Marcel Lehel Lazăr, hacker-ul cunoscut drept "Guccifer" sau "Micul Fum", a fost predat autorităţilor judiciare americane, în vederea executării pedepsei de 52 de luni de închisoare, pronunţată de către un tribunal federal din statul Virginia pentru furt de identitate cu circumstanţe agravante şi acces neautorizat la computere, potrivit informaţiilor furnizate, luni, Agerpres, de către Curtea de Apel (CA) Alba Iulia.

Hackerul GucciferFoto: Captura YouTube

Ca urmare a unei informări primite de la Interpol, CA Alba Iulia a transmis că Marcel Lehel Lazăr a fost extrădat autorităţilor judiciare din Statele Unite ale Americii, în conformitate cu prevederile sentinţei penale nr.61/10 septembrie 2018 a instanţei. Hacker-ul a fost predat autorităţilor judiciare americane în urmă cu câteva zile.

"Guccifer" a fost condamnat în 2016 la închisoare, de către un tribunal federal din oraşul Alexandria, după ce a pledat vinovat la două din cele nouă capete de acuzare, respectiv la acuzaţiile de acces neautorizat la un sistem informatic protejat şi furt de identitate în formă calificată. A fost extrădat, în primăvara lui 2016, din România în SUA, pe perioada desfăşurării procedurilor judiciare, şi a fost adus din nou în ţară în octombrie 2016 şi încarcerat iniţial la Rahova.

În septembrie, CA Alba Iulia a admis cererea de extrădare în SUA a hacker-ului, predarea acestuia fiind amânată până la data punerii în libertate ca urmare a eliberării condiţionate sau a executării până la termen a pedepsei de 7 ani închisoare pe care o executa în România. Instanţa a constatat atunci că sunt întrunite condiţiile extrădării în ceea ce îl priveşte pe Lazăr şi a admis cererea formulată de autorităţile judiciare din SUA, înregistrată la Direcţia Drept Internaţional şi Cooperare Judiciară din cadrul Ministerului Justiţiei la data de 8 august.

"Guccifer" a făcut contestaţie la decizia CA Alba Iulia, contestaţie care i-a fost însă respinsă de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în data de 5 octombrie.

În 23 octombrie, Tribunalul Hunedoara a dispus liberarea condiţionată a acestuia din pedeapsa de 7 ani de închisoare primită pentru că a spart conturile de e-mail ale mai multor personalităţi din România. "Guccifer" a fost condamnat după ce s-a stabilit că a accesat în mod repetat şi fără drept, prin încălcarea măsurilor de securitate, conturile de e-mail aparţinând unor persoane publice din România, cu scopul de a intra în posesia datelor confidenţiale aflate în poşta electronică. Printre persoanele al căror e-mail a fost spart de "Guccifer" se află George Maior şi Corina Creţu.

Rolul potenţial al lui Marcel Lazăr Lehel în ancheta privind spargerea contului de e-mail al lui Hillary Clinton a fost evocat prima dată în primăvara lui 2016 de către Fox News. Contul de e-mail al fostului secretar de stat conţinea circa 2.200 de e-mail-uri cu informaţii clasificate şi alte 22 de nivel Top Secret.

Lazăr este bănuit că a spart circa 100 de conturi de e-mail în perioada 2012-2014. Printre persoanele vizate se numără fostul secretar de stat american Colin Powell, Sidney Blumenthal, un apropiat al lui Hillary Clinton, membri ai familiilor Bush şi Rockefeller, dar şi vedete din SUA.