DIICOT Galați s-a sesizat din oficiu în cazul atacatorului de la mall-ul din Brăila și face cercetări în baza unui articol privitor la prevenirea și combaterea terorismului. Anchetatorii încearcă să afle dacă fapta brăileanului poate fi încadrată la acte de terorism, scrie Mediafax.

Atacatorul din BrailaFoto: Captura video

Potrivit unor surse din cadrul DIICOT, anchetatorii din Galați s-au sesizat din oficiu și încearcă să afle dacă fapta brăileanului care a lovit cu intenție mai multe persoane și a înjunghiat un bărbat poate fi încadrată la acte de terorism.

Conform legii, „constituie acte de terorism și se sancționează cu pedeapsa prevăzută de lege pentru infracțiunea săvârșită, ale cărei limite speciale se majorează cu o treime și cu interzicerea unor drepturi săvârșirea uneia dintre următoarele fapte care, prin natura sau prin contextul săvârșirii lor, pot aduce atingere gravă unei țări ori unei organizații internaționale, atunci când sunt săvârșite în scopul de a intimida populația sau de a constrânge o autoritate publică sau o organizație internațională să îndeplinească, să nu îndeplinească sau să se abțină de la îndeplinirea unui anumit act ori pentru a destabiliza grav sau a distruge structurile politice fundamentale, constituționale, economice ori sociale ale unui stat sau organizații internaționale: omorul, omorul calificat sau vătămarea corporală; amenințarea sau lipsirea de libertate; distrugerea”.

Ancheta DIICOT a început după ce judecătorul de la Tribunalul Brăila a considerat că tânărul a acționat la limita unui atac terorist, în condițiile în care scopul său ar fi fost să omoare cât mai mulţi oameni şi apoi să se sinucidă. Judecătorul care a decis arestarea preventivă a arătat, în încheierea de ședință, că tânărul a premeditat fapta și chiar a scris mai multe bilete prin care anunța că vrea să omoare multe persoane. Tot în urma analizării probelor s-a stabilit că mall-ul a fost ales de atacator pentru că este o zonă aglomerată, iar inculpatul a vrut să intre în magazin pentru a face cât mai multe victime.

Bărbatul din Brăila care duminică a înjunghiat un bărbat și apoi a lovit cu mașina nouă persoane a fost arestat preventiv pentru 30 de zile.