Metroul din București nu a fost construit pentru bunăstarea liderilor sindicali, care de mai bine de 20 de ani negociază în numele angajaților având în vedere propriile interese, a declarat ministrul Transporturilor, Lucian Șova, după ce negocierile cu sindicatele de la metrou au eșuat, iar acestea declanșează greva de avertisment joi și amenință cu greva generală începând de luni.

Metroul din BucurestiFoto: HotNews.ro / Victor Cozmei

"Vreau să știe toată lumea că metroul din București nu a fost construit pentru bunăstarea liderilor sindicali, care de mai bine de 20 de ani negociază în numele angajaților având în vedere propriile interese. Această grevă este pentru conservarea privilegiilor pe care comercianții din stațiile de metrou le au de mai bine de 15 ani", a declarat ministrul Transporturilor.

Acceptarea majorărilor salariale cerute de sindicaliștii de la Metrou ar duce la o creștere a prețului biletului la 4 lei, de la 2,5 lei pentru o călătorie, a mai spus miercuri seara ministrul Transporturilor.

Așa ceva nu poate fi acceptat”, a declarat Șova, potrivit Mediafax.

El a spus că negocierile cu sindicatele au început în urmă cu opt luni, că principala revendicare a fost majorarea salariilor cu 42% și că sindicaliștii nu au acceptat niciun fel de reducere a acestui procent pe care îl cer.

Potrivit lui Șova, salariile angajaților Metrorex au crescut anual, în ultimii patru ani, ultima majorare fiind de 21%, în 2017.

Șova spune că miza reală a conflictului de muncă este contractul de exploatare a spațiilor comerciale de la metrou de către sindicate, contract care a expirat. AGA de la Metrorex a decis evacuarea spațiilor și declanșarea unei proceduri competitive pentru ocuparea spațiilor comerciale, dar comercianții nu au părăsit spațiile. ”Vor fi notoficați pentru sistarea utilităților”, a spus Șova.

Ministrul a spus că veniturile din exploatarea spațiilor au fost de 2,8 milioane lei în 2016, din care administrația a primit 700.000 de lei, de 2,9 milioane lei în 2016, din care 734 milioane lei pentru administrație, de 3 milioane de lei în 2017, din care 796.000 de lei pentru administrație și de 2,376 milioane lei în acest an, din care 855.000 de lei pentru administrație. Comercianții au plătit 495 de lei/an/metru pătrat în 2015, 500 de lei/mp/am în 2016, 529 de lei/mp/an în 2017 și 409 lei/mp/am în 2018.

Metrorex anunță că a fost notificată Unitatea - Sindicatul Liber Metrou (USLM) cu privire la decizia declanșării grevei de avertisment, în data de joi, 15.11.2018, între orele 04:00-06:00. În această perioadă trenurile de metrou nu vor circula.

Sindicaliștii au declarat la începutul săptămânii că dacă nu le vor fi acceptate solicitările, printre care și mărirea salariilor cu 42%, vor declanșa greva generală începând cu ziua de luni.