucreaza in interes personal. Si asta un intelectual o simte primul si fuge scarbit.
De ex: multe multinationale trimit angajatii la training-uri in tara sau strainatate, dar exista o clauza: timp de 3 ani, de ex, angajatul trebuie sa ramana in cadrul mulitnationalei respective! In caz contrar platesti 5000 euro, doar un ex... suma care scade direct proportional cu timpul petrecut de angajat in firma dupa terminarea cursurilor! mi se pare corect!
Sau sa treaca toate facultatile la cu taxa!!! Mult mai corect!
Multumiri Guvernului...
Si am facut garzi....
S-a vazut la ultimele alegeri (europarlamentare) ca majoritatea romanilor nu dau doi bani pe guvernanti. Plecati toti sa vedem pe cine mai conduc.
facultatea de medicina am facut-o pe nervii mei si pe banii parintilor nicidecum pe banii vreunuia care nu a mai cotizat de o suta de ani la stat.plus toti vor sa fie tratati cum au auzit ca e in vest.dar am o veste proasta ,suntem in est.aici intai se salta si baga la puscarie si apoi se cauta cauza .credeti ca avem salarii mari?dar cat de mult costa viatza unui pacient?daca esti cu securea deasupra capului cati bani ai fi dispus sa scapi.asha nu pune nimeni problema.doar ca suntem spagari criminali si neinstruiti.nu va convine,puteti sa mergeti sa va tratati oriunde in ue.si nu va mai certati cu personalul medical de ce e un singur medic o asistenta si o infirmiera pe garda ,de ce nu sunt materiale medicamente etc.voi platiti (sper)cotizatia la sanatate dar undeva pe la jumate din bani sunt folositi efectiv in ingrijirile voastre.aale celor care aruncati cu pietre fara sa aveti idee ca aruncati in cine nu trebuie.
ps :sfat daca mai sunteti nemultumiti de spitalele si cabinetele unde va tratati mergeti si faceti scandal la casa de asigurari si la ministere.
Evident, parintii lui nu au platit in viata lor un ban impozit la stat si el cu atit mai putin de cind a terminat facultatea. Oricum, ce a facut pina acum pentru bolnavii care au trecut si pe la el nu se pune!
Si inca ceva eu inca nu am cunoscut medic sarac (aici nu vorbesc de rezidenti).
Cum e cu bibliografia, cu experienta practica, cu examenele alea, cu concursurile pentru posturi?
Un medic adevarat salarul trebuie sa fie ceva nesemnificativ atata timp cat ii ajunge de trait. Un medic adevarat nu tine cont de bani, de starea financiara a pacientilor, de culoarea sau etnia pacientilor. El trebuie sa faca tot posibilul pentru pacienti lor. Asemenea oameni nu prea afli in romania, dar totusi exista.
Am vazut doctori cu renume international, care merg si lucra gratuit ani de zile in cele mai sarace tari din africa, si fac operatii.
A pleca de la oamenii care au nevoie mare de medici (Romania), la oameni care au deja destui medici, si deajuns bani (Franta) , mi se pare a fi cumva inmoral.
Exista medici, care isi jerfesc viata lor (si timpul lor) pentru binele celor mai nevoiasi, care n-ar avea alta sansa de a se face bine. Acestia chiar sunt medici adevarati, care iau cuvant cu cuvant ceea ce au jurat.
ia incearca sa traiesti tu cu 600 ron in mana,pe luna,+\- bonuri de masa(ca de astea inca nu e sigur),sa stai in chirie,si sa traiesti,ca sa poti sa iti jertfesti viata pt oamenii care te calomniaza la drumul mare??!!!
pt pacientii saracii,care ne fac hoti si criminali??!!
adica parintii nostri,de asta au sacrificat atatea pt noi,pt ca dupa 6 ani de facultate inca sa fim tot la punga lor??
de asta am dat si eu la facultatea de medicina,pt a ajuta oamenii,pt a face o diferenta,dar nu se mai poate asa,e dezgustator!
si pt informatia ta,nimeni nu face munca aia de caritate de care vorbesti,iti sugerez sa te informezi inainte sa vorbesti fara rost
iar juramantul de care pomenesti...te rog sa cauti unde vrei tu si sa vezi cam de cand dateaza,si cam in ce conditii se traia in vremea respectiva(partea economica,ma refer,caci nu cred ca exista macar termenul de economie sau de inflatie...)
asa ca,baiete,imi pare rau pt tine si pt cei ca tine,caci (si) voi contribuiti la faptul ca lucrurile sunt asa cum sunt.....
Eu nu cred ca o persoana care nu facut medicina are dreptul sa vorbeasca si sa denigreze in asemenea hal meseria si oamenii care o pratica. Pentru ca nu aveti de unde sa stiti, cum e sa locuiesti intr-un camin de studenti in care nu a mai intrat un instalator sau electrician de cand s au construit.Pentru k nu voi ati platit in fiecare an renovarea camerei mele de camin, ci mama mea venea in fiecare toamna sa vada camera am mai primit.Pentru k nu voua va cereau la inceputul fiecarui an sa scrieti pe o foaie de hartie numele parintilor si unde lucreaza fiecare , pentru k apoi in sesiune sa stie de la cine sa ceara mai mult.Pentru k nu voi trimiteati pachete la copil la facultate 6 ani! De ce nu scrie un parinte de medic ceva aici? Parintii mei s au chinuit asa 6 ani.Dintr -un sat unde nici semnal la telefonul mobil nu este.si niciodata nu o sa se planga.Am plecat din tara sa lucrez , pentru ca imi era rusine sa le mai cer lor bani. Si am respect unde muncesc si ma platesc exact cat merit pentru un om care a invatat 6ani.Si dau examene la fel ca si in Ro, dar nu dau bani sa le iau.Nu m as intoarce sa lucrez in tara, nici cu 1000 de posturi garantate de E.N. pentru k nu vreau sa imi conditionez meseria, in functie de cata spaga imi pune cineva in buzunar. O seara frumoasa
Nicolaescu vorbeste aiurea in tramvai, nu e prima data si , din pacate, nici ultima, marea problema e ca niciunul dintre ministrii de pana acum nu a rupt pisica in doua.Toti vorbesc despre cresteri salariale, despre procente, despre sporuri dar, imi permit sa-i intreb : exista la nivelul MS o strategie pe termen mediu, nu mai zic, lung?Exista niste obiective, niste masuri concrete, planuri, proiecte?Exista?Ma indoiesc...
In rest, fiecare persoana este libera sa plece unde doreste si unde castiga conform asteptarilor.Nu datoreaza nimic statului, chiar nimic, nu statul si-a tocit 6 ani si mai mult coatele pe bancile facultatii, ci un om, o persoana...
Numai bine!
JENANT!
Se afirma cu seninatate procente care suna bine, e singurul mod al lor de a dormi linistiti.
Nu se gandesc la suma la care se aplica procentul, nu se gandesc ca marirea este de 90- 100 RON care abia daca compenseaza maririle de preturi care tocmai au aparut.
Nu stie nimeni ca unui doctor nu ii aproba nimeni un credit de casa, ca sunt aproape ultimii oameni din societatea asta, ca au sau vor sa aiba familii.
Daca nu ar fi ajutati de parinti sau oameni din alte domenii nu si-ar putea asigura subzistenta, penibililor!
Pe alta parte politisti burtosi tineri si batrani care nu leaga doua fraze, functionari incompetenti si frustrati si mii de moluste incompetente care sug din sistemul de stat sunt tratati infinit ma bine decat medicii.
Poate Nicolaescu e singurul care incearca mai mult si merita un minim respect, dar nu mai mult.
De vina e indolenta generala a intregului sistem politic alcatuit din giboni cu papion care au trait pana acum in copaci. Odata ajunsi acolo unde au visat tot timpul lingand liane si nu numai (poate si fundurile altor batrani giboni comunisti ) sacrifica o tara intreaga pentru 2 case in plus pentru ei si familiile lor de maimute spurcate.
Daca nu se trezeste cineva sa faca ceva, in afara de cei ce se vor opera in UE, o sa muriti cu totii. Astfel o sa dati de lucru la o gramada de functionari care va vor procesa documentele decesului, Eventual veti fi condusi in alai de o escorta a politiei cu sirene si mugete de analfabeti de la volanul Logan-urilor Made in Romania cu profit going to France unde e investit in Sanatate.
Sa fiti sanatosi, ca altfel....
De mii de ani oamenii stiu ca sanatatea e vitala, isi ureaza unii altora lucrul asta, insasi cuvantul salut de acolo vine, iar colectia de pitecantropi din guvernele Romaniei o trateaza ca si cum ar fi inca in preistorie si nu si-ar fi dat seama de lucrul asta!
Ar trebui sa refuzam sa le mai dam bani, sub forma de taxe si impozite, unor indivizi care sfideaza bunul simt.
Statul roman este in acest moment o mafie care colecteaza taxe de protectie de la cetatenii pe care ii terorizeaza.
Chipurile nu sunt bani pentru sanatate, nu sunt bani pentru educatie, nu se pot majora salariile bugetarilor, dar se gasesc in schimb bani ca salariile parlamentarilor (niste bugetari si ei!) sa creasca atunci cand si cu cat vor ei, se gasesc bani pentru ultimele modele de masini Mercedes, desi un guvern pretins liberal are tupeul sa impuna o taxa care chipurile protejeaza magnifica noastra industrie de automobile Renault, si cate si mai cate!
Daca ar fi studiat cat de cat si istorie (pardon, am uitat ca n-aveau cum, pitecantropii vin din preistorie!), ar fi auzit de fuga de pe mosie a serbilor de acum cateva sute de ani, si si-ar fi putut da seama ca asta e ceea ce se intampla de fapt si in momentul de fata.
Iar in cateva zeci de ani in Romania vor ramane doar parlamentarii, ministrii, judecatorii, procurorii, politistii. Poate si ceva avocati, sa-i asiste cand se vor da in judecata unii pe altii.
Categoriile sociale defavorizate, serbii, vor pleca in alte locuri.
Ramane de vazut cine le va mai plati atunci taxe de protectie din care sa-si cumpere Mercedes-uri, sa-si mareasca lefurile, sa abereze legislativ, executiv si judiciar.
Stati acasa tinere doctor ca in Franta nu se dau atentii si 2000 de euro e mai putin oricum decat castigati aici si cheltuielile sunt mai mari.
S-au lasat corupti si corup la randul lor.
In rest sa mearga unde vor, ca oricare alta meserie.
Comportare : acum vreo 5 ani am insotit-o pe maica-mea la sanatoriu la Mangalia. Se schimba seria, oameni suferinzi, asteptau sa fie luati in primire, inregistrati, repartizati la cameer. asteptau ore intregi, niciun scaun... Si pentru asta trebuia data spaga ?
- ne puteti spune cat castiga lunar un parlamentar si care este cuantumul altor cheltuieli pe care un parlamentar le face? Parlamentarul este un reprezentant al Legislativului care face : legi proaste, chiuleste, doarme, voteaza pentru altii, etc.
- ne puteti spune cat se cheltuie cu un ministru lunar?
Ministrul este unul din reprezentantul Guvernului care prin masurile pe care le aplica a dus tara asta spre rapa.
Daca un specimen din aceste categorii vine si spune la televiziune ca nu-i ajung banii( desi traieste in puf ), cum puteti spune ca un medic poate traii cu 1000-1400RON?
Nu trebuie generalizat cand se spune ca nimeni nu se uita la tine ca nu dai spaga (am patit si acest lucru si l-am vazut aplicat si altor persoane); intr-adevar exista 90% care iau spaga, dar exista si 10% care isi fac meseria ca la carte si din dorinta de a face bine celor din jur (familia mea de exemplu a condamnat mereu conditionarea actului medical - medicina e o meserie pe care o faci cunoscand consecintele materiale - de acea exista si un juramant, probabil demodat pentru unii).
Ceea ce ma revolta este faptul ca toata lumea care ajunge la spital si se vindeca,apoi incepe sa arunce cu noroi chiar si in cei care si-au facut datoria pt ca nu sunt capabili sa faca diferenta. Dar asa e romanul mereu carcotas.Si ca sa imi argumentez afirmatia voi afisa si unul dintre motive.
Tatal meu a murit (cancerul a fost provocat de muatii genetice datorate razelor X) pentru ca si-a facut meseria corect si nu s-a gandit la consecinte, pur si simplu a facut in asa fel incat sa nu plece infirmi si mutilati drept consecinta a actiunilor sale. Si dupa 29 ani avea un salariu de 6 milioane(asta incluzand toate sporurile de care beneficiau cadrele care lucrau in radiologie).
Dar asta nu mai conteaza pentru ca nu intereseaza pe un pacient ce se intampla de partea cealalta a baricadei - si nu il condamna nimeni pt ca nu il priveste pe el.
Singurul lucru de care ar trebui sa fie constient orice roman (potential pacient), cand face o afirmatie la un lucru pe care nu il cunoaste in totalitate, e sa reflecte inainte de a acuza pentru ca poate nu stie chiar tot.
In primul rand, nu este legal sa li se impuna plata, atata vreme cat prin constitutie, invatamantul este gratuit...
Pe de alta parte, nu este moral sa pleci la mai bine dupa ce ai supt fondurile ... Poate in locul tau venea un baiat de la tara care ar fi fost fericit sa-si ajute semenii...
Ar fi mult mai simplu:
1. Locurile gratuite 100% sa fie mult mai putine (10% de exemplu) .80% sa fie gratuite pe baza de contract cu MS(pleci dai banii). 10% cu plata. Deci fondurile catre UMF mult mai mici de la MEC, si mult mai mari de la MS. Dar asta ar fi o reforma curajoasa a invatamantului...
2. Incurajarea sistemului privat, unde un doctor va lua salariul cat valoreaza.
Problema e generala: Ce sa mai spunem de inginerii ce suntem obligati sa facem orice, numai inginerie nu? Noi suntem intr-un fel de exil professional la noi acasa...
Daca insa spitalul care te angajeaza iti plateste locuinta cu toate utilitatile atunci cu 2000Euro/luna poti sa supravietuiesti dar o sa fii tratat ca "un pauvre docteur roumain".
dupa un an(cine-i harnic) de specializare(sa fiu concret:medicina se studiaza in 12 semestre)in domeniul pe care-l alege(in cazul nostru-anestezia)
se aplica unde sunt posturi libere.
La un spital din Koeln,sectia anestezie,27 ani,Doctor in medicina,2375 Euro salariul brut pe luna.
In acest spital nu se mai platesc orele suplimentare.
Am criticat in celalalt mesaj politicienii dar constat ca nici multi dintre oameni nu sunt mai buni, si poate ca de aceea ne meritam acesti politicieni.
Eu cred ca aceste persoane sunt pur si simplu inconstiente si incapabile sa inteleaga ca un intelectual decent din acest domeniu, care a studiat atat de mult, pur si simplu nu poate trai cu veniturile inferioare unui gunoier la REBU. Socant, dar cartile dupa care invata acesti oameni costa jumatate din veniturile lor, si trebuie sa invete continuu ca sa fie la inaltimea standardelor pe care le asteptati de la ei. Asta ca din greseala sa nu va spintece capul ala sec si indobitocit de comunism.
Spitale private, da, poate e o solutie dar domeniul trebuie sa se dezvolte mai mult si s adepaseasca stadiul de acum. Eu am abonament la o clinica privata si ma declar total nemultumit de incompetenta cadrelor medicale de acolo. in plus, in aceste clinici in general se cam fac doar analize si au o capacitate foart emica in saloane pentru spitalizari de-alea reale.
Spuneti ca nu stiu ce alte categorii sunt la fel de defavorizate, dar hai sa nu comparam lucratorii din confectii cu doctorii ca , oameni buni, o sa ajungem ca tarile bananiere fara sistem de sanatate si sa va vad atunci.
Incep sa cred din ce in ce mai mult ca tara asta e pierduta si ca oamenii merita fiecare lucru pe care il patst. Fiecare contribuie la acest rau
sotia insarcinata se duce la doctor si ii cere sa o consulte, ii da tratament(INTERZIS LA GRAVIDE), o mica eroare ? apropo consultatia e 50 RON.
Ia ginditiva dvs. ce salar are un doctor specialist?
salar+ 300lei/cezariana + 50 lei/ consultate
daca tinem cont ca pe zi face cel putin 1-2 operatii de cezariana si la cabine are minim 10 pacienti hai sa facem un calcul
2000 RON-salar + 6000RON-cezariana + 8000RON- consultatii = peste 15.000 RON pe luna.
ASTEA SUNT VENITURILE UNUI DOCTOR GINECOLOG SPECIALIST IN SUCEAVA !
SPUENTI ADEVARUL. SE TRAIESTE PROST CA DOCTOR REZIDENT DAR CA SPECIALIST E BOIERIE ! VERIFICATI VA ROG CITI DOCTORI CU MINIM 10 ANI DE EXPERIENTA NU AU VILE SI MASINI STRAINE? SI APOI VORBITI. SI APOI VEDETI IN SPITALE CITI BATRAI CE NU AU 2 RON SA DEA LA O ASISTENA SA II FACA UN CALMANT ?
ASTA E RELAITATEA !
restul e o poveste spusa de unii ca tine cand vor sa dea in unii sau in altii; se practica des in Romania, in diverse domenii cu diverse ocazii si de diversi oameni, regretabil cu functii importante; la asa ceva suntem tare buni; mai bine si-ar vedea fiecare de capra lui in astfel de situatii, am fii mult mai castigati
2. De ce zic asa multi ca noi, medicii, am facut facultatea pe banii lor? Ce, ei nu au facut scoala pe banii nostri, da' acum au salarii de 10 ori mai mari decat ale noastre? Sau poate ca n-au facut scoala... Asa ca si catre acestia: ciocu' mic si manutza la rusinica!!!
1.Step 1,2.Step 2 ,3.Step 3. SI salutat Romania din avion.Sa va platiti preotii si vracii din spagi.Eu n-am nevoie de asa ceva si atat timp cat depinde de mine nu voi accepta asa ceva.Refuz sa studiez atatia ani, sa am atata responsabilitate si sa fiu considerat categorie defavorizata.Va rog luati o clipa si puneti va in locul nostru sa stiti ca nu ati putut salva un om sau ca poate ati gresit....cum v ati simti,cum ati dormi noaptea iar la toate astea adauga ca nu ai bani de intretinere,mancare etc.Romania produce medici frustrati si va fi din ce in ce mai rau....asa ca va urez sanatate ca dupa cativa ani de medicina am ajuns la concluzia ca in Romania cel mai bine e sa fii sanatos ca altfel Doamne Ajuta.
Explicatii :
2.desi sunt medic am dat atentii la medici ( dupa operatie ,deci nu spaga )
3.am fost 4 ani de volunta la SMURD ( in vremea studentiei ) deci nu cred ca mai poate zice cineva de lipsa de spirit civic dar cind am intrat in sistem mi-am dat seama ca nu are rost
4.nu are rost sa nu-mi pot permite sa am un copil ,sa nu am o locuinta ,sa ma ajute tot parintii pina la 36 ani etc.
5.asa ca am ramas in Romania dar nu mai practic medicina
6.Nu imi pare rau deloc
Concluzie :
7.nici unul din noi nemultumitii de sistem nu am pus mina pe bisturiu sa le taiem testiculele guvernantilor ........DIN LASITATE plecam sau ne reprofilam sau inchidem ochii devenind parte din sistem
Daca te-ai facut medic doar pentru venituri "grase" deschide un magazin cu suveniruri sau o frizerie - e plina tara de macelari !
vreau sa stiti ca eu sunt secretara la universitate cu un salar de 780 lei iar sotul este pensionar
din acesti bani am reusit sa intretinem pe baiatul nostru care a terminat fac. de medicina la tg,mures
cand nu aveam bani fata ii dadea alocatia de 20lei +30 de la noi
baiatul s-a casatorit in anul 5 cu o colega si au un baiat
acum sunt rezidenti la timisoara in anul 3 el ca medic de familie, ea la ginecologie
platesc gazda 250 euro+100 caminul copilului ( are 5 ani)+ intretinere+lumina+cable etc.noroc ca de 1 an au bonuri
ca altfel ramaneau fara bani de mancare
ei sunt mai saraci decat erau ca studenti
noi nu mai putem sa-i ajutam+ fata reproseaza ca l-a ajutat pe fratele sau si el acum nu -i trimite nici un ban
nici nu are de unde
intrebarea mea este:
copii astia cand o sa poata sa-si cumpere casa
el la anul a sa fie somer de lux daca nu-si gaseste loc de munca ,
ea peste 2 ani
suma de 250euro
daca faceau un credit in 20-25 ani aveau o casa a lor
nu bani pe chirie
ca nu au posibilitatea sa faca rezidentiatul decat in centre universitare
credit nu pot sa faca ca nu au contract de munca pe durata nedeterminata
si atunci pentru ce atata scoala
oare chiar merita
nu pentru ca sunt mare patriota
dar nu am facut copii
si nu ma-am chinuit sa-l tin la facultate ca sa plece din tara
eu ii vreau aici
toata lumea ma cearta
ca o sa le fie bine si lor
dar de la timisoara la galati trenul face 17 ore, copilul vomita etc
nu i-am am mai vazut de 1.5 ani
pacat ca s-a terminat surprize,surprize,
pentru ca poate andreea marin ii aducea acas
imi cer scuze, dar in final ce rezolvare vedeti
Suntem in plina campanie electorala. Toti medicii rezidenti ce sunt inca in tara asta minunata, au o sansa sa isi faca vocea auzita!
Vedem la TV si radio zilnic campanii idioate gen Cola, bere xy, care strang in jurul lor mii de oameni, le confera o voce si o identitate de grup.
NOI MEDICII REZIDENTI DIN ROMANIA LUI 2008 DE CE NU STRANGEM RANDURILE?
DE CINE VA E FRICA? De profesorul (de peste 65ani) sef de sectie care trebuie lins in fund in speranta ca la sfarsitul rezidentiatului primesti un post? de medicul specialist cu care lucrezi si de care iti e frica ca daca iti faci vocea auzita nu te mai ia alaturi, sa iti arate "secretele" meseriei?
Ce nu voi intelege niciodata este cum o masa atat de mare de rezidenti, oameni cu inalta educatie ACCEPTA fara drept de apel sa fie umilita in acest hal.
E CHIAR ASA DE GREU SA FACI UN PARTID?
UN ONG NUMAI AL NOSTRU?
cateva mii de voci disipate degeaba urla ca pacientul - sistemul sanitar - e in moarte clinica.
Cateva mii de voci avand acceasi cerere nu mai pot fi ingnorati!
ati mers vreodata unul dintre cei ce va plangeti pe aceste forumuri cu o hartie semnata si parafata de voi la minister unde sa scrie negru pe alb ce cereti? Nu.
Dragi rezidenti, este an electoral. Daca si de data asta va multumiti cu o pomana electorala de 11% sporuri de tot felul, atunci sunteti jalnici si va meritati soarta si lefurile! atunci nu va ma lamentati ca statul nu face pt voi nimic! Statul nu va face nimic cata vreme voi nu amenintati statul!
daca PSD-ul isi permite nerusinarea sa ofere 25.000euro celui care vine de la capsuni acasa, voi de ce nu va permiteti sa cereti 25.000euro pentru fiecare medic rezident ce alege sa nu plece in strainatate?
In Romania de azi, totul e politica. Daca sunteti intr-adevar atat de scoliti, trebuie sa exploatati asta si sa faceti si voi politica DAR IN FAVOAREA VOASTRA! Nu tot a altora sau a medicilor specialisti!
Faceti ceva, nu va mai vaitati!