SUA fac apel la Ungaria și statele vecine să respingă gazoductele rusești care sunt folosite de Kremlin pentru a-și consolida influența în Europa Centrală și de Est, a declarat secretarul american pentru energie, Rick Perry, aflat în vizită în Budapesta.

Gazoductele ruseFoto: Google Maps

Diversificarea surselor de energie este crucială pentru regiune, în condițiile în care Rusia a utilizat energia ca armă și în trecut, a mai spus el, potrivit Reuters.

”Rusia folosește proiectul de gazoduct Nord stream 2 și rețeaua din Turcia pentru a încerca să își consolideze controlul asupra securității și stabilității Europei Centrale și de Est”, a insistat oficialul american, la Budapesta.

Ministrul de externe al Ungariei, Peter Szijjarto, a spus că conducta din Turcia, care este în construcție și care face legătura cu Rusia, reprezintă o veste bună pentru Budapesta, având o capacitate între 5 și 6 miliarde de metri cubi anual, urmând ca una dintre ramurile acestui gazoduct să alimenteze Ungaria, pe la granița de sud, printr-o nouă rută.

Administrația Trump încearcă să încurajeze cumpărarea de gaze naturale din SUA sau alte surse în detrimentul Rusiei.

”Statele Unite se opun cu vehemență acestor proiecte și îndemnăm Ungaria și statele vecine să respingă aceste proiecte”, a mai spus Perry.

Ungaria depinde în mare parte de importul de gaze naturale din Rusia care, în prezent, intră în țară printr-o conductă care traversează Ucraina. De asemenea, Rusia construiește o centrală nucleară în Ungaria.

Șeful diplomației din Ungaria a mai spus, în context, că guvernul său ar fi dispus că cumpere gaz din Croația, care construiește un nou terminal, și din România.

Szijjarto a adăugat că Ungaria a cerut sprijinul SUA pentru diversificarea surselor în condițiile în care nu este încă funcțională conducta care să facă legătura cu resursele din Marea Neagră via România.