​Prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, care este și candidatul oficial al Partidului Socialiștilor Europeni (PES) pentru funcția de președinte al Comisiei Europene din 2019, a declarat, marți, la Strasbourg, că el nu ține cont de culorile politice atunci când vine vorba de protejarea statului de drept, în condițiile în care în România la putere este un guvern controlat de PSD, colegii săi din familia politică social-democrată.

Frans TimmermansFoto: Captura Privesc.eu

Pe 6 noiembrie, Timmermans, membru al Partidului Laburist din Olanda, a fost desemnat oficial, înainte de alegerile europarlamentare din mai 2019, drept spitzenkandidat - candidatul pentru funcția de președinte al Comisiei Europene - din partea Partidului Socialiștilor Europeni (PES), din care face parte și Partidul Social Democrat (PSD) care conduce guvernarea în România.

Întrebat marți de HotNews.ro dacă nu este ironic faptul că el este candidatul desemnat al socialiștilor europeni și că trebuie să se bazeze și pe sprijinul PSD în timp ce îi critică pe social-democrații români prin raportul Comisiei Europene privind justiția, Timmermans a răspuns:

Dacă mi-ați urmărit pozițiile din ultimii 4 ani, ați văzut că nu țin cont de culori politice în problema statului de drept. Deci nu mă uit la cine este în funcție, politic, în statele membre în care avem probleme, nu am făcut asta nici în cazul Poloniei, nici al Ungarei și nu fac asta nici în cazul României”.

Întrebat de HotNews.ro dacă are dificultăți să conducă practic campania electorală a socialiștilor în Europa în timp ce el îi critică acum pe social-democrații din România prin raportul Mecanismului de Cooperare și Verificare pe Justiție (MCV), Frans Timmermans a răspuns:

Nu, pentru că eu mă uit la fapte, iar faptele indică un insuficient progres în MCV în România, arată probleme cu reformele judiciare, cu codurile penal și de procedură penală, cu numirile din sistemul judiciar. Iar eu doar pun aceste fapte pe masă. Și eu niciodată pe acest subiect nu voi avea o linie de partid politic. Munca Comisiei Europene este separată de analizele de partid politic”.

De asemenea, presa l-a întrebat pe Timmermans în legătură cu faptul că politicienii de la putere din România îl acuză că nu este bine informat privind justiția românească.

Mi s-a spus asta de multe ori. Ori de câte ori criticăm statele membre pentru lucruri pe care le fac guvernele, prima dată ne critică astfel? <>. Iar reacția mea este, <>. Nu ne-am schimbat poziția, pentru că, sincer, Comisia este foarte bine informată și pentru că, înainte să ieșim cu o concluzie sau să scriem un raport, avem dialoguri extinse cu autoritățile române și, cum știți, am scris Guvernului României, înainte de acest raport, întrebări clare și asta este, aceasta este analiza noastră și cred că suntem destul de bine informați”, a mai afirmat Frans Timmermans.