Ministerul Public spune că punctul de vedere formulat de Comisia Europeană în raportul MCV, în chestiuni precum independenţa justiţiei, cariera magistraţilor sau modificările aduse codurilor penale este similar cu poziţia exprimată în mod constant de conducerea Parchetului General.

Ministerul Public Foto: Agerpres

"Conducerea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a luat act de concluziile şi recomandările cuprinse în Raportul MCV, făcut public în cursul zilei de astăzi, 13 noiembrie 2018. În acest sens, se constată că punctul de vedere formulat de Comisia Europeană în chestiuni fundamentale precum independenţa justiţiei, cariera magistraţilor, modificările aduse Codului penal și Codului de procedură penală este similar cu poziţia exprimată în mod constant de Ministerul Public", a transmis Parchetul General.

Instituția mai spune că, având în vedere îngrijorările Comisiei Europeană în legătură cu regresul înregistrat de România în ceea ce privește sistemul judiciar, procurorul general Augustin Lazăr reafirmă disponibilitatea Ministerului Public de a contribui, în limita atribuțiilor specifice, la îndeplinirea recomandărilor prevăzute în Raportul MCV.

Comisia Europeană a venit astăzi, în raportul MCV, cu opt recomandări suplimentare pentru România, cerând puterii de la București să suspende punerea în aplicare a legilor Justiției și să le revizuiască în acord cu recomandările Comisiei de la Veneția și GRECO. De asemenea, Comisia cere înghețarea intrării în vigoare a modificărilor propuse a fi aduse Codului penal și Codului de procedură penală, dar și suspendarea procedurii procedurilor de numire și revocare a procurorilor șefi.